Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Testvérvárosok

Szinérváralja (Erdély, Románia - Seini)

1998-ban írt alá Sárvár és Szinérváralja a testvérvárosi szerződést. A két települést Sylvester János kapcsolja össze, Sárvárhoz munkássága, Szinérváraljához születése köti.

Sárvár testvérvárosa az erdélyi Szinérváralja

Máramaros megye nyugati csücskében, Nagybánya és Szatmárnémeti között terül el Szinérváralja, az ország két nagy északnyugati városához közel. A Szamos folyó síkságának északkeleti és a Gutin hegység nyúlványainak délnyugati szélén, 140 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Szinérváralja a hozzátartozó két faluval - Sebespatakkal és Apaheggyel - együtt 10.000 lelket számlál. A Szinérváralján áthaladó fontosabb útvonalak: az 1C országút Kolozsvár felől, Nagybányán és Szatmárnémetin keresztül halad Magyarországra a petei vámon át és Ukrajnába a halmi vámon át. Szinérváralja plébániájának neve, a pápai tized 1334. évre vonatkozó Regestrumában fordul elő legelőször. 

Egyes völgyeinek mediterrán éghajlata megengedi a szelídgesztenye termesztését, a déli fekvésű oldalak pedig kedveznek a gyümölcs, és nemes szőlőfajták termesztésének. Kőbányája régi, de az Andezit Vállalatot 1930-ban létesítették. A kitermelt andezit színe és jó minősége (keménysége) miatt jelentős mennyiség kerül exportra. 1936-ban Georgescu P. Ion generális irányításával "írták ki" 650 méter magasban tízezer fenyőcsemetével "EMINESCU" nevét. Ez Romániában egyedülálló természeti ritkaság, fáit állandóan cserélik, éberen tartva a lánglelkű költő és géniusz emlékét. A város szülötte a XVI. század Európájának egyik legnagyobb humanista tudósa, Sylvester János, a modern Európa második nyelvtanának szerzője (Grammatica-Hungarolatina, 1539.) és a teljes Új Testamentum magyarra fordítója, amelyet 1541-ben nyomtattak ki Sárvár-Újszigeten.

Sárvár testvérvárosa az erdélyi Szinérváralja
Értesüljön elsőként városunk híreiről!