Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Az arany minősítésig repültünk a zene szárnyán a sárvári fúvósokkal

2024.01.16

Varázslatos, zenés utazásra hívta közönségét a Sárvári Koncertfúvószenekar 50. újévi koncertjén. Az első rész egy szakmai megmérettetés volt, amely a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítő bizottsága előtt történt. Koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon kiemelt arany minősítésre értékelte a sárvári fúvósokat a zsűri.

A Sárvár Arénában adtak újévi koncertet a fúvósok

A sárvári fúvószenekar 1974-ben indította el a magyar fúvóséletben is páratlan koncertsorozatát, amely mára elérte az 50. alkalmat. Az egykori Koronában lévő kis előadóteremből a Sárvár Arénáig jutottak, ahol január 13-án több mint ezer fős nézőközönség előtt lépett fel a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A hangverseny elindítója a zenekar akkori karmestere Pernecker János, a zeneiskola igazgatója volt, aki 31 alkalommal dirigálta a sárvári újévi koncerteket. 2005 óta egykori tanítványa, Szélesi Attila rézfúvóstanár, fúvószenekari karnagy, a zeneiskola igazgatója vette át a koncertfúvószenekar irányítását. Dirigálásával idén 19. alkalommal hallhatta a közönség az újévi koncertet. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető volt.

Az első részben Barnes, Sárvári József, Jan van der Roost és Hidas Frigyes művei csendültek fel a minősítésen. A koncert második részében Morricone és Lehár Ferenc zenéjét, a Nyomorultak musical egy részletét, Omega és Hungária egyveleget hallhatott a közönség. Közreműködött Kumánovich Kata énekes.

A minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke ismertette

A koncert második részében értékelte a minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke, Hidas Frigyes - és nívódíjas karmester, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Sárváron mindig értő fülekre talál a fúvószene. A minősítés azért fontos egy zenekar életében, mert ezzel is népszerűsíti a fúvószene darabjait, fejleszti és élteti az együttest. Majd bejelentette, hogy zsűritársaival, Bekker Gyula Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes - díjas karmesterrel és Markovics Gábor Hidas Frigyes-díjas karmesterrel, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagjaival kiemelt arany minősítésre értékelték a sárvári fúvósok előadását koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon.

Szélesi Attila karnagy és Dr. Máhr Tivadar társadalmi megbízatású elnök köszöntötte a zenekar ifjú tagjait a koncerten, így Vida Emíliát és Kiss-Pilnay Hümér Nimródot.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át Szélesi Attilának és Dr. Máhr Tivadarnak. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság ugyanis január 11-i ülésén felvette a „sárvári újévi koncert hagyományát” a Vas Vármegyei Értéktárba.

Az elmúlt ötven évben a megyei és az országos fúvószenei körökben is rangot és elismertséget szerzett az esemény, Sárvárnak és térségének az egyik legnagyobb társadalmi-kulturális rendezvényeként tartják számon, mely nagyban hozzájárult a megye szellemi gyarapodásához, a település polgári értékrendjének kialakulásához. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság tagjai méltányolták, hogy a hagyomány idén fél évszázadot ölel át, példaértékűnek tartják a zenekar szellemiségét és munkáját. Támogatásukkal megerősítik a közösséget abban, hogy jó úton járnak. Ez egy szimbolikus első lépés annak értelmében, hogy bíztassák a vármegyében élőket a hasonló vasi zenei értékek felmutatására, előterjesztésére.

Kondora István átadta Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét

A hagyományokhoz hűen az újévi koncertet Kondora István polgármester újévi köszöntője zárta, mint mondta: a zenekar nemcsak megőrizte az újévi koncertek hagyományát, de élteti is a lelkes és értő közönség segítségével. Az 50 éves jubileum alkalmából Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét adta át a Sárvári Koncertfúvószenekarnak.

A ráadásban a Különös szilvesztert és a Radetzky- marschot vastapssal kísérte a közönség.

További híreink

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.03.22

A sárvári képviselő-testület megtartotta márciusi soron következő ülését a Városháza nagytermében.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!