Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

2021.09.15

A Szent László - templomban zajlott hálaadó szentmise után tartott ünnepségen áldotta meg Dr. Székely János megyéspüspök az újra birtokba vett és felújított plébániaépületet, valamint az annuciáta nővérek új szerzetes rendházát a Széchenyi utcában. Ezzel a város szívében létrejött egy egyházi központ.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

A sárvári katolikus iskola kétmilliárd forintos iskolabővítése és a Szent László - templom teljes belső felújítása után sor került a plébániaépület és a nővérek zárdájának szentelésére.

 

A szentmisére zsúfolásig megtelt templomban Dr. Székely János külön köszöntötte a kolostorszentelésre Sárvárra érkezett női szerzetesrendek képviselőit, és ismertette a magyar alapítású annunciáta rend történetét. A kommunista hatalom 1950-ben tiltotta be őket, így került központjuk Brazíliába, ahová először lepramisszióra indultak a rend önkéntesei az 1930-as években. A rend feloszlatásáig leányotthont tartott fenn Szombathelyen és Celldömölkön.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

Az annunciáták sajátos célja szolgálni az egyházat az apostoli élet különféle tevékenységeiben, korunk adottságai és szükségletei szerint. A Vas megyéből elüldözött női szerzetesrend sárvári visszatérése az egyház fontos eseménye. A szerzetesrend Mikes János szombathelyi megyéspüspök kezdeményezésére alakult meg. A rendszerváltást követően érkeztek vissza a nővérek Szombathelyre. Alapításuk századik évfordulóját már a sárvári Szent László - templomban ünnepelte az Annunciáta Nővérek Kongregációja.

 

– Nagy ritkaság egy plébánia, de az egyházmegye életében is, hogy együtt áldhatunk meg egy új kolostort és egy megújított plébániaépületet. A mai világban, amikor sokszor felejtjük és veszítjük el a legalapvetőbb értékeinket, a hitet, a hazánk iráni szeretetet, a család értékét, a plébánia és a kolostor olyan hely, ahol ezeket a kincseket őrizzük és továbbadjuk – jelentette ki Dr. Székely János megyéspüspök a város szívében létrejött egyházi központról.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

A szertartás után az egyház képviselői és a hívek a Széchenyi utcai épületek elé vonultak, ahol a megyéspüspök megáldotta a plébániát és a rendházat. A felújított épület korábban mindig is a katolikus egyház tulajdona volt, amíg az állam annak idején ki nem sajátította. Ezúttal két másik ingatlant adott az egyház cserébe a városnak a plébániaépületért. A munkálatok költségeit az egyházmegye, a sárvári hívek adományai és az önkormányzat támogatása fedezte.

 

– Sárvár együttműködésének az egyházzal lelki alapja van, hiszen egy város fejlődésében fontos a pénz, de legalább ennyire fontos a lelki fejlődés és megújulás is. A város lelki élete kiteljesedik azzal, hogy az egyházi iskola után elindult az egyházi óvoda, és növekszik az igény az egyházi lelki szolgáltatások iránt is – mondta el Kondora István polgármester utalva arra, hogy szeptembertől a katolikus egyház működtetésébe került a Petőfi utcai Csicsergő óvoda, amely Szent Piroska Katolikus Óvoda néven folytatja működését.

 

– A kolostor az imádság háza, a plébánia a közösségek háza. Nem a papoké és a kedvesnővéreké mindez, ami körülvesz bennünket, hanem a sárvári katolikus népé. Aki ezekre az épületekre tekint, akár a templommal vagy a kolostorral, a plébániaházzal együtt, az ezt jóérzéssel teheti, mert Sárvár gazdagodott ezáltal – mondta el Wimmer Roland városi plébános az ünnepségen, amely a plébánia udvarán adott szerény vendégséggel zárult.

További híreink

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...

Újabb szúnyoggyérítés lesz csütörtökön Sárváron

2024.07.03

A katasztrófavédelem múlt héten végzett földi, kémiai szúnyoggyérítést Sárváron. Ez csak csökkentette a vérszívók számát, de az elmúlt hetek csapadékos időjárása, a Rába áradása miatt a számuk továbbra is magas. Sárvár Város Önkormányzata a hozzá érkezett lakossági jelzések alapján úgy döntött, hogy a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés mellett saját forrásból is szervez irtást.

Tovább...

Bővül a térfigyelő kamerák száma

2024.06.30

Sárvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza nagytermében. Bővül a térfigyelő kamerák száma, továbbra is támogatja a civil szervezeteket az önkormányzat.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!