Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

2022.11.11

Több mint harmincezer látogatója volt a Simon–Júdás Napi Országos Kirakodóvásárnak október 29-én. A vásár előestéjén a kikapcsolódni vágyóké, valamint az étel és italméréseké volt a főszerep. A vásár napján a belváros utcáit a kereskedők asztalai szegélyezték. A vásárt nagyszínpad, Folkudvar Kézműves tér és Borudvar is színesítette.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Október 28-án nyüzsgés költözött a városba, már a Simon-Júdás vásár előestéjén kinyitottak a vendéglátóegységek, kipakoltak a kézművesek és megkezdődtek a vásári programok.

Az esti mulatság egyik központja a Posta téri parkoló volt, itt kapott helyet a Borudvar. Soproni és villányi pincészetek is érkeztek városunkba, Sárvárt pedig a Borista Pezsgő- és Borbár képviselte. Wawrzsák László tulajdonos elmondta, különleges forralt borral készültek a látogatóknak.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A Borudvarban a Kale Lulugyi (Fekete Virág) nevű 2015-ben alakult oroszlányi cigányokból álló zenekar gondoskodott a jó hangulatról. Magyar és oláh cigányzenét, valamint latinos és jazzes dalokat is játszottak a közönségnek.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A Posta teret a kézművesek vették birtokukba. Széles kínálattal várták a látogatókat: fatáblák, cserépedények, horgolt állatfigurák, bőrkarkötők, hímzett ruhák és falvédők is szerepeltek a választékban. Több őstermelő és kistermelő is kipakolta portékáját: sajtot, füstölt húsokat és díjnyertes chilis termékeket is kóstolhattak az érdeklődők.

- A sárvári kirakodóvásár az ország egyik legnagyobb múltú vására, fontos találkozási pont a családok, baráti társaságok számára – emelte ki Szabó Zoltán alpolgármester, aki örömmel látta, hogy a rendezvény sokakat megmozgatott.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Az esti programok másik helyszíne a várparkoló volt, ahol szintén kinyitottak az étel- és italárusok. 19 órától DJ Shepherd zenélt a színpadon, éjszaka pedig DJ Dominique pörgette fel a bulit.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Hazánkban is ritka, hogy egy sok százéves hagyomány a mai napig, szinte alig változó formában fennmaradjon és tovább éljen. Sárvár mezőváros évszázadok óta rendelkezett a Simon-Júdás napi vásártartás lehetőségével.

– Az embereknek nagy szüksége van arra, hogy ezt a lazább és kötetlenebb rendezvényt újra megéljék. Jó egy kicsit kikapcsolódni, elfeledni a mindennapi gondokat. Ha mást nem, sétálgatni, találkozni az ismerősökkel-barátokkal, és ha szükséges, akkor természetesen vásárolni is. Változik az igény és a kínálat is. Egyik évről a másikra talán észre sem vesszük, de tíz-húszéves időszakot nézve érzékelhetőek az átalakulások – emlékezett egykori szervezőként a vásárra Kondora István, Sárvár polgármestere.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Ötszáz árus portékája várta a Simon-Júdás vásár idejére piactérré vált városban az érdeklődőket. Ugyanitt már a középkorban is sült a kolbász a bódékban bort mértek, meg édes csemege is jutott az arra érdemeseknek. – Pénteken elkezdődött már a vásár, ez a nap a gasztronómiáé, a sárváriak egész estés programját képezte. Ezúttal a jó időnek is köszönhetően nagyon jól sikerült. Kimozdulhatott otthonról a nép és éhesek voltak már egy kis szórakozásra. Az elmúlt évek korlátozásai után újra felállíthattuk a várparkolóban a nagy színpadot, ahol rangos produkciók voltak és a borudvaron is egész nap élőzene szólt. Nem tudom hogyan fokozhatnánk még tovább ezt a hangulatot. Szombaton a távolabbról érkezett vásározók egy része elmaradt az üzemanyagárak miatt. A közel félezer kereskedő kínálatában így is szinte minden megtalálhatott a több tízezer érdeklődő – számolt be az országos kirakodóvásárról Tóvári György, fő szervező.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A sárvári hagyományokat tovább folytatva a Herpenyő zenekar a vásári főutca közepén szervezte meg az I. Sárvári Folkudvart, ahol egész nap népzenét muzsikáltak egy kis bor és zsíros kenyér társaságában.

– A kirakodóvásár termékpalettája nagyon színes volt, köszönhetően nemcsak a távolról érkező, hanem a helyi, sárvári kézműveseknek is. Fontos koncepció a szervezők részéről, hogy a helyi termékek, a gasztronómia is hangsúlyosan szerepeljen a kínálatban – nyilatkozta Baksai Brigitta, a Kézműves tér szervezője. 

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

– A nagy múltú Simon–Júdás Napi Országos Kirakodóvásár fontos turisztikai lehetősége is a városnak. Ezt a szállodák, panziók foglaltsági adatai is igazolják – jelentette ki Dr. Máhr Tivadar alpolgármester.

További híreink

Áramszünet lesz a Kinizsi utcai rendelőkben

2024.05.29

Ezúton értesítjük Tisztelt Betegeinket, hogy 2024. június 4-én kedden 8-16 óráig a Sárvár, Kinizsi utca 13. szám alatti háziorvosi rendelőket is érinti az utcában meghirdetett áramszünet.

Tovább...

Közlekedési és hasznos információk - Korda György és Balázs Klári koncert

2024.05.29

A sárvári nyárköszöntő rendezvény 2024. május 31-én 19:30-kor Thomax koncertjével kezdődik a Posta téren. 21 órakor lép fel Korda György és Balázs Klári, 22 - 24 óráig Pixa zenél.
A rendezvény helyszínén büfé, mobil wc-k üzemelnek a rendezvény ideje alatt. A rendezvényre a belépés ingyenes!

Tovább...

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!