Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Csicsergő Óvoda

Döntöttek a szülők

2021.02.19

A Csicsergő óvoda Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek szüleinek 72,5%-a támogatja, hogy a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába kerüljön az óvoda.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A Szombathelyi Egyházmegye tavaly év elején azzal a kéréssel fordult a sárvári önkormányzathoz, hogy amennyiben az óvodai nevelésben részt vevő gyermekek szüleinek a többsége támogatná, akkor a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói jogát átvenné. Az óvoda esetében csak úgy indulhatott el a fenntartói jog átadásának folyamata, hogy a képviselő- testületnek erről elvi döntést kellett hoznia, erre a 2020 februári képviselő – testületi ülésen került sor. A 10 jelen lévő képviselő – Eiveck Péter hiányzott – egyhangú döntéssel egyetértett a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésével, és elviekben támogatták, hogy a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói joga átkerüljön az egyházmegye, mint köznevelési intézményfenntartó részére. Az ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is kérdés, észrevétel nélkül támogatták egyhangúlag a kezdeményezést.

A határozat szerint azonban csak akkor kerülhet a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda, ha azzal a beíratott gyermekek szüleinek több mint fele egyetért. A szülői szavazást tavaly a koronavírusjárvány fokozódása miatt az intézményben elrendelt rendkívüli szünetre tekintettel elhalasztották, erre most február 16-án került sor, illetve pótszavazási lehetőséget biztosítottak a szülőknek február 19-én az intézményben.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A szavazásra a jogszabályi és járványügyi előírások betartásával került sor. A beíratott gyermekek számát figyelembe véve 149 szavazatot adhattak le a szülők, a leadott szavatok száma 134 volt. 108 igen szavazattal a szülők támogatták a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezését, 26 nem szavazat mellett. Érvénytelen szavazat nem volt. Összességében a beíratott gyermekek szüleinek 72,5 %-a támogatta, hogy kerüljön a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda.

Mivel támogatói szülői vélemény született, így a következő lépés a fenntartóváltással összefüggésben az alkalmazotti közösség, az óvodaszék és a szülői szervezet erre vonatkozó véleményének beszerzése.

A veszélyhelyzetben a települési önkormányzati képviselő – testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Mivel az Országgyűlés várhatóan újabb 90 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, így a fenntartóváltásról szóló döntést Kondora István polgármesternek kell majd meghoznia. Teheti ezt annak birtokában, hogy erre egyhangú döntéssel hozott felhatalmazást kapott a képviselő – testülettől, és a szülők többsége is támogatja a fenntartóváltást. Továbbá a katasztrófavédelemről szóló jogszabály nem a döntési, hanem az állásfoglalási hatáskör gyakorlását nem teszi lehetővé a polgármester számára intézmény átszervezése és megszüntetése esetén veszélyhelyzetben.

További híreink

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.07.20

A képviselők módosították a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, kezdeményezték a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását, hozzájárultak a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új beruházásához.

Tovább...

Telt házzal robogott be a Sörexpressz a Nádasdy-várba

2024.07.20

Pénteken este kezdetét vette a Sörexpressz és XXIV. Sávári Fúvószenei Várfesztivál a Nádasdy-vár Sárvárban. A Sárvári Koncertfúvószenekar rendezvényét Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg előbb a rendezvény színpadán, majd ingyenes sörcsapolással.

Tovább...

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!