Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a sárvári méhész napot

2023.10.02

A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület szeptember 16-án immár 15. alkalommal szervezte meg a méhész napot Sárváron. Az eseménynek rendhagyó módon a Posta tér adott otthont. Méz- és sütikóstolás, kirakodóvásár, gyermekprogramok, táncbemutatók is várták az érdeklődőket a nyárias melegben.

A méhész nap megnyitóján Dolgos Anikó egyesületi tag olvasott fel egy nyertes pályaművet

A XV. Méhész nap programjai már délelőtt elkezdődtek, 9 órától mézvásárral és kézműves vásárral várták az érdeklődőket a Posta téren. A méhész eszközöktől kezdve, a mézen és a mézes puszedlin át a fából készült gyermekjátékokig széles kínálat várta az érdeklődőket.

Az ünnepélyes megnyitó kora délután, a mézlovagrendek bevonulásával kezdődött. A felvonulást a sárvári mazsorettek vezették fel, a mézlovagrendek Borszéki Viktória mézkirálynő, Dr. Máhr Tivadar alpolgármester és Makrai Attila egyesületi elnök vezetésével vonultak a térre.

A Sárvár Városi Mazsorett együttes nyitótánca után a színpadon Dolgos Anikó, az egyesület tagja a „Kaland a méhekkel” irodalmi pályázat egy nyertes művét olvasta fel.

Az ünnepségen elsőként Makrai Attila mondott köszöntőt.

- A méhész napnak egyrészt célja, hogy az eszközöket be tudják szerezni a méhész kollégáink. A fő célunk pedig a méznek a marketingelése, reklámozni, hogy minél többen megvegyék a mézet, mert egészségesebb, mint a cukor – fejtette ki az elnök, aki a mézlovagrendeket is köszöntötte.

A jubileumi méhész napon kilenc mézlovagrend vett részt a házigazda, Sárvári Apiarius Mézlovagrenddel együtt.

- Nemcsak a Dunántúlról, hanem az Alföldről is, sőt Erdélyből is jöttek mézlovagok, tehát mondhatnánk azt, hogy ez egy nemzeti találkozó lett – fogalmazott.

A város nevében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester, az egyesület tiszteletbeli tagja köszöntötte a méhészeket és az érdeklődőket. Kiemelte, a méhészek azon túl, hogy elvégzik a munkájukat, egy jó közösséget formálnak.

Mézlovagrendek egy csoportja a Posta téren

- Nagy öröm azt látni, hogy a jubileumok körülvesznek bennünket. Tizenötödik alkalommal került megrendezésre a méhész nap, harminc éves az újjáalakult egyesület, és ők, mint szellemi örökösei a 99 éve alakult egyesületnek, jövőre még egy jubileumi évet fognak ünnepelni, egy centenáriumi ünnepség is lesz majd itt Sárváron – emlékeztetett ünnepi beszédében Dr. Máhr Tivadar.

A Dél-Balatoni Mézlovagrenddel együtt Sárvárra érkezett Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere is. Az ünnepségen átadta települése üdvözletét. Kiemelte, büszke lehet az a város, ahol ilyen civil szervezetek vannak.

A mézkirálynők rendszeres vendégei a sárvári méhész napoknak. Ez idén sem volt másként. Borszéki Viktória, akit egy hónapja választottak meg Magyarország mézkirálynőjévé, jelenlétével népszerűsítette a mézfogyasztást. A megnyitón felkötötte a sárvári rendezvény emlékszalagját a mézlovagrendek zászlajaira.

- Ezeken az alkalmakon van lehetőségünk a mézlovagokkal együtt megjelennünk, és a civil közönségnek népszerűsítenünk a mézfogyasztást, kóstoltatást tartanunk, megmutatni, hogy milyen sokrétű a mézfajtáknak a skálája. Fontos, hogy megmutassuk az embereknek, hogy gyógyszer helyett inkább mézet együnk, hiszen annyira gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, amire a szervezetünknek minden nap szüksége van – fogalmazott a méz nagykövete.

A megnyitó után táncbemutatók kezdődtek, fellépett a Fergeteg Néptáncegyüttes, a Sárvár Városi Mazsorett Együttes, a Sárvári Néptánckör és a Stop and Go Táncklub. A gyerekeket népi játékok, ugrálóvár, lufihajtogatás várta a téren. Nagy népszerűségnek örvendett a mézes sütemények kóstolása.

A lovagrendek megkoszorúzták az Ady utcai emléktáblát és az arborétumban az elmúlás fáját, majd ünnepi szentmisén vettek részt. Az egész napos programot utcabál zárta

További híreink

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!