Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Augusztus 20-a Szent István királyunk és városunk ünnepe

Alázattal, tisztelettel és kitartással elérhetők céljaink!

2024.09.04

Augusztus 20-a államalapító Szent István királyunk ünnepe, az új kenyér napja, Magyarország hivatalos nemzeti ünnepe, egyben a magyar katolikus egyház egyik főünnepe. Sárváron a 43. Nemzetközi Folklórnapok keretében tartották a Szent István - napi ünnepséget a Nádasdy-vár udvarán.

Az új kenyeret Dr. Máhr Tivadar alpolgármester szegte meg
Az új kenyeret Dr. Máhr Tivadar alpolgármester szegte meg

Az idei ünnepség szónoka Dr. Máhr Tivadar alpolgármester volt, aki beszédében hangsúlyozta: a sárváriak számára hármas ünnep ez a nap, több évtizedes hagyományokkal, kultúránk bemutatásával, tradícióink ünneplésével egybekötve.

- Egy nagyszerű fesztiválhét vége felé közeledünk, amikor nemcsak államalapító királyunkra emlékeztünk, de Sárvár modernkori várossá avatásának 56. évfordulójára is. Szent István hagyatéka, intelmei ma is szólnak hozzánk, és minden évben bebizonyíthatjuk, hogy meg is halljuk azokat. Melyek a legfontosabbak? Talán a szeretetről, a türelemről, az alázatról ma is méltó és megfontolandó intelmek – fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette: szétszabdalt világunkban ezek az értékek mindenképpen aktuálisak. Keressük a helyünket a nagyvilágban, Európában, s meg kell találnunk a közös hangot a bennünket körülvevő nemzetekkel.

- Legyen segítségünkre Szent István legfőbb üzenete: alázattal, tisztelettel és kitartással elérhetőek céljaink. De ne feledjük, céljaink legyenek emberléptékűek, a kis lépések megtételével juthatunk el a nagy eszmék megvalósításához. Álljunk meg és lássuk, hogy az ünnep valami felsőbb rendű, valami különleges, valami, amit még a naptár is piros betűkkel emel ki a szürke hétköznapokból. Legyen augusztus 20-a egy olyan ünnep, amelyről mindig az összefogás, a közös célok és a hit ereje jutnak az eszünkbe - zárta beszédét Dr. Máhr Tivadar alpolgármester a Nádasdy-várban tartott Szent István-napi ünnepségen.

A helyi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret
A helyi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret

Augusztus 20-án a Nádasdy-várban nemcsak nemzeti ünnepünkről emlékeztünk meg, hisz ez a nap minden évben egybeesik a Nemzetközi Folklórnapok és Városfesztivál gálaműsorával.

Idén a fesztiválon öt európai nemzet csoportja vendégeskedett öt napon át Sárváron, hogy táncukkal elbűvöljék a közönséget. Görögországból, Csehországból, Bosznia-Hercegovinából, Lengyelországból, Olaszországból érkeztek a tánccsoportok. Augusztus 20-a délelőttjén folklór istentiszteletet tartottak a Sárvári Evangélikus Templomban és a Szent László Templomban, a csoportok közreműködésével.

Délután került sor a nemzetek látványos felvonulására a Batthyány úti körforgalomtól a Nádasdy-várig, itt vette kezdetét a Szent István – napi ünnepség. Idén első alkalommal, de a hagyományteremtés szándékával a helyi egyházak képviselői is jelen voltak az ünnepségen. Az új kenyeret Várhelyi Tamás városi plébános, Pethő Attila evangélikus lelkész és Szentgyörgyi László református lelkész áldotta meg. Ezután Dr. Máhr Tivadar alpolgármester megszegte az új kenyeret, és a jelen lévő tánccsoportok képviselőivel közösen koccintottak az ünnepre. Ezzel kezdetét vette a folklórfesztivál gálaműsora, melyen valamennyi külföldi csoport bemutatkozott a közönségnek. Az estet a Magna Cum Laude koncertje és tűzijáték zárta.

Isten éltessen, Magyarország, Isten éltessen, Sárvár!

További híreink

Világító burkolatot kapott a kertvárosi kerékpárút

2024.08.21

Világító burkolatot kapott a kertvárosi kerékpárút, amelyet Dr. Máhr Tivadar alpolgármester augusztus 17-én napnyugta után ki is próbált kerékpárjával.

Tovább...

Motorok és rock a várban

2024.08.21

Kowalsky meg a Vega zenekar indította telt házzal a 23. Vármeeting nulladik napját, hogy aztán három napra a motoroké és a rockzenéjé legyen a főszerep a Nádasdy – várban.

Tovább...

Rábasömjéni falunap – Idén is megmozdult a városrész apraja és nagyja

2024.08.14

A rábasömjéni városrészben július 27-én szervezte meg a hagyományos falunapot a Rábasömjénért Egyesület.

Tovább...

Elindultak a munkaerőpiaci programok a GINOP Plusz keretében

2024.08.12

Elindult az "Ifjúsági Garancia Plusz" Pillér projekt és "A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” Pillér projekt Vas vármegyében.

Tovább...

Ezer év elevenedett meg Sárváron

2024.07.29

Július 19-21. között tizenötödik alkalommal kelt életre a történelem Sárváron. Háromnapos programkavalkáddal jubilált a megújuló Nádasdy Fesztivál. Több mint 230 hagyományőrző látogatott el városunkba, akik ezer év történelmét idézték meg.

Tovább...

Szinérváraljai testvérvárosunkkal ünnepeltünk

2024.07.29

Sárvári delegáció utazott Kondora István polgármester a vezetésével a július 13-14-én megrendezett 25. Szinérváraljai Napokra.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!