Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Sárvár három évtizede töretlenül fejlődik

Évértékelő beszélgetés Kondora István polgármesterrel

2024.01.29

Fejlesztésekről, a közbiztonságról, a helyi gazdaságról, a kulturális és civil életről, az egyházakról és a helyi közéletről is kérdeztük az évértékelő interjúnkban Kondora István polgármestert.

Csepreghy Nándor, Ágh Péter, Lázár János, Kondora István, Dr. Máhr Tivadar és dr. Kondora Bálint
Csepreghy Nándor, Ágh Péter, Lázár János, Kondora István, Dr. Máhr Tivadar és dr. Kondora Bálint

- Egy majdnem „teljes értékű” év volt a 2023-as, amikor a covid már nem befolyásolta az életünket. Év elején azonban az energiaválság még rányomta bélyegét a város működtetésére. Szerencsések vagyunk, mert - a nehézségek ellenére - az egymást követő években folyamatosan érkeztek a fejlesztési források, a pályázati támogatások Sárvárra, amelyekből bőven jutott 2023-ra is. Kiemelkedően nagy fejlesztésünk a Berzsenyi utca felújítása volt, és a Sárvárra bevezető út megújítása, amely azt eredményezte egy korábbi felújítással együtt, hogy most már új úton autózhatunk a Hegyközségtől végig a városon – mondta Kondora István.

A polgármester szólt a Tizenháromváros utca végének aszfaltozásáról is, amely a kerékpárút - hálózat része, és a Várkerület utca felújításáról is, amelyre szintén nyert az önkormányzat pályázati forrást. Kiemelte, hogy tovább bővült a parkolók száma, az Alkotmány utcában, a Nádasdy iskola mellett 44 beállásos parkoló készült. - Jó lenne még fejleszteni, de nem nagyon van olyan szabad területünk, ahol újabb parkolókat építhetnénk – húzta alá Kondora István.

Megújult tavaly a Berzsenyi utca
Megújult tavaly a Berzsenyi utca

Az infrastrukturális fejlesztések közül a Zuhogó melletti átemelő, a Temető utcában megújított csapadékcsatorna, a Rákóczi és a Gárdonyi utcákban létesített okos zebrák, több utcában a közvilágítás fejlesztése is a 2023-as év eredménye, de már tervezik az Ikervári és a Soproni utcákban is a zebrákat.

- Tavasszal elkészült a hatodik felnőtt háziorvosi rendelőnk, a hetekben fejeződik be az új gyermekorvosi rendelők építése a Rákóczi utcában. A Szatmár úti óvodánál is olyan felújítás tudott megvalósulni, amelynek köszönhetően új csoportszoba, tornaterem, közösségi helyiségek is készültek – mondta el Kondora István.

A Barabás iskolában mérőtermet adtak át a TDK támogatásával, és elkészült a Master Good Tanterem is a Ságával való együttműködés eredményeképpen. A rábasömjéni közösség életében nagy mérföldkő volt a Takács Imre Közösségi Ház megújítása.

- Elkészültek a kertvárosi csapadékcsatorna – hálózat további fejlesztésének tervei, a hegyközségi kerékpárút tervei, és készülhetnek az iparterületet elkerülő út tervei is – sorolta a polgármester, aki hozzátette: a magánberuházások közül ki kell emelni a kórház mögött épülő Melea Hotelt, amely heteken belül megkezdi a működését, és a Sága városunk határában épülő új, modern üzemét.

Kondora István a városi fejlesztéseket összegezve aláhúzta: Sárvár európai szintű fürdőváros lett a fürdő, a szállodák és a panziók magas minőségének köszönhetően, és ehhez kell igazítani a város fejlesztését is. Az „Ötcsillagos várost építünk!” szlogen lassan valósággá válik.

- Sárvár 1995 óta - amióta elindult az ipari park – töretlenül fejlődik, sportnyelven szólva: „egy levegővel tudott előre haladni”. Ebben nagyon nagy szerepe volt az állami támogatásoknak, az uniós pályázatoknak, ezekhez kellet olyan képviselői segítség, amely ezeket a pályázatokat a „felszínen tudta tartani”, ezért itt is szeretnék köszönetet mondani Ágh Péter képviselő úrnak a közös munkáért – emelte ki a polgármester.

Sárvár új ékköve: Melea Hotel
Sárvár új ékköve: Melea Hotel

A közbiztonság kérdése főleg a vendégmunkások számának emelkedésével került egyre inkább a középpontba Sárváron. - A közvéleményt elsősorban biztonsági szempontból érdekelte ez a téma. A csúcspontja az volt, amikor az orosz-ukrán háború elindult, és jelentősen megnőtt az ukrán vendégmunkások száma. Most már egy bizonyos fokig megnyugodott a helyzet, mert jelentősen csökkent a számuk. A helyükbe érkező filippínók egy teljesen más kultúrát képviselnek, nagyon udvariasak, nagyon jó munkaerők, szorgalmas templomba járók. Arra törekszenek, hogy a helyi társadalomba beilleszkedjenek, jó példák erre a májusfa – állítás vagy a folklórnapok - szólt Kondora István, aki hozzátette: Vas vármegye közbiztonsági szempontból az ország legjobban működő vármegyéje, és ezen belül Sárvár kiemelkedő közbiztonsággal rendelkezik. Ez köszönhető a rendőri állomány hivatástudatának, és Fekete Géza rendőrkapitánynak, valamint az őt váltó régi – új rendőrkapitányunknak, Dr. Gulyás Ferencnek.

A Sárvári Tűzoltóság tavaly 150 éves jubileumát ünnepelte, nemcsak ők, de a tavaly decemberben az ügyelet működtetését átvevő mentők is szintén nagy hivatástudattal végzik a munkájukat. Fontos megemlíteni: Veiczer Krisztián sárvári tűzoltó főtörzsőrmester a HUNOR Mentőszervezet tagjaként részt vett a törökországi földrengés áldozatainak mentésében, amelyért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát vehette át.

Sárvár Város Polgárőr Egyesülete tavaly 30 éves jubileumot ünnepelt, és az Év Polgárőr Egyesülete lett, Némethné Cseh Margit pedig az Év Polgárőr Pedagógusa. – Varga Miklós elnök vezetésével nagy lendülettel szolgálnak, biztosítják a rendezvényeket, fontos szerepük van a bűnmegelőzésben, a karitatív akciókban - sorolta a polgármester.

- A biztonságérzetünket az a tavaly 110-re bővült térfigyelő kamera is növeli, amellyel figyeljük a város területeit. Idén még előre kell lépnünk a kamerák számát illetően, és a számítógépes hátteret is fejlesztenünk kell. Nekünk a közbiztonság gazdasági erőforrás, egy idegenforgalmi városban elsőrendű kérdés, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat - szólt a városvezető.

A helyi iparűzési és idegenforgalmi adóbevételek nagyban hozzájárulnak a város működtetéséhez, fejlesztéséhez. Az, hogy az ipar mellett jól működő idegenforgalom is van Sárváron, gyakorlatilag „két lábon álló” gazdaságot, biztonságot eredményez.

- Az iparűzési adónk jelentős mértékben emelkedett tavaly, a különbözet is több százmillió forint. Az ipari területen legalább három olyan fejlesztés megvalósulhat, amivel előre tudunk lépni: az egyik a Sága új üzeme, a másik a Taravis fejlesztése, illetve az AWF-től kaptunk egy olyan jelzést, hogy új üzemcsarnokot építenének. Ha ez a három fejlesztés megvalósul, akkor az tovább erősíti a helyi gazdaságot- hangsúlyozta Kondora István.

Az év nem indult jól a Sárvárfürdő szempontjából, mert az energiaválság erőteljesen érintette. De aztán szépen alakult a látogatók száma, amely már eléri a 2019-es év 95%-át. A vendégéjszakák számát tekintve továbbra is a TOP10-ben van Sárvár a fürdővárosok között.

- Rangos idegenforgalmi elismeréseket is kaptunk tavaly. A Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. weboldala, a sarvar.hu, kapta az Év Turisztikai Platformja címet a The Luxury Travel Guide 2023-as díjátadóján. A világ legjobb spaja, vagyis a legjobb egészségmegőrző kezeléseket nyújtó hotelje és a világ legjobb vidéki luxusszállodája lett a Spirit Hotel, és ezek mellett még további öt díjban részesült a 17. World Luxury Awards gálán. Magyarország kincsei védjegyet kapott Sárvár két gyógyhelyterülete, a Sárvári Arborétum és a városi Csónakázó - tó környéke, míg a sárvári fürdő három területen - gyógyfürdő, élményfürdő és wellnessfürdő kategóriában - került be a magas színvonalat képviselő szolgáltatók közé – emelte ki Kondora István, aki a jövőképpel kapcsolatban elmondta: megújuló energiaforrásokat kellene bevonni a fürdő működtetésébe, újabb innovációkra lenne szükség, ehhez keressük a pályázati lehetőségeket.

A kulturális és civil élet, a sport területén az egyik fő célkitűzés, hogy közösséget tudjunk formálni a városban, hogy minél többen érezzék közös otthonuknak Sárvárt.

- A covid után azt hittük, hogy minden mehet a korábbiak szerint, aztán jött az energiaválság, amely főként ezt a területet sújtotta. Be kellett zárnunk átmenetileg a kulturális központot, a civileknek otthont adó zárda épületet, és több szervezetnek is új helyet kellett keresnünk – mondta Kondora István, aki hozzátette, hogy májusban minden visszaállt a régi kerékvágásba.

Több jubileumot is ünnepeltünk tavaly: 45+1 éves volt Sárvári Néptánckör, a Kanona Band 25, a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület 30 éves volt. 35 éves kórusbarátságot ünnepelt a Pedagógus Női Kar és a LEK Férfikórus. A turisztikai képzés 25 éves, a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola 100 éves, a Sárvári Oratórikus Kórus 10 éves volt.

-A Nádasdy – vár Családbarát Díjat kapott, amely azt bizonyítja, hogy a kapuk nyitva vannak. A vár nemcsak rendezvények helyszíne, hanem a családoknak a szabadidő programalkotó helyszíne is. A programhelyszínek is bővültek, hiszen a ZeneHáza és a Sárvár Aréna is számos rendezvényt kínált tavaly – húzta alá a polgármester, aki büszke a város három általános iskolájára is, akik a „Millió lépés az iskoládért” országos programban kiválóan helyt álltak, és sporteszközök fejlesztésére 1-1 millió forintot nyertek.

Jubileumok, változások jellemezték a helyi egyházak működését is Sárváron.

- A katolikus egyház életéből ki kell emelnünk, hogy a sárvári származású Dr. Martos Levente Balázst segédpüspökké szentelték, és tavaly Sárváron tartotta ezüstmiséjét. Orbán István kanonok aranymisét tartott. Wimmer Roland városi plébános Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, augusztus 1-jétől pedig a Szombathelyi Egyházmegye gazdasági helynöke lett. Böjti Balázs atya három év után köszönt el Sárvártól, és a Vasszécsenyi Plébánia új plébánosa lett. Így új plébánosok érkeztek: Várhelyi Tamás városi plébános, Óra Krisztián iskolalelkész, Kirchknopf Gergely káplán – szólt Kondora István, aki azt is kiemelte: tavaly Böjte Csaba szerzetes Sárváron tartott zarándoklatot és misézett is.

Hálaadó istentiszteleten ünnepelte a Sárvári Református Egyházközség, hogy Szentgyörgyi László lelkész 25 éve szolgál a gyülekezetben. A Sárvári Evangélikus Egyházközség pedig számos rendezvénnyel gazdagította a város életét.

- Példaértékű a három egyház együttműködése, amelyre jó példa az ökumenikus imahét és a templomok éjszakája rendezvénysorozata is – zárta az egyházi élet értékelését a város vezetője.

Thomas Raidl, Sonntagberg; Kondora István, Sárvár; Stanislav Blaha, Uherské Hradiště és  Gabriela Tulbure, Szinérváralja polgármesterei
Thomas Raidl, Sonntagberg; Kondora István, Sárvár; Stanislav Blaha, Uherské Hradiště és Gabriela Tulbure, Szinérváralja polgármesterei

2023-ban ünnepi képviselő-testületi ülésen, közös májusfaállításon erősítették meg Sárvár testvérvárosi kapcsolatait, abból az alkalomból, hogy Sonntagberggel 50 éves, Szinérváraljával 25 éves, Uherské Hradištěvel 10 éves a kapcsolat. – Ebben a háborgó világban nagyon fontos, hogy nemzetközi szinten együtt tudunk működni, tartalommal tudjuk ezeket a kapcsolatokat megtölteni - szólt Kondora István.

Közéleti eseményekben, találkozásokban is gazdag volt a tavalyi év. Novák Katalin köztársasági elnök Sárváron kéktúrázott az év elején. Ellátogatott Sárvárra Lázár János miniszter, Czunyi Bertalan Judit kormánybiztos, Simicskó István KDNP-frakcióvezető, Nagy István miniszter, Stefka István újságíró, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Németh Balázs, az Atlétikai VB vezérigazgatója, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. – Komoly látogatások voltak ezek, komoly érdeklődések a terveink iránt, amelyekkel készen állunk, hogy újabb fejlesztési források megnyílásakor tudjunk egyszerre pályázni, hogy töretlen maradjon a város fejlődése – hangsúlyozta a polgármester.

Az ötéves önkormányzati ciklus a végéhez közeledik, amellyel kapcsolatban az emelte ki, hogy a veszekedés nem visz előre, de kritikára szükség van, amely a jó megoldások közös megfogalmazására sarkallja a testületet.

- A polgármesterség nem egy szóló műfaj, szükség van a város, a képviselő-testület támogatására. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a polgári oldal egységes tudott maradni az elmúlt évtizedekben, ami a város fejlődésén is meglátszik – mondta Kondora István, majd így zárta értékelőjét: 2024 különleges év lesz, hiszen önkormányzati választások lesznek június 9-én. Tizennégy év polgármesterség és harminc év képviselőség után azt vallom, hogy végezni kell az eddigi munkát, és a békét meg kell őrizni. A béke először bennünk valósul meg, aztán a családban, majd a városban és az országban.

További híreink

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...

Újabb szúnyoggyérítés lesz csütörtökön Sárváron

2024.07.03

A katasztrófavédelem múlt héten végzett földi, kémiai szúnyoggyérítést Sárváron. Ez csak csökkentette a vérszívók számát, de az elmúlt hetek csapadékos időjárása, a Rába áradása miatt a számuk továbbra is magas. Sárvár Város Önkormányzata a hozzá érkezett lakossági jelzések alapján úgy döntött, hogy a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés mellett saját forrásból is szervez irtást.

Tovább...

Bővül a térfigyelő kamerák száma

2024.06.30

Sárvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza nagytermében. Bővül a térfigyelő kamerák száma, továbbra is támogatja a civil szervezeteket az önkormányzat.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!