Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Közel két milliárdos high-tech fejlesztést adtak át a Ságában

2024.05.23

Csaknem kétmilliárd forint értékben adtak át új, robotizált gépeket a Sága Foods Zrt. sárvári üzemében. A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg. Ez a fejlesztés előszobája annak a nagyberuházásnak, amelynek keretében megépül városunkban az új Sága-üzem.

Kondora István polgármester, Fábián Gergely államtitkár, id. Bárány László tulajdonos és Nobilis Márton államtitkár az átadáson
Kondora István polgármester, Fábián Gergely államtitkár, id. Bárány László tulajdonos és Nobilis Márton államtitkár az átadáson

A Sága Foods Zrt. üzemében megvalósult 1,8 milliárd forint értékű élelmiszeripari fejlesztést Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, id. Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa és Kondora István, Sárvár város polgármestere adta át.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium számára kiemelten fontos az élelmiszeripar, így nagy öröm oda támogatást adni, ahol a technológia fejlődik, hiszen az automatizáció segít a hatékonyságnövekedésben.

Az ÉLIP BFP eredményeképpen számos megyében összesen 33 milliárd forintos támogatási összegből 76 projekt esetében valósíthatják meg fejlesztési terveiket a sikeresen pályázó vállalkozások.

A Sága Foods Zrt. a 440 millió forint összegű támogatást arra fordította, hogy a húskészítményeket gyártó üzem technológiai fejlesztésének köszönhetően magasabb szinten tudja kiszolgálni a kereskedelmi igényeket. Ez magában foglalja egy új, nagyobb teljesítményű húskészítmény szeletelővonal létrehozását, ami egy automatizált csomagoló egységet is kapott.

A beruházás részét képezi egy innovatív automata gépi berakó és rakatépítő robot is, amely ugyancsak növeli az üzem hatékonyságát.

Automatizált csomagolóegység is a fejlesztés része
Automatizált csomagolóegység is a fejlesztés része

- A Master Good négy éve vásárolta meg a Ságát, az akkor még hanyatló cég angol tulajdonból magyar kézbe kerülhetett, azóta pedig sikerült talpra állítani – emelte ki az átadón Bárány László.

Felidézte, hogy a Master Good cégcsoport három ok miatt vette meg a Sága Foods Zrt.-t 2020-ban.

- Értékes brand volt, komoly piaci részesedése volt a szektorában és több száz helyi munkavállalónak adott megélhetést – fogalmazott, majd hozzátette: a város és a vállalkozás kitűnő kapcsolatot ápol, ezért is döntöttek egy hosszútávú, komoly befektetés mellett. A most átadott üzemrészben technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, magas robotizációt és automatizációt. A beruházás összértéke elérte az 1,8 milliárd forintot. Ezek vadonatúj és nagy kapacitású gépek.

- Ez az előszobája annak a nagyberuházásnak, amelyben a mostani üzemtől alig két kilométerre megépül „az új Sága”. Ez minden tekintetben európai színvonalú lesz, abban is a TOP szintet céloztuk meg, és el is fogjuk érni – szögezte le Bárány László.

Az új üzem a város északi iparterületén 21 ezer négyzetméteren épül meg, a létesítés egy 30 milliárd forintot meghaladó óriásberuházás.

Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a digitalizáció és a robotizáció rendkívül fontos az élelmiszeriparban, hiszen általuk sokkal hatékonyabbá, modernebbé és sokkal jobb minőségűvé lehet tenni a magyar élelmiszeripart.

- Ebben a Master Good csoport az élen jár – jegyezte meg a fejlesztéssel kapcsolatban.

- Most egy új európai uniós pályázati ciklus elején vagyunk, ahol 750 milliárd forintot fogunk élelmiszeriparra költeni, és a legfontosabb célként a hatékonyságnövelést, digitalizációt tűztük ki, hiszen ebben van lemaradásunk a versenytársainkkal szemben – fogalmazott.

Kondora István polgármester az átadón elmondta, Sárvár városát paralel fejlődés jellemzi, az idegenforgalom és az ipar egyaránt fejlődik.

- Sárváron az idegenforgalom mellett kevésbé van szem előtt az ipar fejlődése, pedig ugyanolyan kiemelt szerepet kap, ha nem nagyobbat, mint a többi ágazat, hiszen az iparűzési adóbevételeknek az alapját ez teremti meg. A Sága az élelmiszeriparon belül egy fontos szereplő. De a mi szempontunkból a legfontosabb az, hogy az üzem munkahelyeket teremt – mondta el Kondora István.

További híreink

Már június 23-án, vasárnap lesz szúnyoggyérítés Sárváron!

2024.06.21

Sárvár Város Önkormányzata a hozzá érkezett lakossági jelzések alapján nem vár a katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés idejéig, hanem saját forrásból finanszírozva megrendelte a földi, kémiai gyérítést.

Tovább...

Átadták a megbízóleveleket a megválasztott önkormányzati képviselőknek

2024.06.21

Június 20-án délután átadta a megbízóleveleket a június 9-én megválasztott önkormányzati képviselőknek dr. Komáromi László, a Helyi Választási Bizottság elnöke, dr. Szijártó Valéria, a Helyi Választási Iroda vezetője, Erdős Katalin, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője a Városházán.

Tovább...

Június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárváron

2024.06.20

2024. június 28-án szúnyoggyérítés lesz Sárvár város területén. A földi kémiai védekezés a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2024. június 29-30.

Tovább...

Három kompenzációs listás képviselő lesz Sárváron

2024.06.18

A Sárvári Helyi Választási Bizottság a június 9-i helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásával kapcsolatban megállapította a kompenzációs listás választás eredményét az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján.

Tovább...

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!