Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Háromnapos történelmi forgatag a Nádasdy-vár parkjában

2023.07.31

Három napra kitárult a történelem kapuja Sárváron! Július 14-e és 16-a között szervezték meg a 14. Nádasdy Fesztivált. A nyitónapon került sor a felvonulásra és a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására.

Fanfárok hangja nyitotta meg a 14. Nádasdy Fesztivált

Július 14-én a híres törökverő „erős fekete bég”, Nádasdy Ferenc hadvezér szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 14. Nádasdy Fesztivál. Az emlékműnél Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezett el koszorút, a Nádasdy Ferenc Bandérium nevében pedig Szibler Gábor elnök koszorúzott. A fesztivált szervező hagyományőrzők képviseletében lerótta tiszteletét Illés Szilárd is.

Ezt követően vette kezdetét a felvonulás. A menetet gróf Nádasdy Borbála, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester vezette. Majd Imre Ramóna, a fesztivál háziasszonya haladt párjával, őket a szervevő Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke Szabó Krisztián és titkára Németh Szabolcs követte. A menetben ott voltak a Nádasdy család tagjai is, akik ötévente megszervezett családi találkozójukat idén Sárváron tartották. A felvonuló hagyományőrzők Kőszegtől Kisnánáig, Szigetvártól Németországig, nagyon sok helyről eljöttek Sárvárra.

A felvonulás után a Nádasdy Fesztivál nagyszínpada előtt a több mint 200 hagyományőrző és a Nádasdy család tagjai sorakoztak fel a rendezvény megnyitójára, amelyet a fanfárok hangja jelzett. A ceremónia a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola kis elsőseinek avatásával kezdődött, akik Szijjártó Zsolt igazgatóval együtt mondták el az eskü szövegét.

A nyitónapon került sor a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására

A fesztivált Kondora István polgármester nyitotta meg, aki a „Historia est magistra vitae.” azaz „A történelem az élet tanítómestere.” latin idézettel kezdte beszédét. Mint mondta, a történelem nemcsak az életet értékelni tanít bennünket, de játszani is. - Ez a fesztivál alkalmas arra, hogy a Nádasdy családdal kapcsolatos történelmi eseményeket felelevenítsük, évről évre jelmezeket öltve eljátsszuk és megőrizzük az utókornak – mondta Kondora István.

A Nádasdy Fesztivál megnyitóján Gróf Nádasdy Borbála, a rendezvény fővédnöke örömének adott hangot, hogy a Nádasdy család találkozójának idén Sárvár ad otthont, majd Kondora István polgármester a város kulcsát jelképesen átadta Tolnay Istvánnak, a Sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium főkapitányának.

Szabó Krisztián, a szervező Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke arról szólt a megnyitón, hogy az idei évben mindenképpen szerették volna régi tervüket megvalósítani, és a Várparkban megszervezni a fesztivál minden elemét.

Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok is tartottak bemutatót

A Nádasdy Fesztivál három napja bővelkedett katonai bemutatókban. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a több mint 200 hagyományőrző tevékenységébe, életébe. Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok, de a Magyar Honvédség katonái is tartottak harci bemutatót, amelynek a csúcspontja az ostromjáték volt. A gasztronómia is ismét középpontba került a rendezvényen, a Nádasdy Ételmustrán sültek, főttek a középkori étkek.

A fesztiválon számos gyerekprogram, koncert, Borudvar, rejtvényfejtő játék, kézműves vásár, régi mesterségek bemutatója is várta az érdeklődőket. Az új helyszín, a Várpark árnyas fái, a nyári forróságban ideális helyszínt biztosítottak a rendezvénynek.

Július 14-én és 15-én estére is elhallgattak a fegyverek, hogy aztán a zenéjé legyen a főszerep. A régi és világzenei dallamok mellett nagy sikert aratott pénteken a Partyssimó, szombaton pedig a Konyha zenekar. A Nádasdy Fesztivál vasárnap délben zárult, hogy aztán ismét egy évet várjunk arra, hogy szélesre táruljon a történelem kapuja.

További híreink

Áramszünet lesz a Kinizsi utcai rendelőkben

2024.05.29

Ezúton értesítjük Tisztelt Betegeinket, hogy 2024. június 4-én kedden 8-16 óráig a Sárvár, Kinizsi utca 13. szám alatti háziorvosi rendelőket is érinti az utcában meghirdetett áramszünet.

Tovább...

Közlekedési és hasznos információk - Korda György és Balázs Klári koncert

2024.05.29

A sárvári nyárköszöntő rendezvény 2024. május 31-én 19:30-kor Thomax koncertjével kezdődik a Posta téren. 21 órakor lép fel Korda György és Balázs Klári, 22 - 24 óráig Pixa zenél.
A rendezvény helyszínén büfé, mobil wc-k üzemelnek a rendezvény ideje alatt. A rendezvényre a belépés ingyenes!

Tovább...

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Tovább...

Tovább javul a Kertváros csapadékvíz-elvezetése

2024.05.22

A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének javítása is része az „Élhető Sárvár” elnevezésű projektnek, amelyben több fontos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban Sárváron. A Kertváros esetében a lakosságot is bekapcsolták a projektbe, és egy szemléletformáló akció keretében esővízgyűjtő hordókat kaphattak a beruházással érintett utcák lakói.

Tovább...

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!