Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Molnár Andrea és Takács Zoltán Bálint a díjjal

A díj fővédnőke Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A díjra az ország 24 emlékhelye nyújtotta be pályázatát (4 budapesti, 20 vidéki emlékhely), és közülük választotta ki az öt tagú zsűri azt a három emlékhelyet, melyek pályázatuk alapján kiérdemelték 2023-ban a Családbarát Emlékhely megtisztelő díjat.

Móczár Gábor elmondta, hogy ezzel a felhívással az volt a céljuk, hogy a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vigyék nemcsak a fiatalabb generációkhoz, hanem a családokhoz is. Az emlékhelyek fenntartása nem elegendő, hanem hidat kell, hogy képezzenek ezek a helyek a múlt, jelen és a jövő között, amely lehetővé teszi, hogy gyerekek, családok, iskolai közösségek is el tudjanak látogatni ezekre a helyszínekre.

Szentkirályi Alexandra, Móczár Gábor, Kardosné Gyurkó Katalin az átadáson

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy ők az egyesület tagságán belül felmérték, hogy a tagcsaládok számára, milyen a családbarát emlékhely, két kategóriában: épített infrastruktúra és szellemi örökség. A család tagja korosztálytól függetlenül találjanak maguknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, könnyen elérhető legyen az emlékhely, legyen mosdó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a díj fővédnöke elmondta, hogy köszöni pályázó emlékhelyek eddigi munkáját. Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jövünk, ismerjük a múltunkat és a jelenünket, hogy a jövőnkre megfelelő választ tudjunk adni. Ebben irányt tudnak iránymutatást adni a történelmi emlékhelyek, hogy a családokhoz még közelebb hozzák a történelmet a családok számára.

Takács Zoltán Bálint és Móczár Gábor az elismeréssel

A díjat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, fővédnök, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója adta át. Az idei évben a Budai Várnegyed, az Egri vár és a sárvári Nádasdy-vár érdemelte ki a zsűri döntése értelmében a Családbarát Emlékhely díjat.

Takács Zoltán Bálint a Nádasdy Kulturális Központ vezetője nagy örömmel vette át a Családbarát Emlékhely Díjat. A Nádasdy Ferenc Múzeum a tavalyi évben kiérdemelte a Családbarát Múzeum Címet, az idei évben pedig a Nádasdy-vár, mint emlékhely érdemelte ki ezt a kitüntető címet. Sárvár a világ közepe, melynek közepe maga a Nádasdy-vár. Örömének adott hangot, hogy bent lehetnek a díj aranycsapatába. Eger, Buda és Sárvár, a magyar történelem fontos helyszínei, melyek fontos ívet húznak át, tengelyt képeznek az országon át. Minden programjukat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja találjon magának kikapcsolódási lehetőséget a Nádasdy-várban.

A 2023-as esztendő díjazottjai

Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.

További híreink

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...

Ismét áll a májusfaliget a várparkban

2024.05.07

Igazi látványosság, szemet gyönyörködtető májusfaliget alakult ki a Nádasdy-vár parkjában május elsején. A hagyományt folytatva idén 14. alkalommal gyűltek össze Kondora István polgármester meghívására a város civil szervezetei, hogy mindenki feldíszítse, majd közös erővel felállítsa a saját fáját, közösségére jellemző díszekkel, feliratokkal, táblákkal, szalagokkal.

Tovább...

Fontos változások a gyermekorvosi ellátásban!

2024.04.26

2024. május 3-tól már az új, Rákóczi Ferenc utca 21. szám alatti rendelőben lesznek a gyermekorvosi rendelések!

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!