Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

2021.08.13

A Fekete Bég szobrának megkoszorúzásával kezdődött el az idén kissé szűkebb programmal és Nádasdy Hagyományőrző Találkozó névre keresztelt sárvári történelmi forgatag. A Tabulatúra együttes, valamint a magyar és oszmán harcosok működtek közre a megemlékezésen.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A Fekete Bég lándzsás szobránál Sárvár önkormányzata, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Nádasdy Ferenc Bandérium helyezett el koszorút.

Nádasdy Ferenc szobránál dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott beszédet. – Jelenleg is történelmi időket élünk, de ne gondoljuk, hogy nincsenek harcok, csak nem karddal vívjuk meg a küzdelmeket. Míg a 16. századi közösségi média a tábortűz körüli beszélgetést jelentette, addig ma más színterei vannak az identitásunk megőrzésért és nemzetünk megmaradásáért vívott európai harcban – fogalmazott dr. Máhr Tivadar.  

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A hagyományőrző találkozó hétvégéjét a koronavírus miatti rendelkezések és az időjárás is befolyásolta. – Az idei évben a vár falain belül kellett megrendeznünk az eseményt a jelenleg érvényben lévő pandémiás szabályok miatt. Eddig az elmúlt 12 évben a programok több mint fele a várparkban zajlott. Így kihívás volt a vár belső helyszíneihez szabni a találkozó történéseit – szólt Szabó Krisztián főszervező, a Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A péntek délutáni megemlékezést követően a fesztiválon résztvevő tíz csapat a vár belső udvarán tartott fegyvermustrát. A sárvári Nádasdy Bandérium, a Vörös Oroszlánok, Bocskai Angyalai, a Batthyány Bandérium, a Kapuvári Garták, a Zrínyi hagyományőrzők, a Múltunk és Jövőnk, valamint a Kőszegi hagyományőrzők fegyverzetét mutatták be és kritizálták is meg az ellen oldali harcosok. A hadak levonultak, majd a hagyományőrzők puskásai a vár fala mellett kialakított viadaltéren adtak sortüzet. A meglehetősen zajos robbogtatások elriasztották az esőfelhőket a város fölül. Így kinyithattak a borfórum faházai, a színpadon pedig a Varnyú Country, a Tom Kondor Band és A kutya vacsorája adott koncertet az első napot zárva.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A szombat délelőtti hivatalos megnyitót a zuhogó eső miatt a Nádasdy-vár nagytermében tartották. A csapatok zászlajai előtt elsőként köszöntőt mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő, majd a rendezvényt Kondora István, Sárvár polgármestere nyitotta meg. Ezt követően a hagyományőrzők bajusz, szakáll és viselet szépségversenyét tartották meg 34 indulóval.

A hagyományőrzők viseletviadalának legeredményesebbje Illés Szilárd, a Nádasdy Ferenc Bandérium tagja lett első helyet szerezve a viselet versenyben, míg a bajuszversenyben harmadik helyezését érte el. A bajuszkirály a kapuvári Áder Attila lett.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A délutáni programokra visszatért a jó idő és a vásárosok portékáit és a hagyományőrzők sátrait is megcsodálhatta a közönség. A színpadon a Mira Orient Art, a Regős együttes, Ujvári Timi és a Hot Stuff, a Gargantua, valamint az Anima Sound System szórakoztatta éjszakába nyúlóan a közönséget. A találkozó zárónapján vasárnap konferenciát tartottak a hagyományőrzőknek.

További híreink

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.03.22

A sárvári képviselő-testület megtartotta márciusi soron következő ülését a Városháza nagytermében.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!