Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

2021.09.15

A Szent László - templomban zajlott hálaadó szentmise után tartott ünnepségen áldotta meg Dr. Székely János megyéspüspök az újra birtokba vett és felújított plébániaépületet, valamint az annuciáta nővérek új szerzetes rendházát a Széchenyi utcában. Ezzel a város szívében létrejött egy egyházi központ.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

A sárvári katolikus iskola kétmilliárd forintos iskolabővítése és a Szent László - templom teljes belső felújítása után sor került a plébániaépület és a nővérek zárdájának szentelésére.

 

A szentmisére zsúfolásig megtelt templomban Dr. Székely János külön köszöntötte a kolostorszentelésre Sárvárra érkezett női szerzetesrendek képviselőit, és ismertette a magyar alapítású annunciáta rend történetét. A kommunista hatalom 1950-ben tiltotta be őket, így került központjuk Brazíliába, ahová először lepramisszióra indultak a rend önkéntesei az 1930-as években. A rend feloszlatásáig leányotthont tartott fenn Szombathelyen és Celldömölkön.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

Az annunciáták sajátos célja szolgálni az egyházat az apostoli élet különféle tevékenységeiben, korunk adottságai és szükségletei szerint. A Vas megyéből elüldözött női szerzetesrend sárvári visszatérése az egyház fontos eseménye. A szerzetesrend Mikes János szombathelyi megyéspüspök kezdeményezésére alakult meg. A rendszerváltást követően érkeztek vissza a nővérek Szombathelyre. Alapításuk századik évfordulóját már a sárvári Szent László - templomban ünnepelte az Annunciáta Nővérek Kongregációja.

 

– Nagy ritkaság egy plébánia, de az egyházmegye életében is, hogy együtt áldhatunk meg egy új kolostort és egy megújított plébániaépületet. A mai világban, amikor sokszor felejtjük és veszítjük el a legalapvetőbb értékeinket, a hitet, a hazánk iráni szeretetet, a család értékét, a plébánia és a kolostor olyan hely, ahol ezeket a kincseket őrizzük és továbbadjuk – jelentette ki Dr. Székely János megyéspüspök a város szívében létrejött egyházi központról.

Egyházi épületekkel gazdagodott Sárvár

A szertartás után az egyház képviselői és a hívek a Széchenyi utcai épületek elé vonultak, ahol a megyéspüspök megáldotta a plébániát és a rendházat. A felújított épület korábban mindig is a katolikus egyház tulajdona volt, amíg az állam annak idején ki nem sajátította. Ezúttal két másik ingatlant adott az egyház cserébe a városnak a plébániaépületért. A munkálatok költségeit az egyházmegye, a sárvári hívek adományai és az önkormányzat támogatása fedezte.

 

– Sárvár együttműködésének az egyházzal lelki alapja van, hiszen egy város fejlődésében fontos a pénz, de legalább ennyire fontos a lelki fejlődés és megújulás is. A város lelki élete kiteljesedik azzal, hogy az egyházi iskola után elindult az egyházi óvoda, és növekszik az igény az egyházi lelki szolgáltatások iránt is – mondta el Kondora István polgármester utalva arra, hogy szeptembertől a katolikus egyház működtetésébe került a Petőfi utcai Csicsergő óvoda, amely Szent Piroska Katolikus Óvoda néven folytatja működését.

 

– A kolostor az imádság háza, a plébánia a közösségek háza. Nem a papoké és a kedvesnővéreké mindez, ami körülvesz bennünket, hanem a sárvári katolikus népé. Aki ezekre az épületekre tekint, akár a templommal vagy a kolostorral, a plébániaházzal együtt, az ezt jóérzéssel teheti, mert Sárvár gazdagodott ezáltal – mondta el Wimmer Roland városi plébános az ünnepségen, amely a plébánia udvarán adott szerény vendégséggel zárult.

További híreink

Győrfi Pál tartott sajtótájékoztatót az ügyeleti rendszerről

December 1-jén elindult az új ügyeleti rendszer

2023.12.04

December 1-jén elindult az Országos Mentőszolgálat által működtetett új orvosi ügyeleti rendszer Vas vármegyében is. Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen Sárvár képviseletében Szabó Zoltán alpolgármester is részt vett.

Tovább...
Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

2023.12.04

Új, modern notebook-okat adtak át a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjainak. Az átadáson Kondora István polgármester Szijártó Zsolt intézményvezetővel és Rozmán László tankerületi igazgatóval köszöntötte a tanulókat és szüleiket.

Tovább...
Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Tovább...
Új helyre költözik az STKH sárvári irodája

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft Szatmár utcai Ügyfélszolgálati Irodája december 4-től új helyszínre költözik.

Tovább...
LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos Sárváron

LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos

2023.11.23

November 21-én ülésezett a sárvári képviselő-testület, több önkormányzati rendeletet is módosítottak a városatyák.

Tovább...
Kondora István, Dr. Máhr Tivadar, Dr. Palatka János, Szabó Zoltán az új rendelőben

Épül az új gyermekorvosi rendelő

2023.11.22

Két új gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki a volt tüdőgondozó épületében. Az építkezés helyszínén járt Kondora István polgármester Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterekkel, továbbá Dr. Palatka Jánossal, a város új gyermekorvosával.

Tovább...

Kiemelt híreink

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Új helyre költözik az STKH sárvári irodája
Bővebben...

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL

2023.11.21

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »