Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Az arany minősítésig repültünk a zene szárnyán a sárvári fúvósokkal

2024.01.16

Varázslatos, zenés utazásra hívta közönségét a Sárvári Koncertfúvószenekar 50. újévi koncertjén. Az első rész egy szakmai megmérettetés volt, amely a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítő bizottsága előtt történt. Koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon kiemelt arany minősítésre értékelte a sárvári fúvósokat a zsűri.

A Sárvár Arénában adtak újévi koncertet a fúvósok

A sárvári fúvószenekar 1974-ben indította el a magyar fúvóséletben is páratlan koncertsorozatát, amely mára elérte az 50. alkalmat. Az egykori Koronában lévő kis előadóteremből a Sárvár Arénáig jutottak, ahol január 13-án több mint ezer fős nézőközönség előtt lépett fel a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A hangverseny elindítója a zenekar akkori karmestere Pernecker János, a zeneiskola igazgatója volt, aki 31 alkalommal dirigálta a sárvári újévi koncerteket. 2005 óta egykori tanítványa, Szélesi Attila rézfúvóstanár, fúvószenekari karnagy, a zeneiskola igazgatója vette át a koncertfúvószenekar irányítását. Dirigálásával idén 19. alkalommal hallhatta a közönség az újévi koncertet. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető volt.

Az első részben Barnes, Sárvári József, Jan van der Roost és Hidas Frigyes művei csendültek fel a minősítésen. A koncert második részében Morricone és Lehár Ferenc zenéjét, a Nyomorultak musical egy részletét, Omega és Hungária egyveleget hallhatott a közönség. Közreműködött Kumánovich Kata énekes.

A minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke ismertette

A koncert második részében értékelte a minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke, Hidas Frigyes - és nívódíjas karmester, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Sárváron mindig értő fülekre talál a fúvószene. A minősítés azért fontos egy zenekar életében, mert ezzel is népszerűsíti a fúvószene darabjait, fejleszti és élteti az együttest. Majd bejelentette, hogy zsűritársaival, Bekker Gyula Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes - díjas karmesterrel és Markovics Gábor Hidas Frigyes-díjas karmesterrel, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagjaival kiemelt arany minősítésre értékelték a sárvári fúvósok előadását koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon.

Szélesi Attila karnagy és Dr. Máhr Tivadar társadalmi megbízatású elnök köszöntötte a zenekar ifjú tagjait a koncerten, így Vida Emíliát és Kiss-Pilnay Hümér Nimródot.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át Szélesi Attilának és Dr. Máhr Tivadarnak. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság ugyanis január 11-i ülésén felvette a „sárvári újévi koncert hagyományát” a Vas Vármegyei Értéktárba.

Az elmúlt ötven évben a megyei és az országos fúvószenei körökben is rangot és elismertséget szerzett az esemény, Sárvárnak és térségének az egyik legnagyobb társadalmi-kulturális rendezvényeként tartják számon, mely nagyban hozzájárult a megye szellemi gyarapodásához, a település polgári értékrendjének kialakulásához. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság tagjai méltányolták, hogy a hagyomány idén fél évszázadot ölel át, példaértékűnek tartják a zenekar szellemiségét és munkáját. Támogatásukkal megerősítik a közösséget abban, hogy jó úton járnak. Ez egy szimbolikus első lépés annak értelmében, hogy bíztassák a vármegyében élőket a hasonló vasi zenei értékek felmutatására, előterjesztésére.

Kondora István átadta Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét

A hagyományokhoz hűen az újévi koncertet Kondora István polgármester újévi köszöntője zárta, mint mondta: a zenekar nemcsak megőrizte az újévi koncertek hagyományát, de élteti is a lelkes és értő közönség segítségével. Az 50 éves jubileum alkalmából Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét adta át a Sárvári Koncertfúvószenekarnak.

A ráadásban a Különös szilvesztert és a Radetzky- marschot vastapssal kísérte a közönség.

További híreink

Elfogadták a város 2024. évi költségvetését

2024.02.20

A képviselők egyhangú döntéssel elfogadták a sárvári önkormányzat 2024. évi költségvetését a februári képviselő-testületi ülésen. A költségvetés főösszege 6,6 milliárd forint lett. Az ülésen több beszámolót is elfogadtak.

Tovább...

Megnyitotta kapuit Sárvár új prémiumkategóriás szállodája

2024.02.19

Megnyitotta kapuit Sárvár új prémiumkategóriás szállodája, amelyet Ágh Péter és Hende Csaba országgyűlési képviselők Kondora István polgármesterrel, a megye és a város vezetőivel együtt tekintettek meg. A vendégeket Alfred Hackl, a Melea – The Health Concept igazgatója és Bencze Zsolt, a szállodát fejlesztő és üzemeltető Unione Sárvár Kft. ügyvezetője fogadta.

Tovább...

Újabb segítséget hozott a Dolorosa Sárvárra

2024.02.19

Új eszközökkel ajándékozta meg a Dolorosa Alapítvány a Sárvári Védőnői Szolgálatot. A sárvári kötődésű humanitárius szervezet - önzetlen támogatóinak köszönthetően - egy ultrahangos szívhangvizsgáló készüléket, egy hallásvizsgáló készüléket és egy mérleget adományozott a védőnők számára.

Tovább...

Helybe jön a munkáltató. Újra állásbörze Sárváron

2024.02.15

Helybe jönnek az állásbörzére a munkáltatók, akik munkavállalókat keresnek a környéken élők közül. Nem kell írni, telefonálni, vagy utazni sokfelé azért, hogy kapcsolatba kerüljenek velük az érdeklődők, személyesen lehet megkeresni a cégeket egy helyen és egy időben.

Tovább...

Ülésezett a sárvári képviselő-testület

2024.02.02

Kitüntetés-átadással kezdődött a januári képviselő-testületi ülés, majd több beszámoló is napirendre került.

Tovább...

Dr. Szeibert János helytörténeti munkáját mutatták be a múzeumban

2024.02.02

A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében dr. Szeibert János Sárvár története 1848-ig című munkáját, amely nemcsak könyvünnep volt, de várostörténeti pillanat is. A kéziratra múlt évben egy online piactéren talált rá Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki aztán kezdeményezte a helytörténeti kötet megjelentetését.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!