Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Háromnapos történelmi forgatag a Nádasdy-vár parkjában

2023.07.31

Három napra kitárult a történelem kapuja Sárváron! Július 14-e és 16-a között szervezték meg a 14. Nádasdy Fesztivált. A nyitónapon került sor a felvonulásra és a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására.

Fanfárok hangja nyitotta meg a 14. Nádasdy Fesztivált

Július 14-én a híres törökverő „erős fekete bég”, Nádasdy Ferenc hadvezér szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 14. Nádasdy Fesztivál. Az emlékműnél Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezett el koszorút, a Nádasdy Ferenc Bandérium nevében pedig Szibler Gábor elnök koszorúzott. A fesztivált szervező hagyományőrzők képviseletében lerótta tiszteletét Illés Szilárd is.

Ezt követően vette kezdetét a felvonulás. A menetet gróf Nádasdy Borbála, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester vezette. Majd Imre Ramóna, a fesztivál háziasszonya haladt párjával, őket a szervevő Nádasdy Hagyományőrző Egyesület elnöke Szabó Krisztián és titkára Németh Szabolcs követte. A menetben ott voltak a Nádasdy család tagjai is, akik ötévente megszervezett családi találkozójukat idén Sárváron tartották. A felvonuló hagyományőrzők Kőszegtől Kisnánáig, Szigetvártól Németországig, nagyon sok helyről eljöttek Sárvárra.

A felvonulás után a Nádasdy Fesztivál nagyszínpada előtt a több mint 200 hagyományőrző és a Nádasdy család tagjai sorakoztak fel a rendezvény megnyitójára, amelyet a fanfárok hangja jelzett. A ceremónia a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola kis elsőseinek avatásával kezdődött, akik Szijjártó Zsolt igazgatóval együtt mondták el az eskü szövegét.

A nyitónapon került sor a Nádasdy iskola első osztályosainak avatására

A fesztivált Kondora István polgármester nyitotta meg, aki a „Historia est magistra vitae.” azaz „A történelem az élet tanítómestere.” latin idézettel kezdte beszédét. Mint mondta, a történelem nemcsak az életet értékelni tanít bennünket, de játszani is. - Ez a fesztivál alkalmas arra, hogy a Nádasdy családdal kapcsolatos történelmi eseményeket felelevenítsük, évről évre jelmezeket öltve eljátsszuk és megőrizzük az utókornak – mondta Kondora István.

A Nádasdy Fesztivál megnyitóján Gróf Nádasdy Borbála, a rendezvény fővédnöke örömének adott hangot, hogy a Nádasdy család találkozójának idén Sárvár ad otthont, majd Kondora István polgármester a város kulcsát jelképesen átadta Tolnay Istvánnak, a Sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium főkapitányának.

Szabó Krisztián, a szervező Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke arról szólt a megnyitón, hogy az idei évben mindenképpen szerették volna régi tervüket megvalósítani, és a Várparkban megszervezni a fesztivál minden elemét.

Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok is tartottak bemutatót

A Nádasdy Fesztivál három napja bővelkedett katonai bemutatókban. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a több mint 200 hagyományőrző tevékenységébe, életébe. Hajdúk, oszmán hódítók, végvári vitézek, nyugati zsoldosok, de a Magyar Honvédség katonái is tartottak harci bemutatót, amelynek a csúcspontja az ostromjáték volt. A gasztronómia is ismét középpontba került a rendezvényen, a Nádasdy Ételmustrán sültek, főttek a középkori étkek.

A fesztiválon számos gyerekprogram, koncert, Borudvar, rejtvényfejtő játék, kézműves vásár, régi mesterségek bemutatója is várta az érdeklődőket. Az új helyszín, a Várpark árnyas fái, a nyári forróságban ideális helyszínt biztosítottak a rendezvénynek.

Július 14-én és 15-én estére is elhallgattak a fegyverek, hogy aztán a zenéjé legyen a főszerep. A régi és világzenei dallamok mellett nagy sikert aratott pénteken a Partyssimó, szombaton pedig a Konyha zenekar. A Nádasdy Fesztivál vasárnap délben zárult, hogy aztán ismét egy évet várjunk arra, hogy szélesre táruljon a történelem kapuja.

További híreink

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.03.22

A sárvári képviselő-testület megtartotta márciusi soron következő ülését a Városháza nagytermében.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!