Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Sárvár nem veszített lendületéből 2021-ben sem

2021.12.25

2021-ben számtalan nehézséggel kellett szembenéznie Sárvárnak, az itt élő embereknek. A tavalyi évhez hasonlóan meghatározta a mindennapjainkat a koronavírus – járvány és annak következményei. Mindezek ellenére Sárvár nem veszítette el lendületét, fejlődése töretlen volt. Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel értékeltük az évet.

Sárvár nem veszített lendületéből 2021-ben sem

Kondora István: 2020 márciusától az ország rendkívüli körülmények között, többnyire veszélyhelyzetben működik. Ez rányomta a bélyegét a városok életére, a gazdaság működésére és az emberek lelkére is. A turizmus a koronavírus - járvány egyik legnagyobb vesztese, a belföldi szállásadók egy vendégekkel teli nyarat tudhattak maguk mögött 2020-ban, de aztán tavaly ősszel be kellett zárniuk, és idén májusban indult újra a turizmus. Ennek a gazdasági ágazatnak az újraindításához nagy segítséget nyújtott a Kisfaludy Program, amelyben nagyon sikeresen szerepeltek a sárvári vállalkozások, összesen mintegy 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek fejlesztésekre, amelyeket többnyire a bezárás alatt meg tudtak valósítani.

A háziorvosok, a kórházak, a kórházi oltópontok, a mentőszolgálat dolgozói emberfeletti munkát végeztek a járvány alatt, és a szociális dolgozók is mindent megtettek az idős ellátottakért. Köszönettel tartozunk nekik, hogy ezt a lelki és fizikai megterhelést elviselik értünk! Számos sárvári polgárt is elveszítettünk ebben az időszakban a járvány miatt, a mai ismereteink szerint csak az oltás véd meg bennünket, ezért fontos, hogy beoltassuk magunkat, hogy együtt minél előbb túl legyünk a járványon.

Mindezek ellenére olyan lendületben volt a város fejlesztése 2021-ben, amely - az elmúlt éveket is figyelembe véve – kiemelkedő volt.

- Miben nyilvánul meg ez a lendület? Milyen fejlesztések valósultak meg?

Kondora István: A Csónakázó-tó körüli három nagy programunk is megvalósult, így új játszótér, sétálóutak, kerékpárutak, futókör, kézilabdapálya, kosárlabdapálya, KRESZ – pálya és ezekhez kapcsolódó egyéb fejlesztések készültek közel 900 millió forint értékben. Pályázati támogatással bővítettük a városi bölcsődét, megvalósult az Eperjes és a Sport utcák felújítása. Sikerült befejezni a Sárvár Aréna beruházását azzal, hogy elkészült az új tekepálya. Az Almáskerti utcában szennyvízcsatornát építettünk saját erőből, és az északi iparterületen is kiépítettük a szennyvízcsatornát. Húsz új parkolót készítettünk a rendelőintézet előtt, háromszáz millió forintot nyertünk a belvárosi csapadékvíz – elvezetés fejlesztésére. Ezeken kívül még rengeteg kisebb, saját erős beruházást valósítottunk meg.

Dr. Máhr Tivadar: Nagyon fontos, hogy egy tudatos városfejlesztési munka eredménye, hogy az északi városrészen kialakul, a településrendezési tervnek megfelelően, egy új ipari zóna, amelyhez az önkormányzat biztosítja az alapinfrastruktúrát. Bízom abban, hogy a befektetők megtalálják itt a számításaikat. Ezen a területen lesz a Sága új telephelye is, amelyen tavasszal kezdődik egy modern üzem építése. A mintegy 10-15 milliárd forintos beruházás 6-10 hektárnyi területen valósul meg.

Sárvár nem veszített lendületéből 2021-ben sem

- Polgármester úr már a bevezetőjében említette a helyi turizmust. Az eredmények azt mutatják, hogy ebben a „nehezített környezetben” is tudott előre lépni Sárvár turizmusa.

Kondora István: Óriási segítség volt, hogy a fürdő 1,8 milliárd forintos kötvényét kiválthattuk kormányzati támogatással, amelyet ezúton is szeretnék megköszönni országgyűlési képviselőnknek és a kormánynak. Korábban a város tudott megszabadulni kormányzati támogatással az 1,8 milliárdos adósságától, most pedig a fürdő is. Aminek a következménye az lett, hogy most semmilyen kötelezettségünk sincs, és elkezdhetjük tervezni a fürdő fejlesztését.

Ötcsillagost várost építünk, és ebből nem engedtünk idén sem. Új helyre költözhetett az év elején a tourinform iroda, amely méltó környezetet biztosít a 10 éves Sárvár TDM-nek. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő négy kategóriában - gyógyfürdő, élményfürdő, medical wellness és strand - szerezte meg a legmagasabb ötcsillagos besorolást tanúsító nemzeti védjegyet. Hamarosan kezdődik Sárvár második ötcsillagos szállodájának építése is, MODERO Hotel Sárvár néven 83 szobás, prémiumkategóriás szálloda épül városunkban.

Dr. Máhr Tivadar: A turizmusban is nagyon fontos, hogy lendületben maradjunk, ezért folyamatosan fejleszteni kell. A Sárvári Tourinform Iroda megnyitása óta 20 év telt el, ezért új lendületet kellett vennie a turizmus háttértámogató szervezetének, a Sárvár TDM-nek. Szükség volt az új irodára, amellyel jobb minőségben szolgáltatunk, és ezáltal nőni fog vendégeink elégedettsége is.

Kezdünk túl lenni a pandémia okozta nehézségeken is. 2019-hez képest a vendégek száma 14%-kal növekedett, és a vendégéjszakák száma is 10%-os növekedést mutat a nyári hónapokban. Az arányok azonban a járvány miatt eltolódtak a belföldi vendégek irányába, akiknek az átlagos tartózkodási ideje 3 nap, rövid időt töltenek itt, de többször jönnek. A fürdőnek július-augusztus-szeptember hónapokban mintegy 300 ezer látogatója volt, közel annyi mint 2019-ben.

Sárvár nem veszített lendületéből 2021-ben sem

- A közbiztonság kérdése folyamatosan téma volt az idei esztendőben.

Kondora István: A város megőrizte azt a biztonságos létét, amely jellemző volt rá az elmúlt években, a rendőrökkel és polgárőrökkel való együttműködés eredményeképpen. A vendégmunkások miatt egy közterületfelügyelőből és egy rendőrből álló városőrpár járőrözött Sárvár utcáin az elmúlt hónapokban. Nyáron ezt kiegészítettük további járőrszolgálattal, amely jellemzően a vendéglátóegységek környékét felügyelte. Ezt a következő évben is folytatjuk, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk a város nyugalmára.

- Alpolgármester úr, hogyan érintette a járvány a helyi sportot és kulturális életet?

Dr. Máhr Tivadar: A járványhelyzetet a kultúra és a sport is megsínylette, a kulturális csoportok, sportegyesületek tagjai nem tudtak találkozni, de úgy tűnik, hogy túl vagyunk rajta, és változatlanul aktív és erős a helyi kulturális és sportközeg.

Nagy sikerrel indultak újra nyáron a fesztiváljaink is, amelyeken jubileumokat is ünnepeltünk, így 40 éves volt a folklórfesztivál, 20 éves a Vármeeting.

A Sárvár FC felnőtt labdarúgócsapata a megyei első osztályú labdarúgó bajnokság megnyerését követően június elején a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupát is elhódította. NBII-es kézilabdázóink és NBI-es tekézőink is a tabella elején végeztek. A Fülöp Tekéző és Zöldfa Italker NBIII-as tekecsapata újoncként megnyerte a bajnokságot. A Sárvári Shotoka Karate Egyesület pedig 25 éves fennállását ünnepelte. Minden ilyen jubileum a város ünnepe is, hiszen ezek a csapatok nap mint nap azt teszik, amit a szívük, a városszeretetük és a közösség iránt érzett felelősségük megkövetel. A város örömmel támogatja ezeket a kezdeményezéseket.

A Sárvár Aréna alig kezdte meg a működését máris be kellett zárnia a pandémia miatt. Úgy tűnik, hogy végre újra élettel telt meg. Megnyílt a tekepálya, jól működik a fallabdapálya, a mozi, és számos sportszervezetnek, rendezvénynek otthont ad.

Sárvár nem veszített lendületéből 2021-ben sem

- Milyen az önkormányzat és az egyházak kapcsolata?

Kondora István: Szoros az önkormányzat és az egyházak kapcsolata. Egyrészt az anyagi értelemben vett fejlődés nem lehet tartós, ha nincs meg a lelki alapja. Másrészt az emberek fontos lelki támaszai az egyházak a sokféle egyéni és közösségi tragédiában is.

A városi beruházások mellett örömmel látom azt is, hogy az egyház is olyan minőségben valósította meg a fejlesztéseit, amely a város ötcsillagos minőségéhez igazodik, akár az új parókiára, akár az annunciata nővérek rendházára gondolok.  

- A járványhelyzetben nehéz volt a kapcsolattartás a sárvári önkormányzat és a város lakossága között. Hogyan oldották ezt meg?

Dr. Máhr Tivadar: A kapcsolattartásnak új formáit alakítottuk ki a lakossággal, a digitális teret hívtuk segítségül. Még tavaly év végén elkészült a város új honlapja, és nagyon sok információval látjuk el a polgárokat a Sárvár Lendületben Facebook – oldalunkon.  De, hogy az interakció is meglegyen, és a lakossági vélemények is eljussanak hozzánk, ezért észrevételbejelentő weboldalt indítottunk, sok üzenetet kapunk a közösségi oldalainkon is, Szabó Zoltán alpolgármester úrral pedig online fogadóórákat is tartunk. Az önkormányzat közösségi oldalán elindítottuk a kérdőívezést, már a játszóterekkel, parkolófejlesztéssel és most az óvodák korszerűsítésével kapcsolatban is kikértük a lakosság véleményét. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy-egy kérdőívet többszázan töltenek ki.  

- Júniusban indultak újra a képviselő – testületi ülések, a bizottsági munka.

Kondora István: Az elmúlt hónapokban volt néhány élesebb téma, amely felkorbácsolta az érzelmeket. Az Ungvár utcai telek ügyében a város meghallotta a polgárok véleményét, és változtatott a helyzeten, és ugyanígy a rábasömjéni kamionparkoló ügyében is, de ott még a hatóságok végső véleményére várunk.

Szomorúvá tett, hogy amikor ezek az ügyek váratlan kiadás elé állították a testületet, és pénzügyi forrást kellett volna hozzájuk biztosítanunk, akkor már, sajnos nem mindenkire számíthattam a képviselők közül. Miközben egyesek erősen támadták a tourinform iroda megvásárlását, amelyről meggyőződésem, hogy a következő ötven – száz évben a sárvári turizmus szervezésének központi helyszíne lesz.

- Milyen alapelvek mentén készül az önkormányzat 2022. évi költségvetése?

Kondora István: A következő évben takarékos működésre törekszünk, mert nemcsak a pályázatokat szeretnénk megvalósítani, hanem a saját ötletekből is néhányat. Sajnos, a covid miatti az adóbevétel - kiesések következtében a város tartalékai jelentős mértékben csökkentek, és ezeket el kell kezdenünk feltölteni. Továbbra is stabil a gazdálkodásunk, mert klasszikus, konzervatív megközelítéssel alakítjuk ki a költségvetésünket, addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér.

Dr. Máhr Tivadar: Készülünk a jövőre induló új, hétéves pályázati ciklusra, sok ötletünk és tervünk van.  232 millió forint kormányzati támogatást már nyertünk is utak felújítására. Bízom abban, hogy lehetőségünk lesz a csapadékcsatorna - hálózat megújítására, játszóterek, parkolók és zöldterületek fejlesztésére, óvodák felújítására és várhatóan turisztikai fejlesztésekre is.

-Lassan mögöttünk hagyjuk a 2021-es esztendő minden gondjával és örömével. A családok összegyűlnek a karácsonyi asztalnál, és hamarosan beköszönt 2022.

Kondora István: A mindenkor meglévő gondok és problémák ellenére azt kívánom a sárváriaknak és magunknak is, hogy ne szegje kedvünket semmilyen nehézség, sőt sarkalljon bennünket újabb erőfeszítésre és arra, hogy a magunk elé kitűzött célokat együtt, közösen meg tudjuk valósítani, ugyanúgy, ahogy az elmúlt években, évtizedekben történt.

Dr. Máhr Tivadar: Derűsen és optimistán álljunk a következő év feladatai elé is! Tudjuk, hogy sok lesz belőlük, de jó hozzáállással sikeresen tudunk úrrá lenni minden nehézségen.

Kondora István: Alpolgármester úrral együtt áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánunk minden sárvárinak, a 2022-es esztendő pedig bővelkedjen egészségben és sikerekben!

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!