Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Hársfasort alakítanak ki a Vadkert Majorban

2024.03.09

140 éve újult meg, és vált hazánk egyik legnagyobb egybefüggő szálfaerdejévé a Farkas-erdő Scherg Lőrincnek, a bajor királyi uradalom főerdészének köszönhetően. Módszerével egyes tölgyfák megmaradtak, köztük a Vadkert Major emblematikus tölgyfája is. Az évforduló előtt faültetéssel tisztelgett a Vadkert Major vezetősége.

Faültetéssel tisztelegtek a Vadkert Majorban

Pontosan 140 évvel ezelőtt Wittelsbach Lajos bajor herceg – a terület akkori tulajdonosának – meghívására érkezett Sárvárra Scherg Lőrinc, azzal a céllal, hogy a korábbi rossz állapotú rendezetlen, bozótos területen létrehozza hazánk egyik legnagyobb egybefüggő szálfaerdejét, amelyet ma Farkas-erdő néven ismerhetünk. Módszerével egyes tölgyfák megmaradtak, köztük a Vadkert Major emblematikus tölgyfája is, és így évszázadok tanúivá váltak.

A Vadkert Major vezetősége március 1-jén faültetéssel tisztelgett az évforduló előtt, kiemelten fontosnak tartja, hogy továbbvigye Scherg Lőrinc munkásságát. A Laura Villa – korábbi Vadász ház – mögötti területre egy hársfát ültettek el.

Haász Zoltán igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket

A faültetésen Haász Zoltán, a Vadkert Major igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, majd a sárvári önkormányzat képviseletében Kondora István polgármester mondott köszöntőt. A polgármester ismertette a Zöld Sárvár program eredményeit.

- Sárváron az elmúlt 14 évben 55 ezer fát ültettünk el, többek között a Gyöngyös-partján, a Csónakázó-tónál, a Sárvár Aréna mögött, legutóbb pedig a Berzsenyi utcában. Az idei évben folytatódik a fásítási program városunkban – fogalmazott.

A Vadkert Major emblematikus tölgyfája természetvédelmi érték

dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke beszédében a Farkas-erdő természeti, turisztikai és ökológiai értékeiről szólt. Elmondta, hogy a Farkas-erdő a Vas Vármegyei Értéktárnak oszlopos tagja. Ez a megye legnagyobb – és dunántúli viszonylatban is az egyik legnagyobb – egybefüggő erdőterülete, több mint 7 ezer hektáron terül el, ami óriási nagyságrend.

A faültetésen Haász Zoltán, Kondora István és dr. Kondora Bálint mellett részt vett Szabó Zoltán alpolgármester, Varga Jenő önkormányzati képviselő, Zarka Kata, a Vadkert Major munkatársa, Zelles Zsolt, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő stratégiai igazgatója és Haller Ferenc, a Sárvári TDM ügyvezető igazgatója. Közösen ültették el a hársfát.

Közösen ültették el az első hársfát a Vadkert Majorban

Haász Zoltán igazgató elmondta, a faültetés egy hosszabb távú koncepciónak a része. A természettel való összhang, valamint a fenntarthatóság jegyében úgy döntöttek, hogy a Vadkert Major erdő felőli részén hársfasort alakítanak ki, hogy támogassák a méhek életterének növekedését, a Laura Villa mögötti területre pedig gyümölcsfákat telepítenek.

Hozzátette, terveik között szerepel az is, hogy a sárvári és környékbeli iskolákkal, óvodákkal együttműködést alakítsanak ki.

További híreink

Folytatódtak az útépítések

2024.05.21

A városszerte zajló mélyépítési munkálatok május elején a Fekete-híd utcában folytatódtak. A szakemberek itt a csapadékcsatorna-fedeleket emelték szintbe, és nagyobb felületű burkolatjavításokat végeztek. Megtörtént az útfelújítás a Madách utca Fekete-híd utcai útcsatlakozásánál is.

Tovább...

Emlékhelyek napja a Nádasdy-várban

2024.05.21

Az Emlékhelyek Napja országos programhoz kapcsolódott az idei évben is a Nádasdy Kulturális Központ. A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre hívja fel a figyelmet az Emlékhelyek Napja programmal.

Tovább...

Érkeznek az új játékok a sárvári játszóterekre

2024.05.20

Folytatódott a játszóterek felújítása a tavaszi városi nagytakarítási és felújítási munkálatok keretében, érkeznek az új játszóeszközök.

Tovább...

Véget ért a jelöltállítás időszaka a választásra

2024.05.07

Véget ért a jelöltállítás időszaka az önkormányzati választásra május 6-án 16 órakor. Ekkor ült össze a helyi választási bizottság dr. Komáromi László elnökletével.

Tovább...

Ismét áll a májusfaliget a várparkban

2024.05.07

Igazi látványosság, szemet gyönyörködtető májusfaliget alakult ki a Nádasdy-vár parkjában május elsején. A hagyományt folytatva idén 14. alkalommal gyűltek össze Kondora István polgármester meghívására a város civil szervezetei, hogy mindenki feldíszítse, majd közös erővel felállítsa a saját fáját, közösségére jellemző díszekkel, feliratokkal, táblákkal, szalagokkal.

Tovább...

Fontos változások a gyermekorvosi ellátásban!

2024.04.26

2024. május 3-tól már az új, Rákóczi Ferenc utca 21. szám alatti rendelőben lesznek a gyermekorvosi rendelések!

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!