Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

2022.11.11

Több mint harmincezer látogatója volt a Simon–Júdás Napi Országos Kirakodóvásárnak október 29-én. A vásár előestéjén a kikapcsolódni vágyóké, valamint az étel és italméréseké volt a főszerep. A vásár napján a belváros utcáit a kereskedők asztalai szegélyezték. A vásárt nagyszínpad, Folkudvar Kézműves tér és Borudvar is színesítette.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Október 28-án nyüzsgés költözött a városba, már a Simon-Júdás vásár előestéjén kinyitottak a vendéglátóegységek, kipakoltak a kézművesek és megkezdődtek a vásári programok.

Az esti mulatság egyik központja a Posta téri parkoló volt, itt kapott helyet a Borudvar. Soproni és villányi pincészetek is érkeztek városunkba, Sárvárt pedig a Borista Pezsgő- és Borbár képviselte. Wawrzsák László tulajdonos elmondta, különleges forralt borral készültek a látogatóknak.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A Borudvarban a Kale Lulugyi (Fekete Virág) nevű 2015-ben alakult oroszlányi cigányokból álló zenekar gondoskodott a jó hangulatról. Magyar és oláh cigányzenét, valamint latinos és jazzes dalokat is játszottak a közönségnek.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A Posta teret a kézművesek vették birtokukba. Széles kínálattal várták a látogatókat: fatáblák, cserépedények, horgolt állatfigurák, bőrkarkötők, hímzett ruhák és falvédők is szerepeltek a választékban. Több őstermelő és kistermelő is kipakolta portékáját: sajtot, füstölt húsokat és díjnyertes chilis termékeket is kóstolhattak az érdeklődők.

- A sárvári kirakodóvásár az ország egyik legnagyobb múltú vására, fontos találkozási pont a családok, baráti társaságok számára – emelte ki Szabó Zoltán alpolgármester, aki örömmel látta, hogy a rendezvény sokakat megmozgatott.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Az esti programok másik helyszíne a várparkoló volt, ahol szintén kinyitottak az étel- és italárusok. 19 órától DJ Shepherd zenélt a színpadon, éjszaka pedig DJ Dominique pörgette fel a bulit.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Hazánkban is ritka, hogy egy sok százéves hagyomány a mai napig, szinte alig változó formában fennmaradjon és tovább éljen. Sárvár mezőváros évszázadok óta rendelkezett a Simon-Júdás napi vásártartás lehetőségével.

– Az embereknek nagy szüksége van arra, hogy ezt a lazább és kötetlenebb rendezvényt újra megéljék. Jó egy kicsit kikapcsolódni, elfeledni a mindennapi gondokat. Ha mást nem, sétálgatni, találkozni az ismerősökkel-barátokkal, és ha szükséges, akkor természetesen vásárolni is. Változik az igény és a kínálat is. Egyik évről a másikra talán észre sem vesszük, de tíz-húszéves időszakot nézve érzékelhetőek az átalakulások – emlékezett egykori szervezőként a vásárra Kondora István, Sárvár polgármestere.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

Ötszáz árus portékája várta a Simon-Júdás vásár idejére piactérré vált városban az érdeklődőket. Ugyanitt már a középkorban is sült a kolbász a bódékban bort mértek, meg édes csemege is jutott az arra érdemeseknek. – Pénteken elkezdődött már a vásár, ez a nap a gasztronómiáé, a sárváriak egész estés programját képezte. Ezúttal a jó időnek is köszönhetően nagyon jól sikerült. Kimozdulhatott otthonról a nép és éhesek voltak már egy kis szórakozásra. Az elmúlt évek korlátozásai után újra felállíthattuk a várparkolóban a nagy színpadot, ahol rangos produkciók voltak és a borudvaron is egész nap élőzene szólt. Nem tudom hogyan fokozhatnánk még tovább ezt a hangulatot. Szombaton a távolabbról érkezett vásározók egy része elmaradt az üzemanyagárak miatt. A közel félezer kereskedő kínálatában így is szinte minden megtalálhatott a több tízezer érdeklődő – számolt be az országos kirakodóvásárról Tóvári György, fő szervező.

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

A sárvári hagyományokat tovább folytatva a Herpenyő zenekar a vásári főutca közepén szervezte meg az I. Sárvári Folkudvart, ahol egész nap népzenét muzsikáltak egy kis bor és zsíros kenyér társaságában.

– A kirakodóvásár termékpalettája nagyon színes volt, köszönhetően nemcsak a távolról érkező, hanem a helyi, sárvári kézműveseknek is. Fontos koncepció a szervezők részéről, hogy a helyi termékek, a gasztronómia is hangsúlyosan szerepeljen a kínálatban – nyilatkozta Baksai Brigitta, a Kézműves tér szervezője. 

Több tízezer látogatója volt idén a Simon-Júdás vásárnak

– A nagy múltú Simon–Júdás Napi Országos Kirakodóvásár fontos turisztikai lehetősége is a városnak. Ezt a szállodák, panziók foglaltsági adatai is igazolják – jelentette ki Dr. Máhr Tivadar alpolgármester.

További híreink

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.07.20

A képviselők módosították a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeletet, kezdeményezték a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását, hozzájárultak a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő új beruházásához.

Tovább...

Telt házzal robogott be a Sörexpressz a Nádasdy-várba

2024.07.20

Pénteken este kezdetét vette a Sörexpressz és XXIV. Sávári Fúvószenei Várfesztivál a Nádasdy-vár Sárvárban. A Sárvári Koncertfúvószenekar rendezvényét Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg előbb a rendezvény színpadán, majd ingyenes sörcsapolással.

Tovább...

Hétfőn földi szúnyoggyérítés, csütörtökön légi irtás lesz Sárváron

2024.07.12

Sárváron a katasztrófavédelem és a sárvári önkormányzat is végeztetett már földi kémiai szúnyoggyérítést. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Rába áradása miatt a szúnyogok továbbra is sok problémát okoznak városunkban, ezért az irtást folytatni kell.

Tovább...

Dr. Dobozy Imre nevét vette fel a Tinódi Gimnázium könyvtára

2024.07.12

Egy legendás tanáregyéniség emléke előtt tisztelegve, a Sárvári Tinódi Gimnázium úgy döntött, hogy Dr. Dobozy Imréről nevezi el az intézmény könyvtárát. Az emléktábla avatására június 13-án került sor egykori kollégák, tanítványok jelenlétében.

Tovább...

Sárváron lesz a 97. bélyegnap

2024.07.12

Sárvár városa ad otthont 2024-ben az Országos Bélyegkiállításnak és a 97. Bélyegnap rendezvényeinek.

Tovább...

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán

2024.07.12

Július 2-án, Semmelweis-nap alkalmából egészségügyi dolgozókat köszöntöttek a Városházán. Sárvár Város Önkormányzata kilenc szakember részesített Szegedi Kőrös Gáspár Érdemérem kitüntetésben a kiemelkedő szakmai munka elismeréséül.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!