Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Molnár Andrea és Takács Zoltán Bálint a díjjal

A díj fővédnőke Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A díjra az ország 24 emlékhelye nyújtotta be pályázatát (4 budapesti, 20 vidéki emlékhely), és közülük választotta ki az öt tagú zsűri azt a három emlékhelyet, melyek pályázatuk alapján kiérdemelték 2023-ban a Családbarát Emlékhely megtisztelő díjat.

Móczár Gábor elmondta, hogy ezzel a felhívással az volt a céljuk, hogy a nemzeti emlékezet helyszíneit tudatosan közelebb vigyék nemcsak a fiatalabb generációkhoz, hanem a családokhoz is. Az emlékhelyek fenntartása nem elegendő, hanem hidat kell, hogy képezzenek ezek a helyek a múlt, jelen és a jövő között, amely lehetővé teszi, hogy gyerekek, családok, iskolai közösségek is el tudjanak látogatni ezekre a helyszínekre.

Szentkirályi Alexandra, Móczár Gábor, Kardosné Gyurkó Katalin az átadáson

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy ők az egyesület tagságán belül felmérték, hogy a tagcsaládok számára, milyen a családbarát emlékhely, két kategóriában: épített infrastruktúra és szellemi örökség. A család tagja korosztálytól függetlenül találjanak maguknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, könnyen elérhető legyen az emlékhely, legyen mosdó.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a díj fővédnöke elmondta, hogy köszöni pályázó emlékhelyek eddigi munkáját. Nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jövünk, ismerjük a múltunkat és a jelenünket, hogy a jövőnkre megfelelő választ tudjunk adni. Ebben irányt tudnak iránymutatást adni a történelmi emlékhelyek, hogy a családokhoz még közelebb hozzák a történelmet a családok számára.

Takács Zoltán Bálint és Móczár Gábor az elismeréssel

A díjat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, fővédnök, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója adta át. Az idei évben a Budai Várnegyed, az Egri vár és a sárvári Nádasdy-vár érdemelte ki a zsűri döntése értelmében a Családbarát Emlékhely díjat.

Takács Zoltán Bálint a Nádasdy Kulturális Központ vezetője nagy örömmel vette át a Családbarát Emlékhely Díjat. A Nádasdy Ferenc Múzeum a tavalyi évben kiérdemelte a Családbarát Múzeum Címet, az idei évben pedig a Nádasdy-vár, mint emlékhely érdemelte ki ezt a kitüntető címet. Sárvár a világ közepe, melynek közepe maga a Nádasdy-vár. Örömének adott hangot, hogy bent lehetnek a díj aranycsapatába. Eger, Buda és Sárvár, a magyar történelem fontos helyszínei, melyek fontos ívet húznak át, tengelyt képeznek az országon át. Minden programjukat úgy állítják össze, hogy a család minden tagja találjon magának kikapcsolódási lehetőséget a Nádasdy-várban.

A 2023-as esztendő díjazottjai

Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.Takács Zoltán Bálint és Molnár Andrea programigazgató átvette az elismerő oklevelet és a hozzá tartozó gránit táblát, melyet a napokban a Nádasdy-várban helyeznek el.

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!