Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Szlovén–magyar közös megemlékezés a sárvári temetőben

2023.11.08

Halottak napja közeledtével hivatalos szlovén delegáció érkezett városunkba, hogy Sárvár Város Önkormányzatával együtt megemlékezzen a II. világháború alatt Sárvárra, az egykori internálótáborba elhurcolt szlovén áldozatokról.

A kegyeleti koszorúzás a volt Műselyemgyár épületénél kezdődött

Október 26-án a Szlovén Köztársaság, a szlovén diplomáciai képviseletek, valamint Sárvár város képviselői közösen emlékeztek meg az egykori sárvári internálótábor több száz áldozatáról. A kegyeleti koszorúzás a volt Műselyemgyár épületénél kezdődött, ahová a II. világháború alatt közel 2000 szlovén embert internáltak. Az emléktáblánál koszorúkat és mécseseket helyeztek el a szlovén delegáció tagjai és a város képviselői.

Dejan Židan államtitkár koszorút helyezett el a Szlovén Köztársaság nevében

A főhajtás a Soproni úti köztemetőben folytatódott, ahol több száz kereszt emlékeztet a II. világháború kegyetlenségeire. 1942 és 1945 között 589 szlovén polgár vesztette életét a sárvári internálótáborban.

A magyar és a szlovén himnusz felcsendülése után Dejan Židan, a szlovén Gazdasági, Idegenforgalmi- és Sportminisztérium államtitkára koszorút helyezett el a Szlovén Köztársaság nevében. A szlovén diplomácia képviseletében dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete is lerótta kegyeletét.

dr. Marjan Cencen nagykövet is lerótta kegyeletét

– Szlovénia és Magyarország baráti, szomszédos országok. Mindkét ország tagja az Európai Uniónak és a NATO-n belül is szövetségesek. Mindkét országban él nemzetiségi kisebbség, Magyarországon a szlovén, Szlovéniában a magyar nemzetiségű közösség, és ez az esemény tükrözi a két ország kiváló kétoldalú kapcsolatait és együttműködését. Reményeink

szerint ezek a jó kapcsolatok a jövőben is meg fognak maradni Sárvárral – mondta dr. Marjan Cencen.

A Soproni utcai temetőben közös fejhajtással emlékeztek az áldozatokra

Sárvár Város Önkormányzata nevében Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Sütő Károly nyugalmazott aljegyző koszorúzta meg az internáltak emléktábláját.

A megemlékezésen részt vett mások mellett Tibor Hebar községközi vezető és Jože Vidič, egykori internált. A koszorúk elhelyezése után közös fejhajtással emlékeztek az áldozatokra.

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!