Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

2021.08.13

A Fekete Bég szobrának megkoszorúzásával kezdődött el az idén kissé szűkebb programmal és Nádasdy Hagyományőrző Találkozó névre keresztelt sárvári történelmi forgatag. A Tabulatúra együttes, valamint a magyar és oszmán harcosok működtek közre a megemlékezésen.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A Fekete Bég lándzsás szobránál Sárvár önkormányzata, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Nádasdy Ferenc Bandérium helyezett el koszorút.

Nádasdy Ferenc szobránál dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott beszédet. – Jelenleg is történelmi időket élünk, de ne gondoljuk, hogy nincsenek harcok, csak nem karddal vívjuk meg a küzdelmeket. Míg a 16. századi közösségi média a tábortűz körüli beszélgetést jelentette, addig ma más színterei vannak az identitásunk megőrzésért és nemzetünk megmaradásáért vívott európai harcban – fogalmazott dr. Máhr Tivadar.  

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A hagyományőrző találkozó hétvégéjét a koronavírus miatti rendelkezések és az időjárás is befolyásolta. – Az idei évben a vár falain belül kellett megrendeznünk az eseményt a jelenleg érvényben lévő pandémiás szabályok miatt. Eddig az elmúlt 12 évben a programok több mint fele a várparkban zajlott. Így kihívás volt a vár belső helyszíneihez szabni a találkozó történéseit – szólt Szabó Krisztián főszervező, a Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A péntek délutáni megemlékezést követően a fesztiválon résztvevő tíz csapat a vár belső udvarán tartott fegyvermustrát. A sárvári Nádasdy Bandérium, a Vörös Oroszlánok, Bocskai Angyalai, a Batthyány Bandérium, a Kapuvári Garták, a Zrínyi hagyományőrzők, a Múltunk és Jövőnk, valamint a Kőszegi hagyományőrzők fegyverzetét mutatták be és kritizálták is meg az ellen oldali harcosok. A hadak levonultak, majd a hagyományőrzők puskásai a vár fala mellett kialakított viadaltéren adtak sortüzet. A meglehetősen zajos robbogtatások elriasztották az esőfelhőket a város fölül. Így kinyithattak a borfórum faházai, a színpadon pedig a Varnyú Country, a Tom Kondor Band és A kutya vacsorája adott koncertet az első napot zárva.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A szombat délelőtti hivatalos megnyitót a zuhogó eső miatt a Nádasdy-vár nagytermében tartották. A csapatok zászlajai előtt elsőként köszöntőt mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő, majd a rendezvényt Kondora István, Sárvár polgármestere nyitotta meg. Ezt követően a hagyományőrzők bajusz, szakáll és viselet szépségversenyét tartották meg 34 indulóval.

A hagyományőrzők viseletviadalának legeredményesebbje Illés Szilárd, a Nádasdy Ferenc Bandérium tagja lett első helyet szerezve a viselet versenyben, míg a bajuszversenyben harmadik helyezését érte el. A bajuszkirály a kapuvári Áder Attila lett.

Visszatértek Sárvárra a hagyományőrzők

A délutáni programokra visszatért a jó idő és a vásárosok portékáit és a hagyományőrzők sátrait is megcsodálhatta a közönség. A színpadon a Mira Orient Art, a Regős együttes, Ujvári Timi és a Hot Stuff, a Gargantua, valamint az Anima Sound System szórakoztatta éjszakába nyúlóan a közönséget. A találkozó zárónapján vasárnap konferenciát tartottak a hagyományőrzőknek.

További híreink

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...

Újabb szúnyoggyérítés lesz csütörtökön Sárváron

2024.07.03

A katasztrófavédelem múlt héten végzett földi, kémiai szúnyoggyérítést Sárváron. Ez csak csökkentette a vérszívók számát, de az elmúlt hetek csapadékos időjárása, a Rába áradása miatt a számuk továbbra is magas. Sárvár Város Önkormányzata a hozzá érkezett lakossági jelzések alapján úgy döntött, hogy a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés mellett saját forrásból is szervez irtást.

Tovább...

Bővül a térfigyelő kamerák száma

2024.06.30

Sárvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza nagytermében. Bővül a térfigyelő kamerák száma, továbbra is támogatja a civil szervezeteket az önkormányzat.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!