Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Sípmesterek relikviái a városi könyvtárban

2022.05.18

A tárlókban sípok, zászlók, mezek, díjak, labdák, régi fotók és szabálykönyvek. Kivételes tárlat, labdarúgó játékvezetők relikviáiból nyílt kiállítás a sárvári könyvtárban.

Sípmesterek relikviái a sárvári könyvtárban

– Ez már történelem, ami a múltról beszél, de a jelenhez szól – mondta a vitrinekbe rendezett fociemlékekről a kiállítást megnyitó Prof. Dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas megyei Társadalmi Elnökségének elnöke. Hozzátéve, hogy a játékvezetés hivatás és filozófia is.

– Az országban ez az első ilyen tematikájú tárlat, amely azért jött létre, hogy ráirányítsa a figyelmet a pályán lévő huszonharmadik emberre. Hazánkban kevés szó esik a sípmesterekről, azok eredményeiről, pedig máshol őket is sztárként kezelik – számolt be a 25 játékvezető, közel fél évszázad relikviáit bemutató tárlatáról a szervező Török Miklós.

Sípmesterek relikviái a sárvári könyvtárban

A labdarúgás mindig népszerű volt Sárváron. 1913. április 8-án alakult meg a Sárvári Egyetértés Football Club. A többszöri átalakulása után 1952-től Sárvári Kinizsi néven működött a legrangosabb egyesület, de volt idő, amikor három felnőtt csapat is volt: a Kinizsi, a Sárvári Vasas és a Sárvári MEDOSZ.

 

A focisták mellett a város büszke a játékvezetőire is. A sárvári játékvezetők jó felkészültségüknek köszönhetően rendszeresen kaptak a megyei bajnokságoknál magasabb szintű mérkőzések levezetésére is felkérést.

Sípmesterek relikviái a sárvári könyvtárban

Az idősebb korosztályokból Gera János és Fábián Ottó is működött az NB III-ban, később Wittinger Ernő majd Sándor Zoltán. Jelenleg Horváth Patrik működik ezen a szinten, és esélye van a további rutin megszerzése után magasabb osztályba is felkerülni. Ma a legmagasabb szinten jegyzett magyar labdarúgó játékvezető Bognár Tamás, aki a FIFA I. kategóriájáig jutott Vad Istvánnal együtt. Török Katalin pedig 2008 óta FIFA asszisztens, részt vett már minden korosztály világbajnokságán. Bár a család és a munka máshova szólította őket, ők ma is sárváriak, a Vas megyei játékvezetők nagy családjához tartoznak.

 

A Nádasdy-várban látható Sárvári játékvezetők című kiállítás június 3-ig tekinthető meg a könyvtár emeleti folyosógalériáján.

További híreink

Június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárváron

2024.06.20

2024. június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárvár város területén. A földi kémiai védekezés a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2024. június 29-30.

Tovább...

Három kompenzációs listás képviselő lesz Sárváron

2024.06.18

A Sárvári Helyi Választási Bizottság a június 9-i helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásával kapcsolatban megállapította a kompenzációs listás választás eredményét az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján.

Tovább...

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!