Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Szlovén–magyar közös megemlékezés a sárvári temetőben

2023.11.08

Halottak napja közeledtével hivatalos szlovén delegáció érkezett városunkba, hogy Sárvár Város Önkormányzatával együtt megemlékezzen a II. világháború alatt Sárvárra, az egykori internálótáborba elhurcolt szlovén áldozatokról.

A kegyeleti koszorúzás a volt Műselyemgyár épületénél kezdődött

Október 26-án a Szlovén Köztársaság, a szlovén diplomáciai képviseletek, valamint Sárvár város képviselői közösen emlékeztek meg az egykori sárvári internálótábor több száz áldozatáról. A kegyeleti koszorúzás a volt Műselyemgyár épületénél kezdődött, ahová a II. világháború alatt közel 2000 szlovén embert internáltak. Az emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el a szlovén delegáció tagjai és a város képviselői.

Dejan Židan államtitkár koszorút helyezett el a Szlovén Köztársaság nevében

A főhajtás a Soproni úti köztemetőben folytatódott, ahol több száz kereszt emlékeztet a II. világháború kegyetlenségeire. 1942 és 1945 között 589 szlovén polgár vesztette életét a sárvári internálótáborban.

A magyar és a szlovén himnusz felcsendülése után Dejan Židan, a szlovén Gazdasági, Idegenforgalmi- és Sportminisztérium államtitkára koszorút helyezett el a Szlovén Köztársaság nevében. A szlovén diplomácia képviseletében dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete is lerótta kegyeletét.

dr. Marjan Cencen nagykövet is lerótta kegyeletét

– Szlovénia és Magyarország baráti, szomszédos országok. Mindkét ország tagja az Európai Uniónak és a NATO-n belül is szövetségesek. Mindkét országban él nemzetiségi kisebbség, Magyarországon a szlovén, Szlovéniában a magyar nemzetiségű közösség, és ez az esemény tükrözi a két ország kiváló kétoldalú kapcsolatait és együttműködését. Reményeink

szerint ezek a jó kapcsolatok a jövőben is meg fognak maradni Sárvárral – mondta dr. Marjan Cencen.

A Soproni utcai temetőben közös fejhajtással emlékeztek az áldozatokra

Sárvár Város Önkormányzata nevében Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Sütő Károly nyugalmazott aljegyző koszorúzta meg az internáltak emléktábláját.

A megemlékezésen részt vett mások mellett Tibor Hebar községközi vezető és Jože Vidič, egykori internált. A koszorúk elhelyezése után közös fejhajtással emlékeztek az áldozatokra.

További híreink

Győrfi Pál tartott sajtótájékoztatót az ügyeleti rendszerről

December 1-jén elindult az új ügyeleti rendszer

2023.12.04

December 1-jén elindult az Országos Mentőszolgálat által működtetett új orvosi ügyeleti rendszer Vas vármegyében is. Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen Sárvár képviseletében Szabó Zoltán alpolgármester is részt vett.

Tovább...
Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

2023.12.04

Új, modern notebook-okat adtak át a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjainak. Az átadáson Kondora István polgármester Szijártó Zsolt intézményvezetővel és Rozmán László tankerületi igazgatóval köszöntötte a tanulókat és szüleiket.

Tovább...
Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Tovább...
Új helyre költözik az STKH sárvári irodája

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft Szatmár utcai Ügyfélszolgálati Irodája december 4-től új helyszínre költözik.

Tovább...
LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos Sárváron

LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos

2023.11.23

November 21-én ülésezett a sárvári képviselő-testület, több önkormányzati rendeletet is módosítottak a városatyák.

Tovább...
Kondora István, Dr. Máhr Tivadar, Dr. Palatka János, Szabó Zoltán az új rendelőben

Épül az új gyermekorvosi rendelő

2023.11.22

Két új gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki a volt tüdőgondozó épületében. Az építkezés helyszínén járt Kondora István polgármester Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterekkel, továbbá Dr. Palatka Jánossal, a város új gyermekorvosával.

Tovább...

Kiemelt híreink

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Új helyre költözik az STKH sárvári irodája
Bővebben...

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL

2023.11.21

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »