Cookie Consent by PrivacyPolicies.com
Polgármesteri köszöntő
Várostörténet
Infotár
Egészségügyi információk
Fesztiválok
Önkormányzati cégek
Intézmények
Díszpolgárok
Testvérvárosok
Egyházak
Civil- és sportszervezetek

Díszpolgárok

Eöry Vilmos (1884-1957)

Eöry Vilmos gyógyszerész - városbírót 1993. augusztus 3-án Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város és annak polgárai érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért a tisztelet legméltóbb kifejezéseként avatta Sárvár város díszpolgárává. Az igazságot mélységesen szerető, szakmájában kiváló, közügyekben tevékeny, bajba jutottakon segítő emberként maradt fenn az utókor emlékezetében.

Sárvár díszpolgára - Eöry Vilmos

A csopaki születésű gyógyszerész 1910. október 1-jétől vezette a Városháza épületében működő Megváltó nevet viselő gyógyszertárat. 1918-ban bekapcsolódott a politikai életbe is. Megszervezte a Keresztényszocialista Pártot. 1920-ban Keresztény Polgári Kört hozott létre, s ugyanezen évben a Hangya Szövetkezet is elnökévé választotta. 1921-ben a Nyugat-Dunántúli Felkelés idején felkelőcsapatot szervezett, s részt vett a burgenlandi harcokban. Tevékenységének elismeréseképpen Horthy Miklós kormányzó 1924-ben kormánytanácsossá nevezte ki. Sárvárért végzett áldozatos tevékenységének eredményeképpen 1930. április 16-tól 1939. július 21-ig városbírói tisztet viselt. A sárváriak reformvárosbíróként emlegették. Napjainkig élő alkotása a Nádasdy-vár egykori vizesárkának nyugati részén az I. világháborús hősök tiszteletére emelt emlékmű és park. 

1945. március 27-én megindult a küzdelem Sárvár birtoklására a német, magyar alakulatok és a Vörös Hadsereg között. A harcokban a Városházán lévő gyógyszertára és lakása kiégett összes berendezésével és bútorzatával. A megsemmisült gyógyszertárat önerőből újra berendezte, s 1947-ben újra megnyitotta. Újabb csapás 1950. július 28-án érte, amikor üzletét kártalanítás nélkül államosították. Testileg-lelkileg összeomolva 1950. szeptember 12-én családjával elhagyta Sárvárt, s hazament szülőföldjére, Csopakra. Beosztott gyógyszerészként tevékenykedett, nyugdíjat is ezért kapott. 1957. november 4-én szívbaj következtében elhunyt. 

A sárváriak emlékében 1950 után is megőrződött a városbíró gyógyszerész. Az igazságot mélységesen szerető, szakmájában kiváló, erkölcsében kivételes, közügyekben tevékeny, bajba jutottakon segítő emberként maradt fenn az utókor emlékezetében. E tettei miatt 1993. augusztus 3-án Sárvár Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város és annak polgárai érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért a tisztelet legméltóbb kifejezéseként Sárvár város díszpolgárává avatta.

Habsburg Ottó (1912 - 2011)

Sárvár díszpolgára - Habsburg Ottó
Bővebben...

Kabos László Jászai-díjas érdemes művész (1923-2004)

Sárvár díszpolgára - Kabos László
Bővebben...

Kiemelt híreink

Online fogadóórát tart Szabó Zoltán alpolgármester

2021.02.22

Online fogadóórát tart Szabó Zoltán Sárvár alpolgármestere
Bővebben...

Tájékoztató a hulladékszállítás változásairól

2021.01.07

Tájékoztató a hulladékszállítás változásairól Sárváron
Bővebben...
Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »