Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Díszpolgárok

Kabos László Jászai-díjas érdemes művész (1923-2004)

Kabos László, Jászai-díjas érdemes művészt 2005 szeptemberében avatta a város képviselő-testülete posztumusz díszpolgárrá a 2004-ben 81 éves korában elhunyt művészt, a címet felesége Urbán Erika vette át. Sárváron utca és a 2019-ben átadott új filmszínház is Kabos László nevét viseli, emlékét őrzi a város.

Sárvár díszpolgára - Kabos László

A sárvári születésű „kis Kabos” eredetileg kertésznek tanult, mert a második világháború alatt az a hír járta, hogy a mezőgazdasági munkás zsidó lakosokat nem deportálják. Mégis elvitték Mauthausenbe, ahonnan szerencsésen hazakerült. 1948-ban szerezte meg diplomáját a Kertészeti Főiskolán. Ezután Bálint Lajosnál – a Nemzeti Színház rendezőjénél – tanult. Parodistaként a Pódium Kabarészínpadán lépett fel először 1946-ban. Később a Vígszínházban és a Kamara Varietében játszott, és 1951-től 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt. Kállai István a nagy sikerű "Majd a papa" című darabjának főszerepét Kabosra írta, de a "Veréb is madár" című film is a művész helyzetbe hozása érdekében készült. Pályája vége felé a Mikroszkóp Színpadon lépett fel. Főleg kabaréjelenetekben és magánszámokban nyújtott emlékezetes alakításokat, de nagyobb színházi szerepekben és filmekben is szerepelt. A Rádiókabaré egyik állandó szereplője volt. A magát (jellegzetes vörös hajával együtt) öntudatosan vállaló, de másokkal sohasem agresszív kisember figuráját neki köszönhetjük.

Filmes karrierje az 1949-es Janikával indult. Legemlékezetesebb filmes alakítását két Hintsch György-vígjátékban, az 1968-as A veréb is madár-ban és az 1973-as Hét tonna dollár-ban nyújtotta. 

Az utolsó pár évben visszavonultan élt feleségével, ám tervezgette a nagy visszatérését, Kállai Istvánnal közösen elkészített egy filmforgatókönyvet a régi közös, nagy sikerű színdarab, a Majd a papa! alapján. 

Évtizedekig élt a XII. kerületben, az Orbánhegyen.

A budapesti Kozma utcai izraelita temetőben helyezték végső nyugalomba.

Értesüljön elsőként városunk híreiről!