Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

2023.04.24

Takács Imre rábasömjéni költő nevét vette fel a városrész közösségi háza. Az avató ünnepségen Takács Zoltán Bálint igazgató, Kondora István polgármester, Takács György, a költő fia, Tamics Ibolya, a Rábasömjénért Egyesület elnöke és Varga Károly önkormányzati képviselő leplezte le a névtáblát.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Az ünnepség a közösségi házban folytatódott, ahol Kondora István polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, örül annak, hogy ez a vidéki környezet is alkalma arra, hogy innen költők induljanak útra.

A Takács Imre költőről szóló kiállítást Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg azzal, hogy a kultúra ott van, ahol mi vagyunk, ezért szimbolikus jelentőséggel bír a közösségi ház névadó ünnepsége is, amely fontos színtere a helyi kulturális életnek.

– Az ünnepséggel, a rábasömjéni születésű költő életéről és tevékenységéről szóló kiállítással felhívjuk a figyelmet a városrész híres szülöttének munkásságára - mondta az igazgató.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Takács Imre 1926-ban született Rábasömjénben. Itt töltött évei irodalmi alkotásainak, verseinek és prózájának egyaránt fontos alapanyagát adták. Első verseskötete, az 1955-ben megjelent Zsellérek unokája és a fél évtizeddel később napvilágot látott A csillagok árulása című regénye fontos dokumentuma fiatalkori élményeinek, de egyben irodalmi adaptációja a szülőföld mindennapjainak, az ott élők világának, hétköznapi életük vívódásainak.

Takács György, az író fia azt hangsúlyozta az ünnepségen, hogy 1926-ban született édesapja fiatalon elkerült Rábasömjénből, de erősen kötődött szülőfalujához, a paraszti világ költője maradt. – Számomra ez a nap azt jelenti, hogy Sömjén visszafogadta fiát - szólt Takács György.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Orbán István kanonok Wittinger Oszkár emlékét idézte fel, aki a rábasömjéni közösség meghatározó résztvevőjeként már évekkel ezelőtt szeretett volna emléket állítani Takács Imrének, és aki által a plébános is megismerte az alkotót.

Varga Károly önkormányzati képviselő az ünnepségen jelentette be, hogy augusztus 31-re Takács Imre költő születésnapjára készíti el domborművét Kondor János szobrászművész, és válik ezzel teljessé a rábasömjéni emlékhely.

Takács Imre költő nevét vette fel a rábasömjéni közösségi ház

Költészet napi műsort Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész és Völgyi Attila gitárművész adott, majd lehetőség nyílt a tárlat megtekintésére.

További híreink

Átadták a megbízóleveleket a megválasztott önkormányzati képviselőknek

2024.06.21

Június 20-án délután átadta a megbízóleveleket a június 9-én megválasztott önkormányzati képviselőknek dr. Komáromi László, a Helyi Választási Bizottság elnöke, dr. Szijártó Valéria, a Helyi Választási Iroda vezetője, Erdős Katalin, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője a Városházán.

Tovább...

Június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárváron

2024.06.20

2024. június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárvár város területén. A földi kémiai védekezés a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2024. június 29-30.

Tovább...

Három kompenzációs listás képviselő lesz Sárváron

2024.06.18

A Sárvári Helyi Választási Bizottság a június 9-i helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásával kapcsolatban megállapította a kompenzációs listás választás eredményét az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján.

Tovább...

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!