Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Csicsergő Óvoda

Döntöttek a szülők

2021.02.19

A Csicsergő óvoda Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek szüleinek 72,5%-a támogatja, hogy a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába kerüljön az óvoda.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A Szombathelyi Egyházmegye tavaly év elején azzal a kéréssel fordult a sárvári önkormányzathoz, hogy amennyiben az óvodai nevelésben részt vevő gyermekek szüleinek a többsége támogatná, akkor a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói jogát átvenné. Az óvoda esetében csak úgy indulhatott el a fenntartói jog átadásának folyamata, hogy a képviselő- testületnek erről elvi döntést kellett hoznia, erre a 2020 februári képviselő – testületi ülésen került sor. A 10 jelen lévő képviselő – Eiveck Péter hiányzott – egyhangú döntéssel egyetértett a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésével, és elviekben támogatták, hogy a Sárvári Csicsergő Óvoda fenntartói joga átkerüljön az egyházmegye, mint köznevelési intézményfenntartó részére. Az ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is kérdés, észrevétel nélkül támogatták egyhangúlag a kezdeményezést.

A határozat szerint azonban csak akkor kerülhet a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda, ha azzal a beíratott gyermekek szüleinek több mint fele egyetért. A szülői szavazást tavaly a koronavírusjárvány fokozódása miatt az intézményben elrendelt rendkívüli szünetre tekintettel elhalasztották, erre most február 16-án került sor, illetve pótszavazási lehetőséget biztosítottak a szülőknek február 19-én az intézményben.

Szülői támogatással egyházi fenntartásba kerülhet a Sárvári Csicsergő Óvoda

A szavazásra a jogszabályi és járványügyi előírások betartásával került sor. A beíratott gyermekek számát figyelembe véve 149 szavazatot adhattak le a szülők, a leadott szavatok száma 134 volt. 108 igen szavazattal a szülők támogatták a Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezését, 26 nem szavazat mellett. Érvénytelen szavazat nem volt. Összességében a beíratott gyermekek szüleinek 72,5 %-a támogatta, hogy kerüljön a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába a Sárvári Csicsergő Óvoda.

Mivel támogatói szülői vélemény született, így a következő lépés a fenntartóváltással összefüggésben az alkalmazotti közösség, az óvodaszék és a szülői szervezet erre vonatkozó véleményének beszerzése.

A veszélyhelyzetben a települési önkormányzati képviselő – testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Mivel az Országgyűlés várhatóan újabb 90 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, így a fenntartóváltásról szóló döntést Kondora István polgármesternek kell majd meghoznia. Teheti ezt annak birtokában, hogy erre egyhangú döntéssel hozott felhatalmazást kapott a képviselő – testülettől, és a szülők többsége is támogatja a fenntartóváltást. Továbbá a katasztrófavédelemről szóló jogszabály nem a döntési, hanem az állásfoglalási hatáskör gyakorlását nem teszi lehetővé a polgármester számára intézmény átszervezése és megszüntetése esetén veszélyhelyzetben.

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!