Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Háromnapos történelmi forgatag a Nádasdy-vár parkjában

2023.07.31

Három napra kitárult a történelem kapuja Sárváron! Július 14-e és 16-a között szervezték meg a 14. Nádasdy Fesztivált. A nyitónapon került sor a felvonulásra és a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására.

Fanfárok hangja nyitotta meg a 14. Nádasdy Fesztivált

Július 14-én a híres törökverő „erős fekete bég”, Nádasdy Ferenc hadvezér szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 14. Nádasdy Fesztivál. Az emlékműnél Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezett el koszorút, a Nádasdy Ferenc Bandérium nevében pedig Szibler Gábor elnök koszorúzott. A fesztivált szervező hagyományőrzők képviseletében lerótta tiszteletét Illés Szilárd is.

Ezt követően vette kezdetét a felvonulás. A menetet gróf Nádasdy Borbála, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester vezette. Majd Imre Ramóna, a fesztivál háziasszonya haladt párjával, őket a szervevő Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke Szabó Krisztián és titkára Németh Szabolcs követte. A menetben ott voltak a Nádasdy család tagjai is, akik ötévente megszervezett családi találkozójukat idén Sárváron tartották. A felvonuló hagyományőrzők Kőszegtől Kisnánáig, Szigetvártól Németországig, nagyon sok helyről eljöttek Sárvárra.

A felvonulás után a Nádasdy Fesztivál nagyszínpada előtt a több mint 200 hagyományőrző és a Nádasdy család tagjai sorakoztak fel a rendezvény megnyitójára, amelyet a fanfárok hangja jelzett. A ceremónia a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola kis elsőseinek avatásával kezdődött, akik Szijjártó Zsolt igazgatóval együtt mondták el az eskü szövegét.

A nyitónapon került sor a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására

A fesztivált Kondora István polgármester nyitotta meg, aki a „Historia est magistra vitae.” azaz „A történelem az élet tanítómestere.” latin idézettel kezdte beszédét. Mint mondta, a történelem nemcsak az életet értékelni tanít bennünket, de játszani is. - Ez a fesztivál alkalmas arra, hogy a Nádasdy családdal kapcsolatos történelmi eseményeket felelevenítsük, évről évre jelmezeket öltve eljátsszuk és megőrizzük az utókornak – mondta Kondora István.

A Nádasdy Fesztivál megnyitóján Gróf Nádasdy Borbála, a rendezvény fővédnöke örömének adott hangot, hogy a Nádasdy család találkozójának idén Sárvár ad otthont, majd Kondora István polgármester a város kulcsát jelképesen átadta Tolnay Istvánnak, a Sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium főkapitányának.

Szabó Krisztián, a szervező Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke arról szólt a megnyitón, hogy az idei évben mindenképpen szerették volna régi tervüket megvalósítani, és a Várparkban megszervezni a fesztivál minden elemét.

Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok is tartottak bemutatót

A Nádasdy Fesztivál három napja bővelkedett katonai bemutatókban. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a több mint 200 hagyományőrző tevékenységébe, életébe. Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok, de a Magyar Honvédség katonái is tartottak harci bemutatót, amelynek a csúcspontja az ostromjáték volt. A gasztronómia is ismét középpontba került a rendezvényen, a Nádasdy Ételmustrán sültek, főttek a középkori étkek.

A fesztiválon számos gyerekprogram, koncert, Borudvar, rejtvényfejtő játék, kézműves vásár, régi mesterségek bemutatója is várta az érdeklődőket. Az új helyszín, a Várpark árnyas fái, a nyári forróságban ideális helyszínt biztosítottak a rendezvénynek.

Július 14-én és 15-én estére is elhallgattak a fegyverek, hogy aztán a zenéjé legyen a főszerep. A régi és világzenei dallamok mellett nagy sikert aratott pénteken a Partyssimó, szombaton pedig a Konyha zenekar. A Nádasdy Fesztivál vasárnap délben zárult, hogy aztán ismét egy évet várjunk arra, hogy szélesre táruljon a történelem kapuja.

További híreink

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.07.20

A képviselők módosították a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, kezdeményezték a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását, hozzájárultak a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új beruházásához.

Tovább...

Telt házzal robogott be a Sörexpressz a Nádasdy-várba

2024.07.20

Pénteken este kezdetét vette a Sörexpressz és XXIV. Sávári Fúvószenei Várfesztivál a Nádasdy-vár Sárvárban. A Sárvári Koncertfúvószenekar rendezvényét Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg előbb a rendezvény színpadán, majd ingyenes sörcsapolással.

Tovább...

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!