Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Egyensúly és fejlesztés – elfogadták a város költségvetését

2023.02.20

Elfogadta a sárvári képviselő-testület a sárvári önkormányzat 2023. évi költségvetését, amelynek főösszege 6,8 milliárd forint. Módosították a gyermekek napközbeni ellátásáról és a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjakat, a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeleteket. Megválasztották a Nádasdy Kulturális Központ igazgatóját.

Egyensúly és fejlesztés – elfogadták Sárvár város költségvetését

A költségvetés készítésekor több szempontot is figyelembe vett a sárvári önkormányzat. Biztosítani kell a városi és intézményi költségvetések egyensúlyát, ezért nagyfokú figyelmet kell fordítani az energiaköltségek alakulására, az energia krízisből fakadó problémák kezelésére. Biztonságosan végig kell vinni az önkormányzati beruházásokat, köztük a Széchenyi Terv Plusz keretében megvalósulókat. Biztosítani kell a város polgárainak szociális biztonságát elősegítő forrásokat. Cél a 2021-2027-es pályázati ciklusban újabb pályázati lehetőségek felkutatása és bevonása a városi költségvetésbe. A kitűzött célok megvalósulása érdekében az önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai esetében is folyamatosan figyelemmel kíséri a fegyelmezett pénzügyi gazdálkodást is.

Felújtásokra és beruházásokra több mint 2 milliárd forintot tervez a város, így például kerékpárút – építésre, út- és közvilágítás fejlesztésre, barnamezős területek rehabilitációjára, csapadékvíz – elvezetés kiépítésére, orvosi rendelő és óvoda korszerűsítésére.

GYERMEKÉTKEZTETÉS VÁLTOZÁSA

A nyersanyagköltségek jelentős emelkedése miatt a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjak 15 %-kal emelkednek, továbbá a bölcsődében fizetendő gondozási díj 10 %-kal változik. A szociális szempontból leginkább segítségre szoruló családok gyermekei továbbra is igénybe vehetik az 50 %-os, illetve a 100%-os kedvezményt, továbbá az önkormányzat szociális ellátórendszere keretében is igényelhetnek egyéb pénzbeli ellátásokat.

EMELKEDETT A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOK JÖVEDELEMHATÁRA

A sárvári önkormányzat fűtéstámogatással, köztemetéshez, lakhatáshoz, tanévkezdéshez kapcsolódó támogatásokkal, rendkívüli települési támogatással, temetési kölcsönnel és természetbeni segéllyel is segíti a város szociálisan rászoruló lakóit.

A szociális támogatások jogosultsági jövedelemhatárainak a felülvizsgálatára utolsó alkalommal a 2021 novemberében került sor, ekkor a jövedelemhatárok 10 %-kal emelkedtek. Tekintettel arra, hogy 2023. január 1-jétől a nyugellátások összegét 15%-kal, a minimálbért 16%-kal, a garantált bérminimumot pedig 14%-kal emelték, indokolttá vált az egyes szociális támogatások jogosultsági jövedelemhatárainak 15%-kal történő módosítása, amelyet egyhangú döntéssel fogadott el a testület. Az önkormányzat célja az volt, hogy a szociális támogatásokat igénybevevő, leginkább rászoruló személyek a támogatásokat a jövőben is igénybe vehessék.

ÚJ RENDELET KÉSZÜLT AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK BÉRBEADÁSÁRÓL

Egyensúly és fejlesztés – elfogadták Sárvár város költségvetését

A sárvári önkormányzat lakásrendelete több mint harminc évvel ezelőtt készült, az azóta eltelt időszak miatt sok tartalmi változtatás volt indokolt.

Időszerűvé vált az új lakásrendelet megalkotása, hogy

- az önkormányzati bérlakásokkal történő gazdálkodás átláthatóbbá váljon

- az önkormányzati bérlakások elsősorban a rászorulók számára nyújtsanak lakhatást,

- az önkormányzati bérlakáshoz jutás feltételei szabályozottabbá és áttekinthetőbbé váljanak.

Az önkormányzat gazdálkodási szempontjait és az elmúlt időszak gazdasági folyamatait figyelembevéve a lakbérek mértékének 30 %-os emelését is tartalmazza az új rendelet, amely díj még mindig harmada a Sárváron elérhető piaci alapú albérletek árának. Ezáltal az önkormányzati bérlakások továbbra is jelentős segítséget nyújtanak a rászoruló sárváriaknak.

Az új rendelet szerint önkormányzati lakást kizárólag lakhatás biztosításának a céljára szociális helyzet alapján, költségelven, piaci alapon, szakemberellátás biztosítása érdekében, egyedi elbírálás alapján lehet bérbeadni.

RÉGI - ÚJ IGAZGATÓ A KULTÚRÁLIS KÖZPONT ÉLÉN

A képviselő-testület Takács Zoltánt bízta meg a Nádasdy Ferenc Múzeum, Művelődési Központ és Könyvtár igazgatói feladatainak ellátásával 2023. március 1-től 2028. február 28-ig terjedő időszakra. Takács Zoltán 2002-ben lett a Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársa, 2006-tól igazgatója. A múzeum és művelődési központ 2018-as integrációja óta az összevont intézmény igazgatója. 

BESZÁMOLÓK – GONDOZÁSI KÖZPONT ÉS BÖLCSŐDE

Beszámoló hangzott el az ülésen a Sárvári Gondozási és Gyermekjóléti Központ valamint a Sárvári Cseperedő Bölcsőde 2022. évi munkájáról. A legidősebbeknek és a legkisebbeknek ellátást biztosító városi intézményeket az elmúlt években újította fel, illetve bővítette az önkormányzat pályázati támogatásokkal, így korszerű körülményeket biztosítanak az ellátottaknak. Az energiaválság közepette is változatlan színvonalon nyújthattak szolgáltatást, működésük az idei évben is biztosított.

További híreink

Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

Sárvári kitüntetettek a megyei ünnepségen

2023.03.19

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Vas Vármegye Önkormányzata kitüntetési ünnepséget tartott a ZeneHázában. A házigazda nevében Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Tovább...
Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

Huszárképző és Pilvax Kávéház a nemzeti ünnepen

2023.03.19

Március 15-én a hagyományoknak megfelelően a Nádasdy Ferenc Múzeum kézműves foglalkozásokkal, fegyverbemutatókkal és tematikus tárlatvezetéssel várta látogatóit. A Nádasdy-vár folyosója népzenétől volt hangos.

Tovább...
Lakossági fórum Sárváron

Lakossági fórum

2023.03.19

Sári lakóinak az elmúlt év munkájának értékelése, valamint a 2023. évi feladatok, elképzelések bemutatása céljából lakossági fórumot tartunk.

Tovább...
Több százan ünnepeltek együtt Sárváron március 15-én

Több százan ünnepeltek együtt Sárváron március 15-én

2023.03.19

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján a városi ünnepséget a bizonytalan időjárási viszonyok miatt a Sárvár Arénában tartották meg. A megemlékezésen Szabó Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester mondott beszédet.

Tovább...
Elindult a parkolóépítés Sárváron az Alkotmány utcában

Elindult a parkolóépítés az Alkotmány utcában

2023.03.18

Az „Élhető Sárvár - Komplex településfejlesztés Sárváron” című korábban elnyert támogatás keretében 45 aszfaltos parkoló építése kezdődött el az Alkotmány utcában, a Sárvári Nádasdy Tamás Általános iskola mellett. A munkálatok helyszínén tartott egyeztetést Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar alpolgármester és Dr. Kulcsár László pályázati referens a kivitelező képviselőivel.

Tovább...
Püspökké szentelték Martos Levente Balázst

Püspökké szentelték Martos Levente Balázst

2023.03.18

Püspökké szentelték a sárvári származású Martos Levente Balázst, aki a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője.

Tovább...

Kiemelt híreink

Lakossági fórum

2023.03.19

Lakossági fórum Sárváron
Bővebben...

2023-as hulladéknaptárak Sárvár

2023.01.05

2023-as hulladéknaptárak Sárvár
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »