Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Az aradi vértanúkra és gróf Batthyány Lajosra emlékeztünk

2023.10.09

Az aradi vértanúkat és gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt 174 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. A városi megemlékezésre a mártír miniszterelnök, Sárvár első választott országgyűlési képviselője, gróf Batthyány Lajos szobránál került sor.

Az aradi vértanúkra és gróf Batthyány Lajosra emlékeztünk Sárváron

Az idei évben Németh Ernő, a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy az aradi vértanúkra való emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett.

 „Nemzeti gyásznapunk olyan módon tudja az akkori emberi és politikai tragédiát megragadni, hogy az egyúttal felemelő üzenetet is hordoz számunkra. Batthyány Lajos emlékét az örökmécses őrzi a kivégzés színhelyén. Aradon a Zala György alkotta, egykor lerombolt majd újraemelt Szabadság-emlékmű és a város melletti obeliszk emlékezteti az utókort az 1849-ben történt tragikus eseményekre.

A vértanúk nem azért lettek vértanúk, mert valamilyen társadalmi, etnikai vagy vallási csoporthoz tartoztak, hanem azért, mert tetteikkel egy olyan polgári alkotmányos modell megszületését és megőrzését szolgálták, amely nem illett bele a Habsburg-birodalom vezetőinek önkényuralmi elképzeléseibe.”  - mondta Németh Ernő, majd hozzátette: a nemzetben nemcsak tovább élt, tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje.

Az aradi vértanúkra és gróf Batthyány Lajosra emlékeztünk Sárváron

Megemlékező műsort a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai adtak felkészítő tanáraik Szakályné Pados Edit és Sövegjártó Andrea vezetésével. Felidézték az aradi vértanúk kivégzésének eseményeit, emléket állítva a hősöknek.

Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Kondora István polgármester és dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző helyezett el koszorút

A megemlékezés végén Sárvár Város Önkormányzata képviseletében Kondora István polgármester és dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző helyezte el az emlékezés koszorúját, továbbá intézmények, pártok és társadalmi szervezetek képviselői rótták le tiszteletüket Gróf Batthyány Lajos szobránál.  

További híreink

Győrfi Pál tartott sajtótájékoztatót az ügyeleti rendszerről

December 1-jén elindult az új ügyeleti rendszer

2023.12.04

December 1-jén elindult az Országos Mentőszolgálat által működtetett új orvosi ügyeleti rendszer Vas vármegyében is. Győrfi Pál, az OMSZ sajtószóvivője Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen Sárvár képviseletében Szabó Zoltán alpolgármester is részt vett.

Tovább...
Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

Ingyenes notebookokat kaptak a sárvári diákok

2023.12.04

Új, modern notebook-okat adtak át a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjainak. Az átadáson Kondora István polgármester Szijártó Zsolt intézményvezetővel és Rozmán László tankerületi igazgatóval köszöntötte a tanulókat és szüleiket.

Tovább...
Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

Családbarát emlékhely lett a Nádasdy-vár

2023.12.04

2023-ban első alkalommal hirdette meg a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Családbarát Emlékhely díjat, azzal a céllal, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára.

Tovább...
Új helyre költözik az STKH sárvári irodája

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft Szatmár utcai Ügyfélszolgálati Irodája december 4-től új helyszínre költözik.

Tovább...
LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos Sárváron

LED-csereprogram, új orvosi ügyelet, új gyermekorvos

2023.11.23

November 21-én ülésezett a sárvári képviselő-testület, több önkormányzati rendeletet is módosítottak a városatyák.

Tovább...
Kondora István, Dr. Máhr Tivadar, Dr. Palatka János, Szabó Zoltán az új rendelőben

Épül az új gyermekorvosi rendelő

2023.11.22

Két új gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki a volt tüdőgondozó épületében. Az építkezés helyszínén járt Kondora István polgármester Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterekkel, továbbá Dr. Palatka Jánossal, a város új gyermekorvosával.

Tovább...

Kiemelt híreink

Új helyre költözik az STKH irodája

2023.12.01

Új helyre költözik az STKH sárvári irodája
Bővebben...

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL

2023.11.21

TÁJÉKOZTATÓ INGYENES LAKOSSÁGI IZZÓ CSERE PROGRAMRÓL
Bővebben...

Észrevétel bejelentése

Észrevétel bejelentő űrlap

Jelezze nekünk, ha megoldásra váró üggyel találkozott Sárváron!

Bejelentés...

Sárváriaknak

Turistáknak

Értesüljön elsőként városunk híreiről! Érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.
×

Ha értesülni szeretne városunk híreiről, programjairól, az önkormányzati pályázatokról, rendeletekről, akkor érdemes feliratkoznia hírlevelünkre.

A feliratkozás során megadott adatokhoz csak a Sárvári Média Műsorszolgáltató és Lapkiadó Közhasznú Nonprofit Kft. (adatkezelő) fér hozzá, azokat szigorúan bizalmasan kezeli. Az adatokat harmadik személynek nem adjuk ki, kizárólag a hírlevél rendszeres megküldésére, az ezzel kapcsolatos írásbeli tájékoztatás fenntartására használjuk.

A feliratkozás bármikor törölhető.

Az Adatkezelési tájékoztatót itt tekintheti meg »