Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Molnár Andrea és Takács Zoltán Bálint a díjjal

A díj fővédnőke Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A díjra az ország 24 emlékhelye nyújtotta be pályázatát (4 budapesti, 20 vidéki emlékhely), és közülük választotta ki az öt tagú zsűri azt a három emlékhelyet, melyek pályázatuk alapján kiérdemelték 2023-ban a Családbarát Emlékhely megtisztelő díjat.

Móczár Gábor elmondta, hogy ezzel a felhívással az volt a céljuk, hogy a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vigyék nemcsak a fiatalabb generációkhoz, hanem a családokhoz is. Az emlékhelyek fenntartása nem elegendő, hanem hidat kell, hogy képezzenek ezek a helyek a múlt, jelen és a jövő között, amely lehetővé teszi, hogy gyerekek, családok, iskolai közösségek is el tudjanak látogatni ezekre a helyszínekre.

Szentkirályi Alexandra, Móczár Gábor, Kardosné Gyurkó Katalin az átadáson

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy ők az egyesület tagságán belül felmérték, hogy a tagcsaládok számára, milyen a családbarát emlékhely, két kategóriában: épített infrastruktúra és szellemi örökség. A család tagja korosztálytól függetlenül találjanak maguknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, könnyen elérhető legyen az emlékhely, legyen mosdó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a díj fővédnöke elmondta, hogy köszöni pályázó emlékhelyek eddigi munkáját. Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jövünk, ismerjük a múltunkat és a jelenünket, hogy a jövőnkre megfelelő választ tudjunk adni. Ebben irányt tudnak iránymutatást adni a történelmi emlékhelyek, hogy a családokhoz még közelebb hozzák a történelmet a családok számára.

Takács Zoltán Bálint és Móczár Gábor az elismeréssel

A díjat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, fővédnök, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója adta át. Az idei évben a Budai Várnegyed, az Egri vár és a sárvári Nádasdy-vár érdemelte ki a zsűri döntése értelmében a Családbarát Emlékhely díjat.

Takács Zoltán Bálint a Nádasdy Kulturális Központ vezetője nagy örömmel vette át a Családbarát Emlékhely Díjat. A Nádasdy Ferenc Múzeum a tavalyi évben kiérdemelte a Családbarát Múzeum Címet, az idei évben pedig a Nádasdy-vár, mint emlékhely érdemelte ki ezt a kitüntető címet. Sárvár a világ közepe, melynek közepe maga a Nádasdy-vár. Örömének adott hangot, hogy bent lehetnek a díj aranycsapatába. Eger, Buda és Sárvár, a magyar történelem fontos helyszínei, melyek fontos ívet húznak át, tengelyt képeznek az országon át. Minden programjukat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja találjon magának kikapcsolódási lehetőséget a Nádasdy-várban.

A 2023-as esztendő díjazottjai

Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.

További híreink

Elfogadták a város 2024. évi költségvetését

2024.02.20

A képviselők egyhangú döntéssel elfogadták a sárvári önkormányzat 2024. évi költségvetését a februári képviselő-testületi ülésen. A költségvetés főösszege 6,6 milliárd forint lett. Az ülésen több beszámolót is elfogadtak.

Tovább...

Megnyitotta kapuit Sárvár új prémiumkategóriás szállodája

2024.02.19

Megnyitotta kapuit Sárvár új prémiumkategóriás szállodája, amelyet Ágh Péter és Hende Csaba országgyűlési képviselők Kondora István polgármesterrel, a megye és a város vezetőivel együtt tekintettek meg. A vendégeket Alfred Hackl, a Melea – The Health Concept igazgatója és Bencze Zsolt, a szállodát fejlesztő és üzemeltető Unione Sárvár Kft. ügyvezetője fogadta.

Tovább...

Újabb segítséget hozott a Dolorosa Sárvárra

2024.02.19

Új eszközökkel ajándékozta meg a Dolorosa Alapítvány a Sárvári Védőnői Szolgálatot. A sárvári kötődésű humanitárius szervezet - önzetlen támogatóinak köszönthetően - egy ultrahangos szívhangvizsgáló készüléket, egy hallásvizsgáló készüléket és egy mérleget adományozott a védőnők számára.

Tovább...

Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron

2024.02.15

Helybe jönnek az állásbörzére a munkáltatók, akik munkavállalókat keresnek a környéken élők közül. Nem kell írni, telefonálni, vagy utazni sokfelé azért, hogy kapcsolatba kerüljenek velük az érdeklődők, személyesen lehet megkeresni a cégeket egy helyen és egy időben.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.02.02

Kitüntetés-átadással kezdődött a januári képviselő-testületi ülés, majd több beszámoló is napirendre került.

Tovább...

Dr. Szeibert János helytörténeti munkáját mutatták be a múzeumban

2024.02.02

A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében dr. Szeibert János Sárvár története 1848-ig című munkáját, amely nemcsak könyvünnep volt, de várostörténeti pillanat is. A kéziratra múlt évben egy online piactéren talált rá Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki aztán kezdeményezte a helytörténeti kötet megjelentetését.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!