Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Háromnapos történelmi forgatag a Nádasdy-vár parkjában

2023.07.31

Három napra kitárult a történelem kapuja Sárváron! Július 14-e és 16-a között szervezték meg a 14. Nádasdy Fesztivált. A nyitónapon került sor a felvonulásra és a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására.

Fanfárok hangja nyitotta meg a 14. Nádasdy Fesztivált

Július 14-én a híres törökverő „erős fekete bég”, Nádasdy Ferenc hadvezér szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 14. Nádasdy Fesztivál. Az emlékműnél Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezett el koszorút, a Nádasdy Ferenc Bandérium nevében pedig Szibler Gábor elnök koszorúzott. A fesztivált szervező hagyományőrzők képviseletében lerótta tiszteletét Illés Szilárd is.

Ezt követően vette kezdetét a felvonulás. A menetet gróf Nádasdy Borbála, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester vezette. Majd Imre Ramóna, a fesztivál háziasszonya haladt párjával, őket a szervevő Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke Szabó Krisztián és titkára Németh Szabolcs követte. A menetben ott voltak a Nádasdy család tagjai is, akik ötévente megszervezett családi találkozójukat idén Sárváron tartották. A felvonuló hagyományőrzők Kőszegtől Kisnánáig, Szigetvártól Németországig, nagyon sok helyről eljöttek Sárvárra.

A felvonulás után a Nádasdy Fesztivál nagyszínpada előtt a több mint 200 hagyományőrző és a Nádasdy család tagjai sorakoztak fel a rendezvény megnyitójára, amelyet a fanfárok hangja jelzett. A ceremónia a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola kis elsőseinek avatásával kezdődött, akik Szijjártó Zsolt igazgatóval együtt mondták el az eskü szövegét.

A nyitónapon került sor a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására

A fesztivált Kondora István polgármester nyitotta meg, aki a „Historia est magistra vitae.” azaz „A történelem az élet tanítómestere.” latin idézettel kezdte beszédét. Mint mondta, a történelem nemcsak az életet értékelni tanít bennünket, de játszani is. - Ez a fesztivál alkalmas arra, hogy a Nádasdy családdal kapcsolatos történelmi eseményeket felelevenítsük, évről évre jelmezeket öltve eljátsszuk és megőrizzük az utókornak – mondta Kondora István.

A Nádasdy Fesztivál megnyitóján Gróf Nádasdy Borbála, a rendezvény fővédnöke örömének adott hangot, hogy a Nádasdy család találkozójának idén Sárvár ad otthont, majd Kondora István polgármester a város kulcsát jelképesen átadta Tolnay Istvánnak, a Sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium főkapitányának.

Szabó Krisztián, a szervező Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke arról szólt a megnyitón, hogy az idei évben mindenképpen szerették volna régi tervüket megvalósítani, és a Várparkban megszervezni a fesztivál minden elemét.

Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok is tartottak bemutatót

A Nádasdy Fesztivál három napja bővelkedett katonai bemutatókban. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a több mint 200 hagyományőrző tevékenységébe, életébe. Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok, de a Magyar Honvédség katonái is tartottak harci bemutatót, amelynek a csúcspontja az ostromjáték volt. A gasztronómia is ismét középpontba került a rendezvényen, a Nádasdy Ételmustrán sültek, főttek a középkori étkek.

A fesztiválon számos gyerekprogram, koncert, Borudvar, rejtvényfejtő játék, kézműves vásár, régi mesterségek bemutatója is várta az érdeklődőket. Az új helyszín, a Várpark árnyas fái, a nyári forróságban ideális helyszínt biztosítottak a rendezvénynek.

Július 14-én és 15-én estére is elhallgattak a fegyverek, hogy aztán a zenéjé legyen a főszerep. A régi és világzenei dallamok mellett nagy sikert aratott pénteken a Partyssimó, szombaton pedig a Konyha zenekar. A Nádasdy Fesztivál vasárnap délben zárult, hogy aztán ismét egy évet várjunk arra, hogy szélesre táruljon a történelem kapuja.

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2023

Lomtalanítási tájékoztató 2023

2023.09.19

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. az idei évben is biztosítja a lakossági ügyfelei részére a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását. Sárvár település közigazgatási területén az éves lomtalanítás három körzetben, három időpontban kerül megszervezésre.

Tovább...
Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron!

Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron!

2023.09.18

Szeptember 21-én, csütörtökön ismét állásbörzét szervez Sárváron a Változó Világért Alapítvány. Helybe jönnek a munkáltatók, akik munkavállalókat keresnek a környékben élők közül.

Tovább...
Az édesanyákat köszöntötték a sárvári Városházán

Az édesanyákat köszöntötték a Városházán

2023.09.18

A Sárvári Védőnői Szolgálat munkatársai az anyatejes világnap alkalmából rendeztek ünnepséget a Városházán. A gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntik ezen a napon.

Tovább...
Változik a betegellátás rendje a 2-es számú felnőtt körzetben Sárváron

Változik a betegellátás rendje a 2-es számú felnőtt körzetben

2023.09.15

Szeptember 18-tól változik a betegellátás rendje a 2. számú felnőtt háziorvosi körzetben. A helyettesítő orvos Dr. Tóth Renáta belgyógyász és háziorvostan szakorvos lesz. A rendelési idő módosul, keddenként 14:30 és 18:00 között, valamint csütörtökönként 8:00 és 12:00 között várják a betegeket.

Tovább...
Egymás után sorjáztak a néptáncbemutatók a színpadon

A sárvári szüret a néphagyományok őrzője

2023.09.14

Szeptember 9-én szervezték meg a Sárvári Szüret programját a Nádasdy-vár hátsó udvarában. A szüret előestéjén már a Jurta zenekar táncháza hívogatta az érdeklődőket, szombat délután pedig egymás után sorjáztak a néptáncbemutatók a színpadon, ahol Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg a programot.

Tovább...
Felavatták Takács Imre emléktábláját Rábasömjénben

Felavatták Takács Imre emléktábláját Rábasömjénben

2023.09.08

A rábasömjéni közösségi ház a helyben született Takács Imre költő nevét vette fel idén, a költészet napján. Kondor János festőművész elkészítette a költő emléktábláját, amelynek avató ünnepségére augusztus 31-én Takács Imre születésnapján került sor a közösségi ház falánál.

Tovább...

Kiemelt híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2023

2023.09.19

Lomtalanítási tájékoztató 2023
Bővebben...

Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron!

2023.09.18

Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron!
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »