Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

2022.10.13

Az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos kivégzésének 173. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezést a mártír miniszterelnök tavasszal átadott szobránál tartották október 6-án.

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

Az ünnepségen nagy számban vettek részt a város polgárai, valamint az általános és középiskolák diákjai. Az R. Törley Mária szobrászművész által készített alkotás méltó helyszínt biztosított az emlékezéshez. A Himnusz után Dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott ünnepi beszédet, felidézve gróf Batthyány Lajos kivégzésének krónikáját, felsorolva az aradi vértanúk neveit.

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

„Október 6-a pedig figyelmeztetés. Nem a bukásra, nem arra, hogy adjuk fel elveinket! Ellenkezőleg! Figyelmeztetés arra, hogy van olyan helyzet, amikor ki kell állni elveinkért, vállalva akár a vitát, a konfrontációt.

Gróf Batthyány Lajos felismerte a történelmi feladatot, országot, sőt nemzetet teremtett. Túllépet saját árnyékán, vállalta a sorsát, elutasította a menekülés lehetőségét. Élete árán nemzeti hőssé vált, és egyben példát is adott.

Sárváriként büszkék lehetünk arra, hogy ő képviselt minket a legmagasabb szinten és megalapozott, a hétköznapi személyes érdekein túl mutató politikát folytatott. Szobrának megkoszorúzása, az évenkénti megemlékezés éppen ezért nem rutin feladat, hanem egy pillanat, melyben a múlt figyelmeztető jelet küld mindannyiunknak. Ha ezt a jelet, az üzenetet megértjük, biztosabban mehetünk tovább szembenézve saját és közösségünk egzisztenciális és erkölcsi nehézségeivel. Tisztelet a hősöknek.” – mondta Dr. Máhr Tivadar.

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

A Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai adtak emlékező műsort. Felidézték az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos mártíromságát. A felkészítő tanáraik Dr. Szalai Ferencné és Martonfalvi Mária voltak.

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

A megemlékezés végén elsőként Ágh Péter, Sárvár országgyűlési képviselője, gróf Batthyány Lajos örökségének folytatója helyezte el koszorúját a mártír miniszterelnök szobránál. Majd a megyei és a sárvári önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői koszorúztak.

Október 6-a arra figyelmeztet bennünket, hogy nem adhatjuk fel elveinket

További híreink

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!