Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Ezer év elevenedett meg Sárváron

2024.07.29

Július 19-21. között tizenötödik alkalommal kelt életre a történelem Sárváron. Háromnapos programkavalkáddal jubilált a megújuló Nádasdy Fesztivál. Több mint 230 hagyományőrző látogatott el városunkba, akik ezer év történelmét idézték meg.

A hagyományőrzők díszlövése nyitotta a fesztivált
A hagyományőrzők díszlövése nyitotta a fesztivált

Július 19-én a híres törökverő „erős fekete bég”, Nádasdy II. Ferenc hadvezér szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 15. Nádasdy Fesztivál. A napóránál Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester, a hagyományőrzők nevében Illés Szilárd, a Nádasdy Ferenc Bandérium alelnöke koszorúzott.

- Minket itt, Sárváron a Nádasdy örökség körül vesz a szó szellemi és fizikai értelmében is. A fekete bég szobra is őrzi annak a dicső kornak az emlékét, amelyre mi, mai sárváriak méltán lehetünk büszkék - fogalmazott Dr. Máhr Tivadar, és hozzátette, az a feladatunk, hogy a Nádasdy örökséget tovább vigyük, megőrizzük, a hagyományainkat ápoljuk!

A koszorúzás után felvonultak a Nádasdy Fesztiválon résztvevő hagyományőrző csapatok Sárvár utcáin. A jubileumi fesztiválon nemcsak a török hódítás kora mutatkozott be, a szervezők ezer év történelmét szerették volna megidézni. Megelevenedett a római kor, a népvándorlás kora, a honfoglalás kora, a lovagkor, a török hódítás, a huszárok kora, valamint a II. világháború időszaka.

A 15. Nádasdy Fesztivál hivatalos megnyitóünnepségét péntek este tartották meg a Várparkban. A nagyszínpadnál köszöntötték a fesztiválon résztvevő hagyományőrző csapatokat. A ceremónia különleges élmény volt a Nádasdy Tamás Általános Iskola leendő első osztályos diákjai számára, hiszen ekkor fogadta be őket közösségébe az intézmény.

A kisdiákok Szijártó Zsolt, a Nádasdy iskola intézményvezetőjének vezényletével tettek fogadalmat. A 2024/2025-ös tanévben három osztály, 66 tanuló kezdi meg tanulmányait az intézményben.

Szijártó Zsolt átadta az iskola és a fesztivál közös ajándékcsomagját a kisdiákoknak
Szijártó Zsolt átadta az iskola és a fesztivál közös ajándékcsomagját a kisdiákoknak

A Nádasdy Fesztivál megnyitóján a város nevében Kondora István polgármester köszöntötte a hagyományőrzőket, a közönséget, majd Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel együtt felkötötte a csapatok zászlajára a 15. Nádasdy Fesztivál emlékszalagját.

- A Nádasdy Fesztivál egy történelmi küldetést teljesít, a szórakoztatáson túl van egy identitásképző szerepe. Hogy honnan jövünk mi magyarok, mit csinálunk a Kárpát-medencében, milyen szokásaink vannak, azok ezeken a rendezvényeken elevenednek meg – fogalmazott a polgármester, majd kiemelte, jövője csak annak van, aki megőrzi a hagyományait.

A jubileumi rendezvényt Németh Szabolcs, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület titkára nyitotta meg.

- Mögöttem van 15 esztendő, előttem meg ezer. 15 évvel ezelőtt a megnyitón még nekünk kellett elmesélni, hogy miről fog szólni ez a fesztivál, de úgy gondolom, hogy 15 év után most már a fesztivál fog mesélni – fogalmazott.

Németh Szabolcs nyitotta meg a XV. Nádasdy Fesztivált
Németh Szabolcs nyitotta meg a XV. Nádasdy Fesztivált

A ceremónia a hagyományőrző csapatok díszlövésével zárult, ez jelezte, hogy hivatalosan is megnyitotta kapuit a Nádasdy Fesztivál.

A hagyományőrzők a Nádasdy-vár parkjában vertek sátrat. A táborokat bárki megtekinthette, a csapatok szívesen megmutatták a fegyvereiket, eszközeiket. A várparknak szinte minden pontján találtak programot és látnivalót a fesztiválozók, megtelt élettel a Nádasdy-vár környéke.

Szombaton megrendezésre került a Nádasdy Ételmustra. A versenyzőknek idén Majthényi László - Vasi ételek című könyvéből kellett inspirálódniuk. A főzőversenyen két sárvári csapat is diadalmaskodott: amatőr kategóriában a Gasztro Baráti Társaság, hagyományőrző kategóriában a LakomáSOK, a Sárvári Oratórikus Kórus csapata érdemelte ki az első helyet. Édesség kategóriában az Ibrahim Martalócai, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület török alakulata nyert.

Az első hagyományőrző szépségverseny díjazottjai
Az első hagyományőrző szépségverseny díjazottjai

Szépségkirálynőt is választottak a fesztiválon. Első alkalommal tartották meg a hagyományőrző hölgyek szépségversenyét. A 15. Nádasdy Fesztivál Szépségkirálynője címet egy páros érdemelte ki: Sütő Anett és Csillag Emma körmendi hagyományőrzők.

A várparkban kézműves vásár is várta a látogatókat és kinyitott a Nádasdy Borfórum. A gyerekek számára játékos programokkal készültek a szervezők. Esténként zenei koncertek nyújtottak kikapcsolódást két színpadon.

A rendezők a hétvége során többször elmondták, hogy a Nádasdy Fesztivál nemcsak hagyományőrző, de hagyományteremtő rendezvény is. A jövőben is ebben a szellemiségben folytatják a program szervezését.

További híreink

Szinérváraljai testvérvárosunkkal ünnepeltünk

2024.07.29

Sárvári delegáció utazott Kondora István polgármester a vezetésével a július 13-14-én megrendezett 25. Szinérváraljai Napokra.

Tovább...

Igazgatási szünet a hivatalban

2024.07.29

A Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal 2024. július 29-től 2024. augusztus 2-ig igazgatási szünetet tart. Az igazgatási szünet időtartama alatt AZ ÜGYFÉLFOGADÁS SZÜNETEL.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.07.20

A képviselők módosították a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, kezdeményezték a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását, hozzájárultak a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új beruházásához.

Tovább...

Telt házzal robogott be a Sörexpressz a Nádasdy-várba

2024.07.20

Pénteken este kezdetét vette a Sörexpressz és XXIV. Sávári Fúvószenei Várfesztivál a Nádasdy-vár Sárvárban. A Sárvári Koncertfúvószenekar rendezvényét Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg előbb a rendezvény színpadán, majd ingyenes sörcsapolással.

Tovább...

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!