Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Cikluszáró képviselő-testület - Több fontos döntést is hoztak

2024.09.28

Megtartotta a 2019-2024-es önkormányzati ciklus utolsó ülését a sárvári képviselő-testület a Városháza nagytermében. A képviselők több fontos döntést is hoztak.

A Városháza nagytermében üléseztek a képviselők

Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a Sárvári Járási Hivatal működéséről a cikluszáró képviselő-testületi ülésen. Dr. Galántai György hivatalvezető elmondta, a tavalyi évben közel 34 ezer ügyfél kereste fel a Sárvári Kormányablakot, ahol az idei év első nyolc hónapjában 7,5 %-kal több ügyfelet fogadtak mint 2023-ban. Egyre hangsúlyosabb szerepet kap az elektronikus ügyintézés a járási hivatal tevékenysége kapcsán, egyrészt az ügyfelek ügyeiket elektronikusan is kezdeményezhetik, másrészt az ügyfélkapu regisztrációt a kormányablakban valósíthatják meg, harmadrészt a Digitális Állampolgárság Programba történő regisztráció szintén a kormányablakban lehetséges az online regisztráció mellett.

Sárvár munkaerőpiaci helyzetéről szintén tájékoztató hangzott el az ülésen. Az álláskeresési ráta 3,2 % volt a Sárvári Járásban augusztus hónapban, Sárvár városában mindössze 2,14 %, ami 213 főt jelent településünkön.

A településrendezési eszközök módosítására irányuló eljárásokat indítottak az ülésen. Az önkormányzat kiemelt céljának tekinti a helyi gazdaság fejlesztését és támogatását, a munkahelyteremtés elősegítését, így a Taravis Kft.-t, a Axial Kft.-t érintő telekalakítási ügyeket, továbbá a Flextronics Kft. több ingatlanjának különleges, megújuló energiaforrás hasznosításának céljára szolgáló övezetbe sorolását érintő eljárást is elindított.

Cikluszáró képviselő-testület - Több fontos döntést is hoztak

Rendeletet alkottak a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartásáról, amelynek célja - a városban élők és szórakozni vágyók érdekeinek figyelembevétele mellett - Sárváron, mint az ország egyik kiemelt, gyógyhely címmel rendelkező turisztikai központjában a lakosság pihenéshez való jogának védelme, az esetleges csendháborítás, garázdaság megelőzésével a helyi közbiztonság erősítése. Sárváron mintegy 150 vendéglátó kiskereskedelmi üzlet működik, több hajnali 2 óra után is nyitva tart. Az elmúlt időszakban a vendéglátó üzletek működésével kapcsolatban egyre több lakossági jelzés érkezett, az egyik, több utca lakóit érintő ügyben lakossági fórumot is tartott az önkormányzat, ezért indokolt volt az éjszakai nyitvatartás szabályozása. A rendelet értelmében a sárvári vendéglátó egységek hajnali 2 óráig lehetnek nyitva 2024. november 1-től.  Kivételt az jelent, amikor lakodalmat tartanak az adott helyen, illetve január 1-jén reggel 6 óráig tarthatnak nyitva.

A Városháza nagytermében üléseztek a képviselők

Módosították a szociális ellátásokról valamint a gyermekek napközbeni ellátásáért és a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjakról szóló rendeleteket. Az elmúlt négy évben az étkeztetési feladatok ellátásával megbízott vállalkozó a szolgáltatási árakat 98 %-kal emelte az infláció, az élelmiszerárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt. Ezt az önkormányzati térítési díj emelése nem követte a covid-járvány és a háborús infláció okozta gazdasági helyzetben, hogy ezzel is segítse a sárvári családokat az önkormányzat. Most - a városi óvoda, a bölcsőde és a gondozási központ vezetőjének állásfoglalását követően – a díjak 20 %-os emeléséről döntött a testület. A szociális szempontból leginkább segítségre szoruló családok gyermekei továbbra is igénybe vehetik a jogosultság jogcímétől függően az 50 %-os, illetve 100%-os kedvezményt jelentő, un. normatív kedvezményt, továbbá az önkormányzat szociális ellátórendszere keretében biztosítható egyéb pénzbeli ellátásokat. Kondora István polgármester elmondta az egyhangú döntéssel elfogadott napirend kapcsán, hogy minden általános iskolában – hasonlóan a Nádasdy iskolához – bevezetik a menüválasztásos ebédet, aminek köszönhetően nagyobb lesz a választék. és talán minden gyerek talál kedvére való ebédet. Fontos szempont, hogy kevesebb lesz a maradék is, takarékosabban lehet bánni az ételekkel.

A közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló rendeletet is módosította a testület, tovább nőtt a kamerák száma a városban, már 113 kamera vigyáz a város és polgárai biztonságára.

Határoztak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2025. évi fordulójához történő csatlakozásról. Az önkormányzati támogatás mértéke havi 10 ezer forintra nő, így az állami támogatással együtt havi 20 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a rászoruló diákok.

A képviselő-testület 2020 januárjában hozott döntést arról, hogy egyégesen, valamennyi önkormányzati tulajdonú rendelő esetén átvállalja a háziorvosi szolgáltatóktól a közüzemi díjakat. A település egészségügyi alapellátása stabilitásának megőrzése és az ellátás színvonalának további javítása érdekében az önkormányzati tulajdonú felnőtt háziorvosi rendelőkben – miután az új gyermekorvosi rendelőkben már májusban megtette ezt - átvállalja a feladat-ellátási szerződéssel rendelkező egészégügyi szolgáltatóktól a vezetékes és mobiltelefonok, valamint az internet használatának költségét is 2025. január 1. napjától.

További híreink

Országos bélyegkiállításnak adott otthont Sárvár

2024.09.27

Szeptember 20-22. között Sárvár adott otthont a HUNFILA 2024 Országos Bélyegkiállítás és 97. Bélyegnap eseményeinek. A Sárvár Arénában rendezett háromnapos kiállításon mintegy tízezer bélyeg, filatéliai objektum volt megtekinthető. Szeptember 20-án, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján forgalomba helyezték a Sárvárról készült alkalmi bélyegeket is.

Tovább...

Új járda és gyalogátkelő épül az Ikervári utcában

2024.09.25

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2024-ben is folytatódnak Sárvár város saját forrásból finanszírozott közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztései. Ennek keretében az AVIA benzinkúttól a belső Ikervári utcáig új járda épül, és egy gyalogátkelőhelyet is kialakítanak. A kivitelezők szeptember közepén megkezdték a munkálatokat.

Tovább...

Folytatódott az útfelújítás a Dévai utcában

2024.09.25

Folytatódott a tavasszal megkezdett útépítés a Dévai utcában, ahol most az 1/a-1/c ingatlanok, valamint a 3. és 5. számú társasházak előtti bevezető utak felújítását végeztette el a sárvári önkormányzat saját forrásból.

Tovább...

Centenáriumot ünnepeltek a méhészek

2024.09.23

A Sárvár és Vidéke Méhészegyesület szeptember 6-7-8-án ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A centenáriumi méhésznap ünnepi megnyitóján jelen volt a rendezvény fővédnöke, dr. Nagy István agrárminiszter, aki egy jubileumi oklevelet adott át a 100 éves egyesületnek. A Sárvár és Vidéke Méhészegyesülete tevékenységét a város és a vármegye is elismerte.

Tovább...

220 SZOBA ÚJULT MEG A SPIRIT HOTELBEN

2024.09.18

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében a Spirit Hotel Thermal Spaban szolgáltatásbővítési és minőségfejlesztési beruházásokra került sor.

Tovább...

Helybe jönnek a munkáltatók – Újra állásbörze Sárváron

2024.09.18

Szeptember 23-án ismét állásbörze lesz Sárváron. Helybe jönnek munkáltatók és állást kínálnak a környéken élők számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!