Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

2023.04.24

Takács Imre rábasömjéni költő nevét vette fel a városrész közösségi háza. Az avató ünnepségen Takács Zoltán Bálint igazgató, Kondora István polgármester, Takács György, a költő fia, Tamics Ibolya, a Rábasömjénért Egyesület elnöke és Varga Károly önkormányzati képviselő leplezte le a névtáblát.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Az ünnepség a közösségi házban folytatódott, ahol Kondora István polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, örül annak, hogy ez a vidéki környezet is alkalma arra, hogy innen költők induljanak útra.

A Takács Imre költőről szóló kiállítást Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg azzal, hogy a kultúra ott van, ahol mi vagyunk, ezért szimbolikus jelentőséggel bír a közösségi ház névadó ünnepsége is, amely fontos színtere a helyi kulturális életnek.

– Az ünnepséggel, a rábasömjéni születésű költő életéről és tevékenységéről szóló kiállítással felhívjuk a figyelmet a városrész híres szülöttének munkásságára - mondta az igazgató.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Takács Imre 1926-ban született Rábasömjénben. Itt töltött évei irodalmi alkotásainak, verseinek és prózájának egyaránt fontos alapanyagát adták. Első verseskötete, az 1955-ben megjelent Zsellérek unokája és a fél évtizeddel később napvilágot látott A csillagok árulása című regénye fontos dokumentuma fiatalkori élményeinek, de egyben irodalmi adaptációja a szülőföld mindennapjainak, az ott élők világának, hétköznapi életük vívódásainak.

Takács György, az író fia azt hangsúlyozta az ünnepségen, hogy 1926-ban született édesapja fiatalon elkerült Rábasömjénből, de erősen kötődött szülőfalujához, a paraszti világ költője maradt. – Számomra ez a nap azt jelenti, hogy Sömjén visszafogadta fiát - szólt Takács György.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Orbán István kanonok Wittinger Oszkár emlékét idézte fel, aki a rábasömjéni közösség meghatározó résztvevőjeként már évekkel ezelőtt szeretett volna emléket állítani Takács Imrének, és aki által a plébános is megismerte az alkotót.

Varga Károly önkormányzati képviselő az ünnepségen jelentette be, hogy augusztus 31-re Takács Imre költő születésnapjára készíti el domborművét Kondor János szobrászművész, és válik ezzel teljessé a rábasömjéni emlékhely.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Költészet napi műsort Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész és Völgyi Attila gitárművész adott, majd lehetőség nyílt a tárlat megtekintésére.

További híreink

A város több pontján valósulnak meg pályázati forrásból fejlesztések

A város több pontján valósulnak meg pályázati forrásból fejlesztések

2023.05.23

Sárvár Város Önkormányzata a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatallal közösen nyújtott be pályázatot az „Élhető települések” című pályázati felhívásra. A komplex fejlesztési elképzelések megvalósítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 600 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a konzorcium.

Tovább...
Lezárult a tavaszi találkozók sora Sárváron

Lezárult a tavaszi találkozók sora

2023.05.22

Az 5. számú választókerületben folytatódott a lakossági fórumok sora. A házigazda Németh Róbert, a körzet önkormányzati képviselője volt, aki röviden ismertette az elmúlt időszak eredményeit.

Tovább...
Sárvári óvodások gyakorolták a biztonságos közlekedést

Nagycsoportos óvodások gyakorolták a biztonságos közlekedést

2023.05.22

A „Biztonságosan az iskolába” rendezvénysorozat keretében a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – nagycsoportos óvodások számára szervez országos közlekedésbiztonsági programot. A rendezvénysorozat második állomása a Sárvári Tinódi Gimnázium tornacsarnoka volt.

Tovább...
Elballagtak a sárvári végzős középiskolások

Elballagtak a sárvári végzős középiskolások

2023.05.22

A Sárvári Tinódi Gimnázium, a Sárvári Turisztikai Technikum és a Barabás György Műszaki Szakképző Iskola végzős diákjai május 5-én ballagtak, és bízunk abban, hogy sikerrel teljesítettek az írásbeli vizsgákon.

Tovább...
Sárvár is csatlakozott a Futókörök Napjához

Sárvár is csatlakozott a Futókörök Napjához

2023.05.13

Május 21-én megrendezésre kerül a „Futókörök Napja 2023” program, amelynek egyik helyszíne Sárvár. Az ország 25 különböző pontján lehet birtokba venni az Aktív Magyarországért felelős Államtitkárság támogatásával és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával elkészült rekortán borítású futóköröket.

Tovább...
Lakossági fórum Sárváron a Petőfi utcában

Lakossági fórum

2023.05.13

Az elmúlt év munkájának értékelése, valamint a 2023. évi feladatok, elképzelések bemutatása céljából lakossági fórumot tartanak kedden a Petőfi utcában.

Tovább...

Kiemelt híreink

Millió lépés az iskoládért

2023.04.10

Millió lépés az iskoládért
Bővebben...

2023-as hulladéknaptárak Sárvár

2023.01.05

2023-as hulladéknaptárak Sárvár
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »