Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

A belső és a külső béke megtalálása a legfontosabb

2022.12.23

Évértékelő beszélgetés Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel

Bizakodva, optimistán tekintettünk a 2022-es év elé tavalyi évértékelő interjúnkban Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel együtt a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is. Aztán úgy hozta az élet, hogy a sárvári önkormányzatnak is energiahatékonysági intézkedéseket kellett elfogadnia az év végére, a sárvári családokhoz hasonlóan takarékoskodnia kell. Igaz, a Városházán is lejjebb kellett tekerni a fűtést, és egy hűvösebb irodában beszélgettünk Kondora Istvánnal és Dr. Máhr Tivadarral, a 2022-es évre visszatekintve mégis azt látjuk, hogy Sárvár fejlődése idén is tovább folytatódott, és az önkormányzat tudott segíteni a nehéz helyzetbe került polgárokon is.  

A belső és a külső béke megtalálása a legfontosabb

Kondora István: Minden szilveszterkor megfogalmazzuk a reményeinket és bizakodunk. Két covidos év után szerettünk volna egy kis „levegőhöz jutni” 2022-ben, hiszen a tartalékaink – sok más önkormányzathoz hasonlóan – megfogytak. Az év elején a covid utóélete még éreztette hatását, aztán mire „felállhattunk” volna, kitört az orosz-ukrán háború, majd ennek folyományaként az uniós szankciók következtében infláció, energiaválság alakult ki. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetbe kerültek, csak egy példa, a távhőszolgáltató tizennégyszeres áron kapja a gázt. Közben a kormányzat 25 %-os energiamegtakarítást írt elő, így egy energiatakarékossági intézkedéscsomagot készítettünk.

Én mégis optimistán tekintek erre az évre és a jövőbe is. Az idei év februárjára zárult le az a kormányzati támogatás, amelynek következtében az állam a fürdő 1,8 milliárd forintos adósságát átvállalta, és rengeteg pályázatunk a megvalósítás, a tervezés szakaszába lépett idén. Megépült a belvárosi csapadékvíz - elvezető és a Fekete – híd utcai átemelő, elkészültek a Dózsa utcai parkolók. Pályázati pénzből a Leier - telket is megvásároltuk az aréna mögött, és az útépítés is elkezdődött, mert szeretnénk majd itt megvalósítani a Kertvárosi Szabadidőparkot, és ehhez egy klímaközpontos pályázat is kapcsolódik. Szintén pályázatból a Dévai utcában egy játszótér készült, a Zuhogónál egy csapadékvíz átemelő épülhet, amely az előfeltétele a kertvárosi csapadékvíz - problémák kezelésének. A Bercsényi, a Dorottya, a Tizenháromváros, a Sport, az Újhegy utcákban útfelújítások zajlottak. Ha a város évét mérlegre teszem, akkor van benne pozitív és negatív is. Ha a magánberuházásokat is figyelembe veszem - már állnak a Modero Hotel falai, a Sága beruházása is előkészítés alatt van, és előrehaladt az üzem régi épületeinek bontása, a Taravisnál elkészült az új szennyvíztisztító -, akkor a mérleg nyelve, a város éve pozitív irányba mutat.

Sárvár közbiztonsága is javult az év folyamán, hiszen voltak problémáink a vendégmunkásokkal a belvárosban és a Csónakázó-tónál is. Ezért közterületi alkoholtilalmat vezettünk be, a rendőrség, a városőrség, a polgárőrök, a horgászok és egy magán biztonsági cég bevonásával jelentősen javult a helyzet.

Elkészült a 142 gépjármű befogadására alkalmas Dózsa utcai parkoló
Elkészült a 142 gépjármű befogadására alkalmas Dózsa utcai parkoló

- Hogyan alakult a helyi turizmus 2022-ben? Visszatértek-e a vendégek a járványos évek után?

Dr. Máhr Tivadar: 2022 nagyon ígéretesen indult a járvány után. Mivel a Sárvárfürdőre épül a helyi turizmus, a magánszolgáltatók kínálata, sok száz sárvárinak ad megélhetést, ezért azt reméltük, hogy az 1,8 milliárd forintos hitelkiváltás után ebben az évben meg tudjuk alapozni a fürdő jövőbeni fejlesztéseit. A vendégéjszakák számát illetően a 2019-es rekordév adatait szerettük volna megközelíteni, és októberig ígéretes eredményeket látunk, a tartózkodási időket nézve is jó évet zárhatunk. Úgy tűnik, hogy sikerült kitörnünk az egyhétvégés üdülőhelyből, már 3-4 napra nő az átlagos tartózkodási idő. Ezért is fontos, hogy olyan turisztikai kínálatot adjunk, amely a hosszabb itt tartózkodást is lehetővé teszi. Összeségében a helyi turizmus egy szép ívet húzott 2022-ben, amit most beárnyékol az energiaválság, hiszen egyrészt direkt módon – például a fürdő, a szálláshelyek, az éttermek esetében - megjelennek a magasabb energiaárak, másrészt a vendéglátogatottsági adatokat sem tudjuk, hogy milyen irányba befolyásolják a következő hónapokban. Bizakodásra ad okot, hogy év végén a nagyobb szállodákban már szinte teltház van, és Sárvár a hazai, vidéki települések között a legmagasabb áron tudja turisztikai szolgáltatásait kínálni, amire van is kereslet. A látogatottság, a vendégéjszakák tekintetében a továbbra is őrizni kell a helyünket a TOP10-ben, fenn kell maradnunk a hazai és a nemzetközi turizmus térképén.

Megújult Bercsényi utca - Ágh Péter képviselő fontos szövetségese a városvezetőknek Sárvár építésében
Megújult Bercsényi utca - Ágh Péter képviselő fontos szövetségese a városvezetőknek Sárvár építésében

- Sárvár gazdasága két lábon áll, az idegenforgalom mellett az ipar is nagyon fontos adóbevételi forrása a városnak. Hogy alakult a helyi ipar helyzete 2022-ben?

Kondora István: Hosszú távra terveznek nálunk a cégek, a Sága egy nagy fejlesztés előtt áll, a Flex működése is stabil, az AWF most adott át egy üzemcsarnokot, a kezdeti 10 munkavállaló helyett ma már 400 emberrel dolgoznak, az Edilkamin a kandallógyártás tekintetében nem tudja az igényeket kielégíteni. Nagyon jelentős a sárvári vállalatok termelésnövekedése, a vendégmunkások esetében pedig egyfajta áttranszformálás zajlik. Az ukránok száma elkezdett csökkenni, mellettük megjelentek a filippínók, akik - személyes tapasztalatom szerint - tisztelettudóak, alkalmazkodóak, szorgalmasak, mélyen vallásosak, könnyen beilleszkedtek ebbe az idegen környezetbe. Lehet, hogy egy verseny is kilakul, és a turizmusban is szeretnék majd foglalkoztatni őket.

Amennyiben az ipart nem teszi tönkre az energiaárak növekedése, akkor ez a duális rendszer, az ipar és a turizmus kettőse, továbbra is stabil bevételt jelent nekünk, és át tudjuk vészelni az energiakrízist. Nagy kérdés a fürdő, de remélem, hogy a téli időszakban is nyitva tudjuk tartani, ha csökkentett üzemmódban is.

Dr. Máhr Tivadar: Sárvár nem tud kimaradni a globalizált világ történéseiből, legyen ez pozitív vagy negatív. Már azzal részesei vagyunk, hogy hozzánk külföldről érkeznek látogatók, és azzal is, hogy itt vannak a külföldi munkavállalók. Ebből nem tudunk, és nem is szabad kimaradnunk, hiszen látni kell, hogy a mai világ a hálózatok társadalma, és emiatt el kell fogadnunk, hogy Sárvár a kultúrák találkozóhelye. A közép-európai vendégeink még olyan kulturális értékekkel bírnak, mint mi, de az ukrán vagy az ázsiai vendégmunkások már más kulturális háttérrel rendelkeznek. Ennek ellenére sok kapcsolódási ponton tudnának velünk találkozni, és a pozitív szinergiákat ki tudnánk használni, hiszen ez nemcsak gazdasági, hanem társadalmi kérdés is. Fontos, hogy megtaláljuk a pozitív kapcsolódási pontokat.

Kondora István: A számos magyar tulajdonú vállalat mellett sok külföldi hátterű cég is van Sárváron, például az AWF, a Flex, az Edilkamin, a Provertha. Sárváron egyfajta nemzetközi összefonódás van a vállalatok, a munkavállalók, a turisták, az export – import kapcsán, és bele vagyunk szőve a világhálózatba, úgy tűnik ez a jövő, ez elől nem fogunk kitérni.

- Sárváron továbbra is alacsony a munkanélküliség, az energiaválság, az infláció azonban mégis ráirányította a figyelmet a helyi szociális hálóra, a szociális rendszer működtetésére.

Kondora István: A sárvári önkormányzat nyolcezer forintos támogatást adott év elején a nyugdíjasoknak. Közben megváltozott a világ, az energiahelyzet, ezért év végén már nem erre a támogatási formára építettünk, hanem duplájára emeltük a fűtéstámogatás összegét azoknak a rászorulóknak, akik egyedi gázfűtéssel vagy vegyes tüzeléssel rendelkeznek. Ebbe a körbe bevontuk a nyugdíjasok és a nagycsaládosok mellett a rászoruló, gyermeküket egyedül nevelő szülőket is, így egy fűtési szezonban ők már ötvenezer forint támogatásban részesülnek. Megmaradt a lakásfenntartási, az étkezési, a tankönyvtámogatás, a felsőoktatásban tanulók támogatása, a tűzifatámogatás is. A minimálbér emelése miatt megemeltük a jogosultsági jövedelemhatárokat, amelyekhez jövőre is hozzá kell nyúlnunk a minimálbér újabb emelése miatt, a szociális rendeletünk állandó karbantartásra szorul.

Sárvárnak 8-10 éve vannak olyan támogatásai, amelyeket más városok most vezettek be az energiakrízis miatt, a jól működő szociális rendszerünk másnak is például szolgál.

- 2022-ben felsorolni is nehéz, hogy hány civil szervezet ünnepel jubileumot városunkban. A kulturális – civil élet is példaértékű más települések számára.

Dr. Máhr Tivadar: A civilek és az önkormányzat kapcsolata - az elmúlt évtizedekhez hasonlóan - nagyon jó. Büszkék vagyunk arra, hogy sok civil csoportosulás van Sárváron, akik olyan teljesítményt nyújtanak, a város életén olyan lenyomatot hagynak évről évre, ami példaértékű, továbbá a helyi társadalom és a vendégek kulturális igényeit is kielégítik. Az önkormányzat igyekszik támogatni őket helyiség biztosításával és anyagi értelemben is, bár erre most a válság rányomja a bélyegét. A fejlődésünket nemcsak anyagi értelemben lehet mérni, mert akkor is van jól lét, ha nincs feltétlenül anyagi fejlődés, hiszen egyfajta lelki, szellemi háttér is kell a jóléthez. Ha a sok civil szervezet közötti együttműködés megfelelően szőtt, akkor „a város szőnyege is elég sűrű szövésű”, és mindenki elfér rajta, mindenki a részese. A civil lét másik kivetülete, hogy a civilek egy közöséget alkotnak, erősítik egymást, a családjaikat, a helyi társadalmat, és ezáltal lehetünk egy jól szolgáltató város.

Kondora István: Nagyon fontos minden közösség, ami életjeleket mutat, és fontos, hogy mindenhol van egy vagy kettő olyan motor, csoportvezetők, akik ezt energiával táplálják. Örülök, hogy mindenki sérülés nélkül tudta átvészelni a covidos éveket, nem volt egy olyan civil csoport sem, aki az elmúlt három évben megszűnt volna.

Májusfaliget - Sárvár erejét a civil szervezetek adják
Májusfaliget - Sárvár erejét a civil szervezetek adják

-Év végén már elkezdődik a jövő év tervezése, a 2023. évi költségvetés készítése is. Talán a rendszerváltás utáni legnehezebb időszakot éljük, régen volt már ennyi bizonytalansági tényező a költségvetés tervezése során.

Kondora István: Most decemberben még nagyon kezdeti formában van a jövő évi költségvetésünk, mert nem látjuk a fő számokat az energiafronton. A legfontosabb célunk, hogy az egyensúlyi helyzetünket meg tudjuk őrizni, és a város fejlesztését tovább tudjuk folytatni, amelyben segítségünkre lesz, hogy hamarosan indulnak az újabb pályázataink, ezekről részletes tájékoztatást majd a követkő lapszámban adunk. A magántőke mozgását is figyelemmel kísérjük majd, és meg szeretnénk őrizni a helyünket a hazai turisztikai térképen is. Egyrészt lesz egy szigorú költségvetésünk, másrészt a már megkezdett pályázati beruházásokat tovább tudjuk vinni, és számos új pályázatunk is lesz, amelyek bőven adnak nekünk munkát és alkotási lehetőséget 2023-ban is.

- Karácsony előtt, az ünnepek alatt olvassák ezeket a sorokat a sárváriak. Mit kívánnának az ünnepekre, az új évre a város polgárainak?

Kondora István: Mindenkinek kívánok belső és külső békét, ehhez lelkierőt, összefogást és optimizmust.

Dr. Máhr Tivadar: Azt kívánom, hogy ne csak az ünnepek alkalmával, hanem minden nap találjuk meg az apró örömöket, legyünk ehhez elég tudatosak 2023-ban, és így bizakodóbban tudunk majd az élet kihívásai elé állni.

További híreink

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.07.20

A képviselők módosították a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, kezdeményezték a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását, hozzájárultak a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új beruházásához.

Tovább...

Telt házzal robogott be a Sörexpressz a Nádasdy-várba

2024.07.20

Pénteken este kezdetét vette a Sörexpressz és XXIV. Sávári Fúvószenei Várfesztivál a Nádasdy-vár Sárvárban. A Sárvári Koncertfúvószenekar rendezvényét Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg előbb a rendezvény színpadán, majd ingyenes sörcsapolással.

Tovább...

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!