Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Csicsergő Óvoda

Döntöttek a szülők

2021.02.19

A Csicsergő óvoda Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek szüleinek 72,5%-a támogatja, hogy a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába kerüljön az óvoda.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A Szombathelyi Egyházmegye tavaly év elején azzal a kéréssel fordult a sárvári önkormányzathoz, hogy amennyiben az óvodai nevelésben részt vevő gyermekek szüleinek a többsége támogatná, akkor a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói jogát átvenné. Az óvoda esetében csak úgy indulhatott el a fenntartói jog átadásának folyamata, hogy a képviselő- testületnek erről elvi döntést kellett hoznia, erre a 2020 februári képviselő – testületi ülésen került sor. A 10 jelen lévő képviselő – Eiveck Péter hiányzott – egyhangú döntéssel egyetértett a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésével, és elviekben támogatták, hogy a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói joga átkerüljön az egyházmegye, mint köznevelési intézményfenntartó részére. Az ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is kérdés, észrevétel nélkül támogatták egyhangúlag a kezdeményezést.

A határozat szerint azonban csak akkor kerülhet a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda, ha azzal a beíratott gyermekek szüleinek több mint fele egyetért. A szülői szavazást tavaly a koronavírusjárvány fokozódása miatt az intézményben elrendelt rendkívüli szünetre tekintettel elhalasztották, erre most február 16-án került sor, illetve pótszavazási lehetőséget biztosítottak a szülőknek február 19-én az intézményben.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A szavazásra a jogszabályi és járványügyi előírások betartásával került sor. A beíratott gyermekek számát figyelembe véve 149 szavazatot adhattak le a szülők, a leadott szavatok száma 134 volt. 108 igen szavazattal a szülők támogatták a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezését, 26 nem szavazat mellett. Érvénytelen szavazat nem volt. Összességében a beíratott gyermekek szüleinek 72,5 %-a támogatta, hogy kerüljön a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda.

Mivel támogatói szülői vélemény született, így a következő lépés a fenntartóváltással összefüggésben az alkalmazotti közösség, az óvodaszék és a szülői szervezet erre vonatkozó véleményének beszerzése.

A veszélyhelyzetben a települési önkormányzati képviselő – testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Mivel az Országgyűlés várhatóan újabb 90 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, így a fenntartóváltásról szóló döntést Kondora István polgármesternek kell majd meghoznia. Teheti ezt annak birtokában, hogy erre egyhangú döntéssel hozott felhatalmazást kapott a képviselő – testülettől, és a szülők többsége is támogatja a fenntartóváltást. Továbbá a katasztrófavédelemről szóló jogszabály nem a döntési, hanem az állásfoglalási hatáskör gyakorlását nem teszi lehetővé a polgármester számára intézmény átszervezése és megszüntetése esetén veszélyhelyzetben.

További híreink

Lakossági fórumot tartottak a Sári városrész lakói számára

Lakossági fórumot tartottak a Sári városrész lakói számára

2023.03.28

Folytatódott a lakossági fórumok sora, legutóbb a Sári városrész lakóit várták találkozóra az önkormányzat vezetői és a városrész önkormányzati képviselője a volt Sári iskolába.

Tovább...
A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

2023.03.28

A Szatmár utcai óvodában tart csütörtökön 16 – 17 óráig fogadóórát dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere és Varga Jenő, a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője.

Tovább...
Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

2023.03.19

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Vas Vármegye Önkormányzata kitüntetési ünnepséget tartott a ZeneHázában. A házigazda nevében Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Tovább...
Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

2023.03.19

Március 15-én a hagyományoknak megfelelően a Nádasdy Ferenc Múzeum kézműves foglalkozásokkal, fegyverbemutatókkal és tematikus tárlatvezetéssel várta látogatóit. A Nádasdy-vár folyosója népzenétől volt hangos.

Tovább...
Lakossági fórum Sárváron

Lakossági fórum

2023.03.19

Sári lakóinak az elmúlt év munkájának értékelése, valamint a 2023. évi feladatok, elképzelések bemutatása céljából lakossági fórumot tartunk.

Tovább...
Több százan ünnepeltek együtt Sárváron március 15-én

Több százan ünnepeltek együtt Sárváron március 15-én

2023.03.19

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján a városi ünnepséget a bizonytalan időjárási viszonyok miatt a Sárvár Arénában tartották meg. A megemlékezésen Szabó Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester mondott beszédet.

Tovább...

Kiemelt híreink

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

2023.03.28

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája
Bővebben...

2023-as hulladéknaptárak Sárvár

2023.01.05

2023-as hulladéknaptárak Sárvár
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »