Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

EU-s pályázatok

Élhető Sárvár - Komplex településfejlesztés Sárváron - TOP_PLUSZ-1.2.1-21-VS1-2022-00014

Európai uniós pályázat - 2023-04-10

Projekt azonosító száma:    TOP_PLUSZ-1.2.1-21-VS1-2022-00014

Kedvezményezett neve:    Sárvár Város Önkormányzata

Konzorciumi partner:    Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal

Projekt címe:    Élhető Sárvár - Komplex településfejlesztés Sárváron

Szerződött támogatás összege:    600 000 000 Ft

Támogatás mértéke:    100%

Projekt tervezett befejezési dátuma:    2024.03.31.

 

Sárvár Város Önkormányzata a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (a továbbiakban: TOP_PLUSZ) TOP_PLUSZ-1.2.1-21-VS1 kódszámú „Élhető települések” című pályázati felhívásra. A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-VS1-2022-00014 számú, „Élhető Sárvár - Komplex településfejlesztés Sárváron” című támogatási kérelem a 2022.03.24-én kelt támogatói döntés alapján támogatásban részesült.

A projekt általános célja Sárvár város tudatos fejlesztése a magas minőségű szolgáltatásokra, a jó környezeti állapotra és a helyi sajátosságokra támaszkodva. Specifikus célja a térségi szerepkör erősítése, élhető és vonzó település megteremtése és a versenyképesség erősítése.

A projekt keretében megvalósítani tervezett fejlesztések a következők:

A projekt célja, az aktív rekreációs zöldfelületek fejlesztés, melynek keretében az Önkormányzat felújítja a Dévai Bíró Mátyás utcában már meglévő játszóteret, új játszótéri eszközöket, térfigyelő kamerát és ívóvíz-vételi lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódni vágyó családok részére. 2022. novemberére elkészült az új játszótér mászóvárral, fészekhintával, dombcsúszdával, homokóval, mérleghintával és rúgós játékokkal.

A Dévai Bíró Mátyás utcában elkészült az új játszótér

A projektnek köszönhetően a városban két helyen alakítanak ki új parkolóhelyeket. Egy közösségi célú, 45 férőhelyes, ingyenesen használható parkolót építenek az Alkotmány utcában, a Nádasdy Tamás Általános Iskola mellett. A másik forgalomcsillapítási céllal a városközpont közelében, a Dózsa György utcában kerül kialakításra, ahol összesen 142 személygépkocsi tud egyidejűleg parkolni.  Ez utóbbi parkolóépítés 2022. december 1-jére megvalósult.

Dózsa György utcában 142 személygépkocsi tud egyidejűleg parkolni

Az Alkotmány utcai parkoló kivitelezési munkálatai 2023. márciusában kezdődtek meg.

45 férőhelyes, ingyenesen használható parkoló épül az Alkotmány utcában

Közlekedésbiztonsági beavatkozás keretében a városközpontban két helyen valósul meg gyalogátkelőhely fejlesztése, mely az okos város fejlesztésekhez is kapcsolható „okos zebrák” megvalósítását jelenti. 2022. szeptemberében elkészültek az intelligens gyalogátkelőhelyek az Alkotmány utca és Rákóczi Ferenc utca kereszteződésében, illetve a Deák Ferenc utca és Gyöngyös utca kereszteződésében.

A városközpontban két helyen alakítottak ki „okos zebrákat”

A projekt keretében megvalósul Sárvár Kertváros nyugati részén a belterület védelmét szolgáló csapadékvízelvezető rendszer megújítása. Elkészültek már a csapadékvíz-elvezető rendszer engedélyes és kiviteli tervei. A Kertváros nyugati és délnyugati részeinek csapadékvizeit az Újmajori árok vezeti el, mely a befogadóba, a Gyöngyös-műcsatornába torkollik. A csatlakozás környezetében szükséges a befogadó előtt egy zsilip és szivattyú-telep megépítése, mely kiszámíthatóan és folyamatosan biztosítja az érkező vizek befogadóba jutását.

A pályázat céljaként meghatározott „tudatos városfejlesztés” keretén belül kidolgozásra került Sárvár Okos Város Stratégia és Cselekvési Terve, mely a későbbi okosváros fejlesztések megalapozását szolgálja. A projekt nyitórendezvényén bemutatták a stratégiát a nagy közönség számára is.

A projekt nyitórendezvényén bemutatták a Sárvár Okos Város Stratégia és Cselekvési Tervét

A fejlesztés részeként a lakosság környezettudatosságának és vízgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek bővítése, továbbá a fenntartható közlekedés és közlekedésbiztonság tudatosítása érdekében szemléletformáló akciókra is sor kerül, mely tevékenységek megvalósulását a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal biztosítja a projekt keretében.

Sárvár Város Önkormányzata - mint konzorciumvezető - konzorciumi együttműködési megállapodást kötött Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatallal a projektmenedzsmenti, a projekttel kapcsolatos szemléletformálási és a kötelezően megvalósítandó tájékoztatási és nyilvánossági feladatok ellátására.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

Kapcsolódó dokumentum

Észrevétel bejelentése

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!