Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Év végi értékelés Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel

2020.12.24

Összefogásra, és nem gyűlöletkeltésre van szükség Sárváron.

Év végi értékelés - Sárvár

Nem lesz a béke szigetéből az ellenzék szekértábora Sárvár – nyilatkozta Kondora István polgármester a vele és a Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel készített évértékelő interjúban. Mint mondja, az ő és képviselőtársai elmúlt évtizedeken keresztül végzett munkája, elkötelezettsége a város fejlesztése és a polgárok jóléte iránt garancia arra, hogy a jövőben is folytatódni fog Sárvár építése, még ha az ellenzéki képviselők folyamatos gyűlöletkeltéssel meg is akarják ezt akadályozni.

- Kezdjük évértékelőnket a 2020-as év eredményeivel. Milyen mérleget lehetne vonni a fejlesztések tekintetében?

Kondora István: - Az év elején adtuk át a 2 milliárd forintos kormányzati támogatással elkészült Sárvár Arénát az új piaccal és a városi mozival, megújult a vasútállomás épülete és elindultak az IC-vonatok Szombathely és Budapest között. Elkezdődött a Csónakázó – tó körüli terület fejlesztése mintegy 600 millió forintos kormányzati támogatással, így kerékpárút épül, megújult a szabadtéri kézilabdapálya, új játszótér létesül, felújítottuk a tó két hídját, és készül az 1200 méteres futókör. Elkezdődött a városi bölcsőde bővítése, megújult a Várkerületi orvosi rendelők tetőszerkezete is, ezzel teljessé vált a korszerűsítésük. Magánberuházásként megépült az Axiál Kft. sárvári telephelye, új tulajdonosa lett a Ságának, megvalósultak egyházi beruházások is, sőt egy nagyon jelentős állami beruházással a főutca teljes felületét felújították mintegy 800 millió forint értékben.

Év végi értékelés - Sárvár

Dr. Máhr Tivadar: - Polgármester úrhoz csatlakozva, számos infrastrukturális beruházásról tudok még beszámolni, hiszen az idén adtuk át a hegyközségi kerékpárutat, kormányzati támogatással felújítottuk a Vörösmarty és az Uzsoki utcákat, hamarosan kezdődik az Eperjes utca korszerűsítése is, egy 100 millió forintos útfelújítási programot hajtottunk végre, egyirányúsítottuk a Várkerületet, több utcába fekvőrendőröket telepítettünk, továbbá elkezdődött a városi csapadékcsatorna - rendszer tisztítása. A tervek elkészültek újabb parkolók építésére is, erre azonban idén a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Fontos azonban elmondani, hogy az elmúlt években mintegy 800 parkolót építettünk, és az idei évben elmaradt beruházásokat – természetesen – jövőre illetve a következő években megvalósítjuk.

Év végi értékelés - Sárvár

- Tavasszal nemcsak Sárvárnak, de az országnak és az egész világnak egy nem várt nehézséggel, a koronavírus – járvánnyal kellett szembenéznie, amelynek már a második hullámát éljük.

Kondora István: - Az önkormányzat, a vállalkozások és a magánemberek életét is gyökeresen megváltoztatta a koronavírus, de példátlan összefogás bontakozott ki Sárváron. Nem tudok eléggé hálás lenni a gondozási központ, az egészségügyi dolgozók és a mentők munkájáért, de szólnom kell a Barabás szakközépiskoláról is, ahol több ezer szájmaszkokat varrtak, a vállalkozások és a magánszemélyek adományokkal segítettek, az önkormányzat is maszkokat vásárolt. Nagyon nehéz hónapok állnak mögöttünk, de ezekből a nehézségekből erőt is meríthetünk a következő évekre, hiszen Sárvár az összefogásból megint példát mutatott. Óriási szerencsénk volt, hogy Szabó Zoltán mentőtisztet alpolgármesternek választottuk, mert rendkívüli aktivitással vetette bele magát a munkába, és a szakmai tudására nagyon nagy szükségünk volt a pandémiás időszak közepette, folyamatosan és naprakész módon tudott információt adni a járványhelyzetről, hiszen mentősként a védekezés első vonalában harcolt és harcol ma is a vírussal.

Év végi értékelés - Sárvár

Máhr Tivadar: - Az önkormányzat bérleti díjak elengedésével illetve csökkentésével segítette a vállalkozásokat, de a jövő évben sem fognak emelkedni az önkormányzati szolgáltatások díjai. A kormány is azonnal az emberek és a vállalkozások segítségére sietett már az első hullámban a gazdaságvédelmi intézkedésekkel, és most a második hullámban is. 2021. július 31-ig meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot, a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatják decemberben és januárban, a kis- és középvállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik január 1-jétől, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 %-os kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással. 

Szólni kell arról az 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatásról is, amelyet Sárvár a fürdő hitelének visszafizetésére kapott, és amely óriási segítséget jelentett, hiszen hónapok óta nincs bevétele a fürdőnek. Ezzel a várost, a fürdőt tehermentesítette a kormány, és többszáz dolgozó munkahelyét, többszáz család egzisztenciáját mentette meg. Nagyon sajnálatos, hogy a támogatással kapcsolatban Németh Zsolt ellenzéki képviselő nem tetszését fejezte ki egy közösségi posztban. Feltételezhetően ő inkább dolgozókat bocsátott volna el a fürdőről, inkább hitelt vett volna fel, inkább helyi kommunális adó, ingatlanadó bevezetésével, a sárvári ingyenes parkolás megszüntetésével pótolná a koronavírus – járvány miatt kieső bevételeket. Úgy tűnik, ő szívesebben döntene a város lakosainak megsarcolás mellett, merthogy a másik út csak ez lehetne.

Év végi értékelés - Sárvár

Kondora István: - Szeretném ismételten elmondani, hogy amíg én vagyok a polgármester, addig nem lesz helyi adó Sárváron, és marad az ingyenes parkolás, még ha az ellenzéki képviselők ebbe az irányba terelnék is a várost.

Máhr Tivadar: - A sárvári fürdőnek tavaly 2,4 milliárd forintos árbevétele és 780 ezer látogatója volt, Sárvár a leglátogatottabb városok egyike volt az elmúlt évben is. Most csendes a város, ideiglenesen zárva a fürdő és a szállodák, nagyon szomorú ez, hiszen családok százai élnek a turizmusból városunkban. De nem lennénk igazi sárváriak, ha már nem a jövőn, az újrainduláson gondolkodnánk. A kormány által biztosított bértámogatás, a járulékkedvezmények segítik a túlélést, és nagyon fontos a jövőre nézve, hogy a Kisfaludy Programban nagyon sikeresen szerepeltek a sárvári turisztikai vállalkozások. Összesen mintegy 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek fejlesztésre. Sárváron több mint 70 magánszállás, az egyik nagyszálloda és három helyi panzió is kapott támogatást. Sárvár számára óriási lehetőségeket nyit meg az önálló Bük – Sárvár turisztikai térség létrehozása is.

- Az ellenzéki képviselők advent kellős közepén eddig nem tapasztalt aktivitást fejtettek ki a közösségi médiában képviselői levelek formájában, egyfajta támadást intéztek a városvezetés ellen.

Kondora István: - Az elmúlt hetekben előkerült ellenzéki vélemények egy része rosszindulatú rágalom, a másik része hazug csúsztatás. Nem lesz a béke szigetéből az ellenzék szekértábora Sárvár.Az én és képviselőtársaim elmúlt évtizedeken keresztül végzett munkája, elkötelezettsége a város fejlesztése és a polgárok jóléte irányába garancia arra, hogy a jövőben is folytatódni fog Sárvár építése, még ha az ellenzéki képviselők folyamatos gyűlöletkeltéssel meg is akarják ezt akadályozni. Úgy gondolom, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzanak minket!

Máhr Tivadar: - Bevallom őszintén, hogy meglepett az ellenzék aktivitása, az elmúlt hónapokban, a veszélyhelyzet idején teljesen eltűntek. Én csak akkor hallottam róluk, amikor egymást szidalmazták felváltva az egyik megyei hírportálon. Először Németh Zsolt Klimits Istvánt vádolta azzal, hogy a Híd egyesületből a Fidesz soraiba akar átülni, amikor független képviselő lett júliusban. Utána Klimits nyilatkozta, hogy a sárvári közélet jobb lenne Németh Zsolt nélkül. Majd meglepő módon „összeültek”. Mit várhatunk az ellenzéktől? Egymásnak esnek, vívják egymással a hatalmi harcaikat, de ha az érdekeik úgy kívánják, egy táborba gyülekeznek. Meggyőződésem, hogy őket csak a hatalom megszerzése érdekli, de ilyen elvekkel nem lehet hosszú távon sikeresen működtetni egy várost. 

Kondora István: Több milliárdnyi fejlesztést soroltunk fel a 2020-as évvel kapcsolatban. Klimits képviselő úr néhány esetben sokallta a kivitelezési költségeket, miközben azt nem írt le, hogy milyen szakmai feltételeknek, milyen műszaki paramétereknek, milyen hatósági előírásoknak kell megfelelni minden egyes beruházást illetően. Azt nem tudom eldönteni, hogy a hozzá nem értése miatt, vagy csak a hangulatkeltés miatt írta ezeket. Ha kicsit is utánajárt volna a dolognak, tudhatná, hogy az ellenzéki vezetésű Szombathelyen egy a Csónakázó -tónál lévő mosdóhoz hasonló méretű nyilvános illemhelyet 23 millió forintból újítottak fel, a tervezett 10 millió helyett. Ez ellen nem tiltakozott. A helyzet persze ott is hasonló lehetett, mint nálunk, a munkálatok megkezdése után plusz költségek merülhettek fel, melyeket előre nem lehetett látni. Egy felújítási munkánál ilyen sokszor előfordul, ezért az elvárt eredmény érdekében többletforrást kell bevonni. De ha visszatekintünk az elmúlt három évtizedre, akkor tényleg csak egy mosdó jut eszünkbe Sárvár nagy ívű fejlesztéseiről? Csak a Csónakázó - tónál közel egymilliárd forintos beruházást valósítunk meg, épül a kerékpárút, az új játszótér, a futókör, kész a kézilabdapálya, reményeink szerint indul majd az új teniszpálya és a bringapark kivitelezése. 

Év végi értékelés - Sárvár

Máhr Tivadar: Az ellenzéki jogi szőrszálhasogatás azt eredményezte, hogy az elmúlt több mint két évtizedben kiosztott, évi 1200 – 1300 darab TESCO-s utalvány helyett idén töredék ennyi utalványt tudunk adni karácsonyra. Ehhez nincs mit hozzátenni, ezt az ellenzék vette el. Nagy szerencse, hogy januárban jön a tizenharmadik havi nyugdíj, amely minden nyugdíjasnak jár.

- Napokon belül átlépünk a 2021. évbe, készül a város jövő évi költségvetése. Hogyan tovább Sárvár?

Kondora István: - Optimistán tekintek a jövőbe, de az is igaz, hogy valószínűleg, ahogy eddig is, takarékosan és észszerűen kell működnie a városi költségvetésnek. Ez nekünk nem újdonság, mert az elmúlt három évtizedben mindig ez volt a vezérlőelvünk. A járvány miatt, sajnos, egyelőre a turizmus nem működik, de az év közepén - reményeink szerint – elindul. A kis- és középvállalkozások, az egyéni vállalkozók iparűzési adójának a felére csökkentése a mi városunkat nem érinti, mert a 25 ezer fő alatti települések kapnak kompenzációt a kormánytól. 

Máhr Tivadar: - Továbbra is fontosnak tartjuk a hosszú távú fejlesztéseket, ezért folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kormánnyal, Navracsics Tibor kormánybiztos úrral és Ágh Péter országgyűlési képviselőnkkel. Keressük a lehetőségeket a város további építésére, elkészült Sárvár következő évtizedekre szóló fejlesztési koncepciója is. A Sárvár Fejlesztési Program az idegenforgalomnak és az iparnak a potenciálját erősíti, a fejlesztési tervek megvalósítása esetén városunk bizonyosan tovább javítja az idegenforgalomban kivívott hírnevét itthon és a világban, valamint tovább erősíti a térség, és ezzel hazánk gazdaságát.

Év végi értékelés - Sárvár

- Az ünnep napjait éljük, mindenkinek több ideje jut a családjára, a szeretteire. Mire van most igazán szükség?

Kondora István: - Összefogásra, együttműködésre, egymás segítésére, szeretetre és békére. Mindennél fontosabb, hogy ezekben a nehéz időkben támogassuk egymást: a kormányzat a polgárokat, az önkormányzat a város lakóit és az emberek egymást. Csak remélni tudjuk, hogy a vírus mutálódása nem okoz még nehezebb helyzetet a világban és Sárváron, ezért is fontos, hogy városunk továbbra is együtt, összefogással felülkerekedjen minden kihíváson.

Máhr Tivadar: - A járványhelyzet eltávolította egymástól az embereket, leépültek a kapcsolataink. Éppen ezért mi az elmúlt hónapokban különösen nagy gondot fordítottunk arra, hogy a kapcsolatteremtés új formáit alakítsuk ki. Már több mint ötezer követője van a város hivatalos közösségi oldalának, a Sárvár Lendületben oldalnak, online fogadóórát tartottam, amelyet jövőre folytatunk Szabó Zoltán alpolgármester társammal. Észrevétel bejelentő portált indítottunk a város lakóit érintő ügyek gyorsabb intézése céljából. Elindult a megújult turisztikai weboldal, a sarvar.hu, és ezt az interjút már az önkormányzat szintén megújult weboldalán olvashatják, a sarvarvaros.hu portálon.  Bízom abban, hogy ezeken az új felületeken is egyre több emberrel kerülünk kapcsolatban, hogy egyre többen mondják el nekünk a véleményüket. Végezetül boldog karácsonyt és jó egészséget kívánok a város minden lakójának!

Év végi értékelés - Sárvár

Kondora István: Áldott, békés karácsonyt és eredményekben bővelkedő új esztendőt kívánok én is minden sárvárinak! Bízzunk egy jobb, boldogabb, egészségesebb új évben!

-fr-

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

További híreink

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Sárvár plébánosa

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Sárvár plébánosa

2023.03.28

Wimmer Roland városi plébános Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült március 15-e alkalmából, aki harminc éve szolgálja a sárváriakat. A rangos állami kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől vehette át Budapesten, a Karmelita kolostor rendezvénytermében.

Tovább...
Kétnapos jubileumi rockfesztivált szerveznek Sitkén

Kétnapos jubileumi rockfesztivált szerveznek Sitkén

2023.03.28

Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület. A vasi szervezet idén ünnepeli megalakulásának 35. évfordulóját, és immáron a 35. jótékonysági rockfesztivált rendezi meg a Kálvária-kápolnánál. A jubileumi programot sajtótájékoztató keretében ismertette az új elnökség.

Tovább...
Lakossági fórumot tartottak a Sári városrész lakói számára

Lakossági fórumot tartottak a Sári városrész lakói számára

2023.03.28

Folytatódott a lakossági fórumok sora, legutóbb a Sári városrész lakóit várták találkozóra az önkormányzat vezetői és a városrész önkormányzati képviselője a volt Sári iskolába.

Tovább...
A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

2023.03.28

A Szatmár utcai óvodában tart csütörtökön 16 – 17 óráig fogadóórát dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere és Varga Jenő, a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője.

Tovább...
Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

2023.03.19

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Vas Vármegye Önkormányzata kitüntetési ünnepséget tartott a ZeneHázában. A házigazda nevében Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Tovább...
Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

2023.03.19

Március 15-én a hagyományoknak megfelelően a Nádasdy Ferenc Múzeum kézműves foglalkozásokkal, fegyverbemutatókkal és tematikus tárlatvezetéssel várta látogatóit. A Nádasdy-vár folyosója népzenétől volt hangos.

Tovább...

Kiemelt híreink

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája

2023.03.28

A Szatmár utcai óvodában lesz Sárvár alpolgármesterének fogadóórája
Bővebben...

2023-as hulladéknaptárak Sárvár

2023.01.05

2023-as hulladéknaptárak Sárvár
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »