Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

2023.04.24

Takács Imre rábasömjéni költő nevét vette fel a városrész közösségi háza. Az avató ünnepségen Takács Zoltán Bálint igazgató, Kondora István polgármester, Takács György, a költő fia, Tamics Ibolya, a Rábasömjénért Egyesület elnöke és Varga Károly önkormányzati képviselő leplezte le a névtáblát.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Az ünnepség a közösségi házban folytatódott, ahol Kondora István polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, örül annak, hogy ez a vidéki környezet is alkalma arra, hogy innen költők induljanak útra.

A Takács Imre költőről szóló kiállítást Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg azzal, hogy a kultúra ott van, ahol mi vagyunk, ezért szimbolikus jelentőséggel bír a közösségi ház névadó ünnepsége is, amely fontos színtere a helyi kulturális életnek.

– Az ünnepséggel, a rábasömjéni születésű költő életéről és tevékenységéről szóló kiállítással felhívjuk a figyelmet a városrész híres szülöttének munkásságára - mondta az igazgató.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Takács Imre 1926-ban született Rábasömjénben. Itt töltött évei irodalmi alkotásainak, verseinek és prózájának egyaránt fontos alapanyagát adták. Első verseskötete, az 1955-ben megjelent Zsellérek unokája és a fél évtizeddel később napvilágot látott A csillagok árulása című regénye fontos dokumentuma fiatalkori élményeinek, de egyben irodalmi adaptációja a szülőföld mindennapjainak, az ott élők világának, hétköznapi életük vívódásainak.

Takács György, az író fia azt hangsúlyozta az ünnepségen, hogy 1926-ban született édesapja fiatalon elkerült Rábasömjénből, de erősen kötődött szülőfalujához, a paraszti világ költője maradt. – Számomra ez a nap azt jelenti, hogy Sömjén visszafogadta fiát - szólt Takács György.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Orbán István kanonok Wittinger Oszkár emlékét idézte fel, aki a rábasömjéni közösség meghatározó résztvevőjeként már évekkel ezelőtt szeretett volna emléket állítani Takács Imrének, és aki által a plébános is megismerte az alkotót.

Varga Károly önkormányzati képviselő az ünnepségen jelentette be, hogy augusztus 31-re Takács Imre költő születésnapjára készíti el domborművét Kondor János szobrászművész, és válik ezzel teljessé a rábasömjéni emlékhely.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Költészet napi műsort Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész és Völgyi Attila gitárművész adott, majd lehetőség nyílt a tárlat megtekintésére.

További híreink

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!