Cookie Consent by PrivacyPolicies.com
Polgármesteri köszöntő
Várostörténet
Infotár
Egészségügyi információk
Fesztiválok
Önkormányzati cégek
Intézmények
Díszpolgárok
Testvérvárosok
Egyházak
Civil- és sportszervezetek

Testvérvárosok

Uherske Hradiste (Csehország)

Uherské Hradiště-vel 2012. szeptember 9-én írt alá testvérvárosi együttműködési megállapodást Sárvár, melynek történelmi előzménye is van, hiszen Mátyás király 1479-ben már elfoglalta és a városnak új címert adományozott. Erre az eseményre ma is emlékezik a városfalon található Mátyás-kapuja.

Sárvár testvérvárosa Uherske Hradiste

Morvaország déli részén, a Slováckonak nevezett területen, Brünntől mintegy 80 km-re keletre, a Morva bal partján található. A város elnevezése 1587-re datálható. A cseh név jelentése (magyar erőd) a közeli határra utal, mivel a város a Magyar Királysághoz közeli erődítmény volt. A 19. század végétől Hunfalvy János Magyarhradis, Magyarerőd, Magyarvár, Magyar-Radistya neveken említi. Nový Velehrad néven II. Ottokár alapította 1257-ben. A királyi várost 1294-től Hradiště, 1587-től Uherské Hradiště néven említik. Mátyás király 1479-ben elfoglalta, s a városnak új címert adományozott. A régió legrégibb középiskoláját 1884-ben alapították. 

Uherské Hradiště nevezetességei a Szent Erzsébet-kápolna 15. századból származó épülete, melyet a 17. században barokk homlokzattal látták el. A ferencesek kolostorát 1491-ben alapították. A Slunce szálloda reneszánsz épülete 1578-ból származik. A régi városháza 16. századból származó épületét többször átépítették. A Xavéri Szent Ferenc-templom 1686-ban épült fel. A Szent Sebestyén kápolnát a pestisjárvány elmúltával építették 1715-ben. Múzeumát (Slovácké muzeum) 1914-ben, színházát (Slovácké divadlo) 1945-ben alapították.

Sárvár testvérvárosa Uherske Hradiste

Kiemelt híreink

Millió lépés az iskoládért

2023.04.10

Millió lépés az iskoládért
Bővebben...

2023-as hulladéknaptárak Sárvár

2023.01.05

2023-as hulladéknaptárak Sárvár
Bővebben...
Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »