Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Az arany minősítésig repültünk a zene szárnyán a sárvári fúvósokkal

2024.01.16

Varázslatos, zenés utazásra hívta közönségét a Sárvári Koncertfúvószenekar 50. újévi koncertjén. Az első rész egy szakmai megmérettetés volt, amely a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség minősítő bizottsága előtt történt. Koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon kiemelt arany minősítésre értékelte a sárvári fúvósokat a zsűri.

A Sárvár Arénában adtak újévi koncertet a fúvósok

A sárvári fúvószenekar 1974-ben indította el a magyar fúvóséletben is páratlan koncertsorozatát, amely mára elérte az 50. alkalmat. Az egykori Koronában lévő kis előadóteremből a Sárvár Arénáig jutottak, ahol január 13-án több mint ezer fős nézőközönség előtt lépett fel a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A hangverseny elindítója a zenekar akkori karmestere Pernecker János, a zeneiskola igazgatója volt, aki 31 alkalommal dirigálta a sárvári újévi koncerteket. 2005 óta egykori tanítványa, Szélesi Attila rézfúvóstanár, fúvószenekari karnagy, a zeneiskola igazgatója vette át a koncertfúvószenekar irányítását. Dirigálásával idén 19. alkalommal hallhatta a közönség az újévi koncertet. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető volt.

Az első részben Barnes, Sárvári József, Jan van der Roost és Hidas Frigyes művei csendültek fel a minősítésen. A koncert második részében Morricone és Lehár Ferenc zenéjét, a Nyomorultak musical egy részletét, Omega és Hungária egyveleget hallhatott a közönség. Közreműködött Kumánovich Kata énekes.

A minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke ismertette

A koncert második részében értékelte a minősítés eredményét Szabó Ferenc, a zsűri elnöke, Hidas Frigyes - és nívódíjas karmester, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Művésztanára, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy Sárváron mindig értő fülekre talál a fúvószene. A minősítés azért fontos egy zenekar életében, mert ezzel is népszerűsíti a fúvószene darabjait, fejleszti és élteti az együttest. Majd bejelentette, hogy zsűritársaival, Bekker Gyula Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hidas Frigyes - díjas karmesterrel és Markovics Gábor Hidas Frigyes-díjas karmesterrel, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagjaival kiemelt arany minősítésre értékelték a sárvári fúvósok előadását koncertfúvós kategóriában „C” felső fokon.

Szélesi Attila karnagy és Dr. Máhr Tivadar társadalmi megbízatású elnök köszöntötte a zenekar ifjú tagjait a koncerten, így Vida Emíliát és Kiss-Pilnay Hümér Nimródot.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke vasi érték címet tanúsító oklevelet adott át Szélesi Attilának és Dr. Máhr Tivadarnak. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság ugyanis január 11-i ülésén felvette a „sárvári újévi koncert hagyományát” a Vas Vármegyei Értéktárba.

Az elmúlt ötven évben a megyei és az országos fúvószenei körökben is rangot és elismertséget szerzett az esemény, Sárvárnak és térségének az egyik legnagyobb társadalmi-kulturális rendezvényeként tartják számon, mely nagyban hozzájárult a megye szellemi gyarapodásához, a település polgári értékrendjének kialakulásához. A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság tagjai méltányolták, hogy a hagyomány idén fél évszázadot ölel át, példaértékűnek tartják a zenekar szellemiségét és munkáját. Támogatásukkal megerősítik a közösséget abban, hogy jó úton járnak. Ez egy szimbolikus első lépés annak értelmében, hogy bíztassák a vármegyében élőket a hasonló vasi zenei értékek felmutatására, előterjesztésére.

Kondora István átadta Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét

A hagyományokhoz hűen az újévi koncertet Kondora István polgármester újévi köszöntője zárta, mint mondta: a zenekar nemcsak megőrizte az újévi koncertek hagyományát, de élteti is a lelkes és értő közönség segítségével. Az 50 éves jubileum alkalmából Sárvár Város Polgármesterének Jubileumi Emlékérmét adta át a Sárvári Koncertfúvószenekarnak.

A ráadásban a Különös szilvesztert és a Radetzky- marschot vastapssal kísérte a közönség.

További híreink

Lomtalanítási tájékoztató 2024

2024.06.12

Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy az idei évben is valamennyi - vegyes hulladékgyűjtésre kötelezett és bevont - lakossági ügyfele részére biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását.

Tovább...

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!