Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Ne tékozoljuk el 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét

2023.10.23

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából október 20-án tartották a városi megemlékezést. Ünnepi beszédet Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott. Közreműködtek a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai és a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezés a köztemetőben kezdődött. Először Török István 1956-os mártír sírját koszorúzta meg Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek valamint dr. Bankits László aljegyző a családtagok jelenlétében. Török István, a győri forradalmi események résztvevője sírjánál a Magyar Nemzetőrség Török István nevét viselő Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének képviselője is koszorút helyezett el.

Mezőfi Géza rendőrtiszt, 1956-os forradalmár sírjánál folytatódott az emlékezés, ahol szintén koszorút helyeztek el a város vezetői. Végezetül a megtorlás idején Sárvár környékén menekülő és agyonlőtt diákok, Simon Zoltán és Sándor Béla 1956-os mártírok sírjánál rótták le kegyeletüket.

Tisztelgés az 1956-os emléktábla előtt

Az Ady Endre utcai 1956-os emléktáblánál folytatódott a megemlékezés, ahol a Sárvári Koncertfúvószenekar közreműködésével Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Németh Róbert önkormányzati képviselő koszorúzott.

A városi megemlékezés ünnepi szónoka Németh Róbert önkormányzati képviselő volt, aki felidézte a 67 évvel ezelőtti eseményeket. „A Zrínyi és Batsányi körök mellett sorra alakultak a Petőfi és Kossuth körök, a reformklubok, vitakörök, elsősorban az egyetemi városokban és a megyeszékhelyeken. A résztvevők aztán vitték haza a kisvárosokba, falvakba az új és ki-mondható gondolatokat és az érzést, hogy valami változik, változhat.” – mondta az ünnep szónoka.

Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet

Németh Róbert önkormányzati képviselő így folytatta ünnepi beszédét. „A Lengyelországban kitört forradalom iránti szolidaritás volt az a hívó szó, mely végül elhozta a forradalom szabadságlángját, mely október 23-ától tizenkét napon át lobogott és melyet – ahogy 1849 nyarán, úgy mint 1956 őszén – újra csak idegen erők, a keleti nagy birodalom, Oroszország, a Szovjetunió sötét hadserege tudta eloltani. A megtorlás, mint alig száz évvel korábban, akkor sem maradt el, mértéke most sem ismert határokat. Országszerte mártírok sora jelzőfényként mutatják, hogy a tizenkét nap hogyan fogta össze a magyarokat. Sárváron is Abai Imre, Török István, Mezőfi Géza, Simon Zoltán, Sándor Béla sírját, emléktábláját megkoszorúzzuk. Fejet hajtunk előttük, mert ugyan őket elnémították, megölték vagy elűzték, de épp az a tizenkét nap adta a reményt arra, hogy egyszer vége lehet és egyszer vége is lesz minden elnyomó rendszernek.” – mondta Németh Róbert, aki hozzátette: ne tékozoljuk el tehát 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét, hanem éljünk vele és saját tisztességünkkel életünk minden napján álljunk érte jót. Ez a mi munkánk és nem is kevés.

Ünneplők a Kossuth téren

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Felkészítő tanáraik voltak: Tóth Csabáné, Vörös Krisztina és Takács Ferenc.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a pártok, a társadalmi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Abai Imre vértanú plébános emléktáblájánál, a Szent László- templom falán.

További híreink

Győrfi Pál tartott sajtótájékoztatót az ügyeleti rendszerről

December 1-jén elindult az új ügyeleti rendszer

2023.12.04

December 1-jén elindult az Országos Mentőszolgálat által működtetett új orvosi ügyeleti rendszer Vas vármegyében is. Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen Sárvár képviseletében Szabó Zoltán alpolgármester is részt vett.

Tovább...
Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

2023.12.04

Új, modern notebook-okat adtak át a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjainak. Az átadáson Kondora István polgármester Szijártó Zsolt intézményvezetővel és Rozmán László tankerületi igazgatóval köszöntötte a tanulókat és szüleiket.

Tovább...
Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Tovább...
Új helyre költözik az STKH sárvári irodája

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft Szatmár utcai Ügyfélszolgálati Irodája december 4-től új helyszínre költözik.

Tovább...
LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos Sárváron

LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos

2023.11.23

November 21-én ülésezett a sárvári képviselő-testület, több önkormányzati rendeletet is módosítottak a városatyák.

Tovább...
Kondora István, Dr. Máhr Tivadar, Dr. Palatka János, Szabó Zoltán az új rendelőben

Épül az új gyermekorvosi rendelő

2023.11.22

Két új gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki a volt tüdőgondozó épületében. Az építkezés helyszínén járt Kondora István polgármester Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterekkel, továbbá Dr. Palatka Jánossal, a város új gyermekorvosával.

Tovább...

Kiemelt híreink

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Új helyre költözik az STKH sárvári irodája
Bővebben...

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL

2023.11.21

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »