Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Elfogadták a város 2024. évi költségvetését

Sárvár három évtizede töretlenül fejlődik

2024.02.20

A képviselők egyhangú döntéssel elfogadták a sárvári önkormányzat 2024. évi költségvetését a februári képviselő-testületi ülésen. A költségvetés főösszege 6,6 milliárd forint lett. Az ülésen több beszámolót is elfogadtak.

A képviselők elfogadták Sárvár 2024. évi költségvetését

A költségvetés összeállításakor 4 alapelvet érvényesítettek:

1.) A folyamatban lévő beruházások biztonságos befejezése és az új pályázati lehetőségek felkutatása.

2.) Stabil költségvetés, fegyelmezett pénzügyi gazdálkodás.

3.) Az intézményi és városi energiafelhasználás monitorozása.

4.) A város polgárainak szociális biztonságát elősegítő források biztosítása.

A bevételek között fontos forrást jelentenek az iparűzési és idegenforgalmi adóbevételek, amelyek az állami támogatással együtt hozzájárulnak a biztonságos városüzemeltetéshez, az intézmények stabil működtetéséhez és a város folyamatos fejlesztéséhez.

A központi költségvetés önkormányzatunk részére biztosítja a 2024. évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséhez, továbbá a pedagógusok béremeléséhez szükséges forrásokat.

A sárvári önkormányzat aktívan és az eddig évekhez hasonlóan támogatja a kultúrát és a sportot. A helyi intézményeken, civil és sportszervezeteken keresztül magas színvonalon biztosítja kulturális és sport szolgáltatásokat a város polgárainak.

2024-ben – a korábbi évekhez hasonlóan – jelentős beruházásokat tervez a város:

- Vadkert körút és Zuhogó közti kerékpárút építése

- Gárdonyi és a Soproni utcákban gyalogátkelőhely létesítése

- Trafibox telepítése a Rákóczi utcában

- Közvilágítás fejlesztése Sárváron

- Szennyvíz- és ívóvíz – közmű fejlesztése Sárváron

- Csapadékvíz – elvezetés kivitelezése a Kertvárosban

- Dévai utcai játszótér további fejlesztése

- Közterületi térfigyelő kamerarendszer bővítése

- Várkerület utca felújítása

- Szatmár utcai óvoda fejlesztésének befejezése

2024-ben út- és járdafelújításokra 150 millió forintot különített el a sárvári önkormányzat. Hamarosan indulnak a munkálatok.

Sárvár három évtizede töretlenül fejlődik. Az idei költségvetés biztosítja a városépítő munka folytatását, a város biztonságos működtetését.

Barasics Katalin intézményvezető beszámolt a gondozási központ munkájáról

A 2024. évi költségvetés elfogadása mellett több beszámolót is meghallgattak a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

A Sárvári Gondozási és Gyermekjóléti Központ 2023. évi munkájáról Barasics Katalin intézményvezető számolt be. Az idősek nappali ellátása és a házi segítségnyújtás mellett, szociális étkeztetést, család - és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtanak és az ifjúság egészségügyi gondozását végzik. 2023-ban közel 36 ezer adag ételt osztottak ki, és a házi segítségnyújtás keretében közel 15 ezer alkalommal keresték fel a központ munkatársai a sárvári ellátottakat és 5 ezer alkalommal a sitkeieket. Az idősek nappali ellátása elsősorban a saját otthonukban élők számára biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére. A nappali ellátás 100 %-os kihasználtsággal működik, 60 sárvári szépkorú él ezzel a lehetőséggel. A Család és Gyermekjóléti Központ tavaly40 családdal működött együtt, amely 73 gyermeket érintett. Ezek a családok anyagi, szociális, egészségügyi és mentális gondokkal küzdenek.

Varga Istvánné intézményvezető tájékoztatott a bölcsőde működéséről

A Sárvári Cseperedő Bölcsőde 2023.évi tevékenységéről Varga Istvánné intézményvezető adott tájékoztatást, kiemelte, hogy az intézmény közel 90 %-os kihasználtsággal működik, ahol négy egységben 25 dolgozó látja el a 20 hetestől 3 éves korukig a gyermekeket. – Mind a tárgy, mind a személyi feltételek adottak, az önkormányzatnak köszönhetően szép és modern környezetben tölthetik a gyerekek a mindennapjaikat - mondta Varga Istvánné.

Módosították az önkormányzat 2023. éviköltségvetését, jóváhagyják Sárvár Város Önkormányzata 2025-2027. évi középtávú tervét.

Módosították a szociális ellátásokról szóló és a gyermekek napközbeni ellátásáért és a gyermekétkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjakról szóló önkormányzati rendeleteket, a díjak 10 %-os indexálásáról döntöttek. A leginkább segítségre szoruló családok gyermekei továbbra is igénybe vehetik az 50 %-os illetve a 100 %-os normatív kedvezményt.

Határoztak „A helyi humán fejlesztések” elnevezésű TOP Plusz pályázat benyújtásáról is, amely célul tűzte ki a helyi közösségek cselekvő- és kezdeményezőkészségének fejlesztését, a lakosság egészségtudatosságának és a város biztonságának további növelését.

További híreink

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...

Újabb szúnyoggyérítés lesz csütörtökön Sárváron

2024.07.03

A katasztrófavédelem múlt héten végzett földi, kémiai szúnyoggyérítést Sárváron. Ez csak csökkentette a vérszívók számát, de az elmúlt hetek csapadékos időjárása, a Rába áradása miatt a számuk továbbra is magas. Sárvár Város Önkormányzata a hozzá érkezett lakossági jelzések alapján úgy döntött, hogy a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés mellett saját forrásból is szervez irtást.

Tovább...

Bővül a térfigyelő kamerák száma

2024.06.30

Sárvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza nagytermében. Bővül a térfigyelő kamerák száma, továbbra is támogatja a civil szervezeteket az önkormányzat.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!