Hírek
Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában
2024.05.23
Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.
A Sága Foods Zrt. üzemében megvalósult 1,8 milliárd forint értékű élelmiszeripari fejlesztést Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, id. Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa és Kondora István, Sárvár város polgármestere adta át.
Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium számára kiemelten fontos az élelmiszeripar, így nagy öröm oda támogatást adni, ahol a technológia fejlődik, hiszen az automatizáció segít a hatékonyságnövekedésben.
Az ÉLIP BFP eredményeképpen számos megyében összesen 33 milliárd forintos támogatási összegből 76 projekt esetében valósíthatják meg fejlesztési terveiket a sikeresen pályázó vállalkozások.
A Sága Foods Zrt. a 440 millió forint összegű támogatást arra fordította, hogy a húskészítményeket gyártó üzem technológiai fejlesztésének köszönhetően magasabb szinten tudja kiszolgálni a kereskedelmi igényeket. Ez magában foglalja egy új, nagyobb teljesítményű húskészítmény szeletelővonal létrehozását, ami egy automatizált csomagoló egységet is kapott.
A beruházás részét képezi egy innovatív automata gépi berakó és rakatépítő robot is, amely ugyancsak növeli az üzem hatékonyságát.
- A Master Good négy éve vásárolta meg a Ságát, az akkor még hanyatló cég angol tulajdonból magyar kézbe kerülhetett, azóta pedig sikerült talpra állítani – emelte ki az átadón Bárány László.
Felidézte, hogy a Master Good cégcsoport három ok miatt vette meg a Sága Foods Zrt.-t 2020-ban.
- Értékes brand volt, komoly piaci részesedése volt a szektorában és több száz helyi munkavállalónak adott megélhetést – fogalmazott, majd hozzátette: a város és a vállalkozás kitűnő kapcsolatot ápol, ezért is döntöttek egy hosszútávú, komoly befektetés mellett. A most átadott üzemrészben technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, magas robotizációt és automatizációt. A beruházás összértéke elérte az 1,8 milliárd forintot. Ezek vadonatúj és nagy kapacitású gépek.
- Ez az előszobája annak a nagyberuházásnak, amelyben a mostani üzemtől alig két kilométerre megépül „az új Sága”. Ez minden tekintetben európai színvonalú lesz, abban is a TOP szintet céloztuk meg, és el is fogjuk érni – szögezte le Bárány László.
Az új üzem a város északi iparterületén 21 ezer négyzetméteren épül meg, a létesítés egy 30 milliárd forintot meghaladó óriásberuházás.
Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a digitalizáció és a robotizáció rendkívül fontos az élelmiszeriparban, hiszen általuk sokkal hatékonyabbá, modernebbé és sokkal jobb minőségűvé lehet tenni a magyar élelmiszeripart.
- Ebben a Master Good csoport az élen jár – jegyezte meg a fejlesztéssel kapcsolatban.
- Most egy új európai uniós pályázati ciklus elején vagyunk, ahol 750 milliárd forintot fogunk élelmiszeriparra költeni, és a legfontosabb célként a hatékonyságnövelést, digitalizációt tűztük ki, hiszen ebben van lemaradásunk a versenytársainkkal szemben – fogalmazott.
Kondora István polgármester az átadón elmondta, Sárvár városát paralel fejlődés jellemzi, az idegenforgalom és az ipar egyaránt fejlődik.
- Sárváron az idegenforgalom mellett kevésbé van szem előtt az ipar fejlődése, pedig ugyanolyan kiemelt szerepet kap, ha nem nagyobbat, mint a többi ágazat, hiszen az iparűzési adóbevételeknek az alapját ez teremti meg. A Sága az élelmiszeriparon belül egy fontos szereplő. De a mi szempontunkból a legfontosabb az, hogy az üzem munkahelyeket teremt – mondta el Kondora István.
További híreink
Az újraélesztést ünnepeltük Sárváron
2025.10.20
Október 16-án, az újraélesztés világnapján három sárvári iskolában tartottak oktatást a mentőszolgálat munkatársai, közel 150 diákkal ismertették meg az újraélesztés helyes folyamatát. A rendezvény a Szent László Katolikus Általános Iskolában kezdődött, ahol egy adományozási ünnepségre is sor került.
Tovább...Emelkedett a városunkba látogató vendégek száma
2025.10.20
Sárvár a 2025-ös főszezonban is kedvelt úticél volt. A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy az idei év első nyolc hónapjában csaknem 5 százalékkal emelkedett a városunkba látogató vendégek száma a 2024-es bázisévhez viszonyítva.
Tovább...Sárvár öt sárvári fotós szemével a Nádasdy-várban!
2025.10.20
„Sárvár Szubjektíven – 2025” címmel nyílt kiállítás Auer Gábor, Benkő Sándor, Dr. Kereszty Gábor, Makrai Tamás és Wieder Sándor sárvári fotósok, fotóművészek Sárvárt bemutató alkotásaiból a Nádasdy-vár Folyosógalériáján.
Tovább...Egy héten át ünnepelték Sárváron az idősek világnapját!
2025.10.20
A Sárvári Gondozási és Gyermekjóléti Központ szervezésében több program is várta az időseket az idősek világnapja alkalmából, jártak Budapesten, közös filmnézés és színházi előadás is szerepelt a programban.
Tovább...Klímaelőadást tartott Sárváron Áder János
2025.10.19
A fenntarthatóság témájában tartott klímaelőadást Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, volt köztársasági elnök október 8-án a Sárvár Arénában mintegy 600 általános és középiskolás diák számára. Előadásának fő üzenete volt, hogy a „dobd el” kultúra helyett a körforgásos gazdaság felé kell fordulnunk.
Tovább...Megáldották a felújított Kis Szent Teréz kápolnát
2025.10.19
Búcsúi, ünnepi szentmisét tartottak a kertvárosi Kis Szent Teréz kápolnánál október 5-én. A szentmisét Dr. Székely János megyéspüspök celebrálta, megáldotta az 1941-ben felszentelt kápolnát, amely teljes körű felújításon esett át és egy harangtoronnyal is bővült.
Tovább...