Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Molnár Andrea és Takács Zoltán Bálint a díjjal

A díj fővédnőke Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A díjra az ország 24 emlékhelye nyújtotta be pályázatát (4 budapesti, 20 vidéki emlékhely), és közülük választotta ki az öt tagú zsűri azt a három emlékhelyet, melyek pályázatuk alapján kiérdemelték 2023-ban a Családbarát Emlékhely megtisztelő díjat.

Móczár Gábor elmondta, hogy ezzel a felhívással az volt a céljuk, hogy a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vigyék nemcsak a fiatalabb generációkhoz, hanem a családokhoz is. Az emlékhelyek fenntartása nem elegendő, hanem hidat kell, hogy képezzenek ezek a helyek a múlt, jelen és a jövő között, amely lehetővé teszi, hogy gyerekek, családok, iskolai közösségek is el tudjanak látogatni ezekre a helyszínekre.

Szentkirályi Alexandra, Móczár Gábor, Kardosné Gyurkó Katalin az átadáson

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy ők az egyesület tagságán belül felmérték, hogy a tagcsaládok számára, milyen a családbarát emlékhely, két kategóriában: épített infrastruktúra és szellemi örökség. A család tagja korosztálytól függetlenül találjanak maguknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, könnyen elérhető legyen az emlékhely, legyen mosdó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a díj fővédnöke elmondta, hogy köszöni pályázó emlékhelyek eddigi munkáját. Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jövünk, ismerjük a múltunkat és a jelenünket, hogy a jövőnkre megfelelő választ tudjunk adni. Ebben irányt tudnak iránymutatást adni a történelmi emlékhelyek, hogy a családokhoz még közelebb hozzák a történelmet a családok számára.

Takács Zoltán Bálint és Móczár Gábor az elismeréssel

A díjat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, fővédnök, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója adta át. Az idei évben a Budai Várnegyed, az Egri vár és a sárvári Nádasdy-vár érdemelte ki a zsűri döntése értelmében a Családbarát Emlékhely díjat.

Takács Zoltán Bálint a Nádasdy Kulturális Központ vezetője nagy örömmel vette át a Családbarát Emlékhely Díjat. A Nádasdy Ferenc Múzeum a tavalyi évben kiérdemelte a Családbarát Múzeum Címet, az idei évben pedig a Nádasdy-vár, mint emlékhely érdemelte ki ezt a kitüntető címet. Sárvár a világ közepe, melynek közepe maga a Nádasdy-vár. Örömének adott hangot, hogy bent lehetnek a díj aranycsapatába. Eger, Buda és Sárvár, a magyar történelem fontos helyszínei, melyek fontos ívet húznak át, tengelyt képeznek az országon át. Minden programjukat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja találjon magának kikapcsolódási lehetőséget a Nádasdy-várban.

A 2023-as esztendő díjazottjai

Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.

További híreink

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.03.22

A sárvári képviselő-testület megtartotta márciusi soron következő ülését a Városháza nagytermében.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!