Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Az arany minősítésig repültünk a zene szárnyán a sárvári fúvósokkal

2024.01.16

Varázslatos, zenés utazásra hívta közönségét a Sárvári Koncertfúvószenekar 50. újévi koncertjén. Az első rész egy szakmai megmérettetés volt, amely a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítő bizottsága előtt történt. Koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon kiemelt arany minősítésre értékelte a sárvári fúvósokat a zsűri.

A Sárvár Arénában adtak újévi koncertet a fúvósok

A sárvári fúvószenekar 1974-ben indította el a magyar fúvóséletben is páratlan koncertsorozatát, amely mára elérte az 50. alkalmat. Az egykori Koronában lévő kis előadóteremből a Sárvár Arénáig jutottak, ahol január 13-án több mint ezer fős nézőközönség előtt lépett fel a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A hangverseny elindítója a zenekar akkori karmestere Pernecker János, a zeneiskola igazgatója volt, aki 31 alkalommal dirigálta a sárvári újévi koncerteket. 2005 óta egykori tanítványa, Szélesi Attila rézfúvóstanár, fúvószenekari karnagy, a zeneiskola igazgatója vette át a koncertfúvószenekar irányítását. Dirigálásával idén 19. alkalommal hallhatta a közönség az újévi koncertet. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető volt.

Az első részben Barnes, Sárvári József, Jan van der Roost és Hidas Frigyes művei csendültek fel a minősítésen. A koncert második részében Morricone és Lehár Ferenc zenéjét, a Nyomorultak musical egy részletét, Omega és Hungária egyveleget hallhatott a közönség. Közreműködött Kumánovich Kata énekes.

A minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke ismertette

A koncert második részében értékelte a minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke, Hidas Frigyes - és nívódíjas karmester, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Sárváron mindig értő fülekre talál a fúvószene. A minősítés azért fontos egy zenekar életében, mert ezzel is népszerűsíti a fúvószene darabjait, fejleszti és élteti az együttest. Majd bejelentette, hogy zsűritársaival, Bekker Gyula Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes - díjas karmesterrel és Markovics Gábor Hidas Frigyes-díjas karmesterrel, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagjaival kiemelt arany minősítésre értékelték a sárvári fúvósok előadását koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon.

Szélesi Attila karnagy és Dr. Máhr Tivadar társadalmi megbízatású elnök köszöntötte a zenekar ifjú tagjait a koncerten, így Vida Emíliát és Kiss-Pilnay Hümér Nimródot.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át Szélesi Attilának és Dr. Máhr Tivadarnak. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság ugyanis január 11-i ülésén felvette a „sárvári újévi koncert hagyományát” a Vas Vármegyei Értéktárba.

Az elmúlt ötven évben a megyei és az országos fúvószenei körökben is rangot és elismertséget szerzett az esemény, Sárvárnak és térségének az egyik legnagyobb társadalmi-kulturális rendezvényeként tartják számon, mely nagyban hozzájárult a megye szellemi gyarapodásához, a település polgári értékrendjének kialakulásához. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság tagjai méltányolták, hogy a hagyomány idén fél évszázadot ölel át, példaértékűnek tartják a zenekar szellemiségét és munkáját. Támogatásukkal megerősítik a közösséget abban, hogy jó úton járnak. Ez egy szimbolikus első lépés annak értelmében, hogy bíztassák a vármegyében élőket a hasonló vasi zenei értékek felmutatására, előterjesztésére.

Kondora István átadta Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét

A hagyományokhoz hűen az újévi koncertet Kondora István polgármester újévi köszöntője zárta, mint mondta: a zenekar nemcsak megőrizte az újévi koncertek hagyományát, de élteti is a lelkes és értő közönség segítségével. Az 50 éves jubileum alkalmából Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét adta át a Sárvári Koncertfúvószenekarnak.

A ráadásban a Különös szilvesztert és a Radetzky- marschot vastapssal kísérte a közönség.

További híreink

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...

Ismét áll a májusfaliget a várparkban

2024.05.07

Igazi látványosság, szemet gyönyörködtető májusfaliget alakult ki a Nádasdy-vár parkjában május elsején. A hagyományt folytatva idén 14. alkalommal gyűltek össze Kondora István polgármester meghívására a város civil szervezetei, hogy mindenki feldíszítse, majd közös erővel felállítsa a saját fáját, közösségére jellemző díszekkel, feliratokkal, táblákkal, szalagokkal.

Tovább...

Fontos változások a gyermekorvosi ellátásban!

2024.04.26

2024. május 3-tól már az új, Rákóczi Ferenc utca 21. szám alatti rendelőben lesznek a gyermekorvosi rendelések!

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!