Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Díszpolgárok

Dr. Hegedüs Csaba (1948- )

Sárvár Város Díszpolgára címet adományozott Dr. Hegedüs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke részére Sárvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A sárvári születésű olimpikon 2013. augusztus 30-án ünnepélyes keretek között vehette át a díszpolgári díszoklevelet a Nádasdy-vár dísztermében, egy héttel 65. születésnapja előtt.

Sárvár díszpolgára - Dr. Hegedüs Csaba

Dr. Hegedűs Csaba 1948-ban született Sárváron. A birkózással is itt ismerkedett meg, majd a Szombathelyi Volánhoz került, onnan igazolta le a Budapesti Vasas. Tehetségére hamar felfigyeltek, először 1968-ban szerepelt világversenyen a magyar válogatott színeiben. Ötször nyert magyar bajnokságot. Az 1971-es szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, itt kapta a Mr. Tus becenevet, mert összes mérkőzését tussal nyerte meg. Kétszeres Európa-, világ- és olimpiai bajnok- birkózó.

Az 1972-es müncheni olimpián, a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt.

1992 és 2015 között volt a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. 

Több évtizeden át végzett, nemzetközileg is kiemelkedő sportolói, sportvezetői tevékenységet. Segítette Sárvár birkózósportját, a város jó hírnevét terjesztette, mely tevékenysége elismerése, megbecsüléseként és tisztelete legméltóbb kifejezéseként a sárvári képviselő-testület a „Sárvár Város Díszpolgára” címet adományozta számára.

Sárvár díszpolgára lett Dr. Hegedüs Csaba

(A Sárvári Hírlap 2013. szeptember 17-i számában megjelent tudósítás)

Sárvár Város Díszpolgára címet adományozott Dr. Hegedüs Csaba olimpiai-, világ- és Európa - bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke részére Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testülete. A sárvári születésű olimpikon augusztus 30-án ünnepélyes keretek között vehette át a díszpolgári díszoklevelet a Nádasdy-vár dísztermében, egy héttel 65. születésnapja előtt.

Az olimpiai himnusz hangjaira vonult be Dr. Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó és felesége, valamint a sárvári városvezetés a vár dísztermébe. Megható és bensőséges átadó ünnepséget szervezett a sportoló tiszteletére dr. Szijártó Valéria jegyző, a rendezvény háziasszonya, aki köszöntőjében a kezdeteket idézte fel. 1956-ban, az akkor 8 éves Hegedüs Csaba testvérével, Miklóssal együtt lépett be a gimnázium egy kicsi termébe, ahol a birkózók edzettek, és kezdetét vette a kicsi lépések sora.

- Tehetségére hamar felfigyeltek, ekkor már érezte, hogy ebben a sportban rátalált élete egyik nagy szerelmére, és talán éppen ezért mert nagyot álmodni. Mikor arra gondolt, hogy le akarja győzni a világot, mindig pontosan tudta, a siker és a sikertelenség közötti szűk mezsgyén jár; hisz az élet egyik legnehezebb feladata a reményt valósággá kovácsolni. Egy sárvári fiú azonban elhatározta, bármennyire is nehéz, szinte már lehetetlen a feladat: ő bírni fogja a célig – mondta köszöntőjében dr. Szijártó Valéria.

Amire – a jegyző asszony által elmondottak folytatásaként - felcsendültek a Ma Mint’ Ti’ Színjátszó csoport tagjainak előadásában az „ezer álom hív, bírnom kell a célig, szívem bátor légy, nem ér célt ki fél” sorok, már többször is könnybe lábadt az ünnepelt szeme. Elérzékenyültek a teremben ülők is, akik most Dr. Hegedüs Csabával együtt élhették át az 1971-es világbajnoki cím és az 1972-es 100. olimpiai aranyérem sikerét.

Az ünnepségen Kondora István polgármester idézte fel az olimpiai bajnok pályafutásának legfontosabb állomásait. Mint mondta, nagyon fontos volt a sikerek elérésében Dr. Hegedüs Csaba családja, amely a biztonságot és a meleget adta az életpálya megfutásához. A sárvári olimpikon hőssé vált a számunkra, példaképpé, és ez csak keveseknek, a kiválasztottaknak adatik meg, akik sziklaszilárdan állnak egy helyen, akik megküzdenek ezért.

Majd ismertette a képviselő-testület határozatát: „Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testülete Dr. Hegedüs Csaba magyar,- Európa, világ- és olimpiai bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke részére több évtizeden át végzett, nemzetközileg is kiemelkedő sportolói, sportvezetői tevékenysége, a város birkózósportjának segítése, Sárvár jó hírnevének terjesztése terén végzett munkája elismerése, megbecsülése és tisztelete legméltóbb kifejezéseként Sárvár Város Díszpolgára címet adományozza.”

A méltatást követően Kondora István polgármester átadta Dr. Hegedüs Csabának a díszpolgári díszoklevelet, amely Kondor János festőművész alkotása. Majd Lakatos József festőművész Nádasdy-várat ábrázoló festményét nyújtotta át a díszpolgárnak Sárvár polgármestere, hogy a szülőföldje otthonában is mindig vele legyen.

Dr. Hegedüs Csaba köszönő beszédében hangsúlyozta, hogy ma többszörösen él meg egy csodát. Szólt élete meghatározó pillanatairól, mint mondta, amikor elhatározta, hogy olimpiai bajnok lesz, kiírta ezt az ágy mellé, és mindent ennek a célnak rendelt alá.

- Áldja meg a jó Isten Sárvárt, nehéz idők járnak az országunkra, a nemzetünkre, a benne élő emberekre. De talán az én életem példa lehet arra, hogy nem a bőség, nem a gazdagság, nem a lehetőség, hanem az ember lelkében, akaratában, a fejében járó gondolatok, célok megfogalmazása, az ebből adódó elszántság az, ami képessé teszi a „tíz körmünket” arra, hogy elsősorban az egyén, az egyén által fémjelzett család, egy közösség, egy város, azon keresztül a nemzetünk lépjen előre. Két fix pont van az életünkben a születés és az elmúlás, mind a kettő tele van harccal, és van egy harmadik nehéz és egy harcos időszak, a kettő közötti. Kívánom azt, hogy az elkövetkezendő években is adjon nekem erőt a jó Isten, hogy tovább képviseljem Sárvárt Magyarországon és a világban is. A következő nemzedéknek pedig azt üzenem, hogy érdemes merészet gondolni, érdemes a lehetetlennek is neki menni, nem nagy dolog, csak egy kell hozzá, hogy soha ne hajoljon meg a dereka, soha ne kérdőjelezze meg a célhoz vezető út fontosságát, és mindenki minden célt el tud érni, különösen a jövő generációja- ezekkel a szavakkal köszönte meg az ünnepelt a díszpolgári címet.

Az ünnepség tartalmazott még több megható és felemelő pillanatot is, vetített képekkel idézték fel a birkózó olimpikon pályafutását, és egy felvételről Sinkovics Imre Vass Albert Üzenet haza című versét szavalta el. Nem csak a költő gondolatai találtak célt, de az előadó személye is, hiszen a legendás színész nem más, mint Hegedüs Csaba feleségének, Sinkovits Mariannak az édesapja.

A díszteremben jelen lévő családtagjai, sárvári barátai és tisztelői hosszan köszöntötték tapssal Dr. Hegedüs Csabát, Sárvár legújabb díszpolgárát.

Értesüljön elsőként városunk híreiről!