Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Ne tékozoljuk el 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét

2023.10.23

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából október 20-án tartották a városi megemlékezést. Ünnepi beszédet Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott. Közreműködtek a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai és a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezés a köztemetőben kezdődött. Először Török István 1956-os mártír sírját koszorúzta meg Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek valamint dr. Bankits László aljegyző a családtagok jelenlétében. Török István, a győri forradalmi események résztvevője sírjánál a Magyar Nemzetőrség Török István nevét viselő Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének képviselője is koszorút helyezett el.

Mezőfi Géza rendőrtiszt, 1956-os forradalmár sírjánál folytatódott az emlékezés, ahol szintén koszorút helyeztek el a város vezetői. Végezetül a megtorlás idején Sárvár környékén menekülő és agyonlőtt diákok, Simon Zoltán és Sándor Béla 1956-os mártírok sírjánál rótták le kegyeletüket.

Tisztelgés az 1956-os emléktábla előtt

Az Ady Endre utcai 1956-os emléktáblánál folytatódott a megemlékezés, ahol a Sárvári Koncertfúvószenekar közreműködésével Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Németh Róbert önkormányzati képviselő koszorúzott.

A városi megemlékezés ünnepi szónoka Németh Róbert önkormányzati képviselő volt, aki felidézte a 67 évvel ezelőtti eseményeket. „A Zrínyi és Batsányi körök mellett sorra alakultak a Petőfi és Kossuth körök, a reformklubok, vitakörök, elsősorban az egyetemi városokban és a megyeszékhelyeken. A résztvevők aztán vitték haza a kisvárosokba, falvakba az új és ki-mondható gondolatokat és az érzést, hogy valami változik, változhat.” – mondta az ünnep szónoka.

Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet

Németh Róbert önkormányzati képviselő így folytatta ünnepi beszédét. „A Lengyelországban kitört forradalom iránti szolidaritás volt az a hívó szó, mely végül elhozta a forradalom szabadságlángját, mely október 23-ától tizenkét napon át lobogott és melyet – ahogy 1849 nyarán, úgy mint 1956 őszén – újra csak idegen erők, a keleti nagy birodalom, Oroszország, a Szovjetunió sötét hadserege tudta eloltani. A megtorlás, mint alig száz évvel korábban, akkor sem maradt el, mértéke most sem ismert határokat. Országszerte mártírok sora jelzőfényként mutatják, hogy a tizenkét nap hogyan fogta össze a magyarokat. Sárváron is Abai Imre, Török István, Mezőfi Géza, Simon Zoltán, Sándor Béla sírját, emléktábláját megkoszorúzzuk. Fejet hajtunk előttük, mert ugyan őket elnémították, megölték vagy elűzték, de épp az a tizenkét nap adta a reményt arra, hogy egyszer vége lehet és egyszer vége is lesz minden elnyomó rendszernek.” – mondta Németh Róbert, aki hozzátette: ne tékozoljuk el tehát 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét, hanem éljünk vele és saját tisztességünkkel életünk minden napján álljunk érte jót. Ez a mi munkánk és nem is kevés.

Ünneplők a Kossuth téren

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Felkészítő tanáraik voltak: Tóth Csabáné, Vörös Krisztina és Takács Ferenc.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a pártok, a társadalmi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Abai Imre vértanú plébános emléktáblájánál, a Szent László- templom falán.

További híreink

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!