Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

2022.10.25

Eső áztatta október 22-én Sárvárt, így az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezésre a ZeneHázában került sor az ünnep előestéjén. A hagyományokhoz híven a város vezetői a köztemetőben kezdték az emlékezést, lerótták tiszteletüket az 1956-os sárvári hősök sírjainál.

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

Az október 23-i megemlékezésre Sárváron a nemzeti ünnep előestéjén került sor. A sárvári önkormányzat a hozzátartozókkal közösen a Soproni úti köztemetőben megkoszorúzta a sárvári 1956-os mártírok sírjait, elsőként Török István 1956-os sárvári vértanú, a forradalom győri eseményeinek egyik vezetője emléke előtt tisztelegtek. A sírkövén álló felirat örök érvényű üzenet az utókornak: “Pro Patria Az ő hősi áldozata neveljen minket önzetlen hazaszeretetre!”.

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

Aztán Mezőfi Géza, a felkelők mellé állt sárvári rendőrtiszt sírjánál rótták le kegyeletüket Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, valamint dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző, jelen volt Varga Jenő önkormányzati képviselő is. Egy koszorú került a megtorlás idején Sárvár környékén menekülő és agyonlőtt diákok, Sándor Béla és Simon Zoltán, sírjára is. Ezt követően a főtér sarkán lévő 1956-os emléktáblánál helyezték el az emlékezés babérjait.

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

Az ünnepi megemlékezésre a Zeneháza színháztermében került sor. Ünnepi beszédet mondott Vámos Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal főispánja. – A 66-ik évfordulóra emlékezünk ma közösen. A 66-ik évfordulóra, de mindössze a 33-ik alkalommal. Gondoljunk csak bele, hogy micsoda kettősség ez. 33 éven keresztül az a nagy nemzeti pillanat, amelyet ma oly büszkén ünneplünk és ami történelmileg talán a legközelebb áll hozzánk, hiszen apáink és nagyapáink is átélhették, oly sok időn át pusztán a magyar emberek lelkében gyújthatott gyertyát ezen a napon – kezdte beszédét Vámos Zoltán, majd hozzátette, ha szüleink, nagyszüleink nem őrzik meg a szívükben a szabadság apró lángjait, akkor ma mi sem emlékezhetnénk 1956 hőseire, a pesti srácokra vagy akár a korabeli sárvári események alakítóira.

Vámos Zoltán főispán arról is szólt, hogy nem kizárólag az értelmiség őrizte magában és adta tovább apáról fiúra 1956 üzenetét 33 éven keresztül. Szinte minden családnak meglett a saját 1956-os története. Majd kiemelte: az 56-ot követő 33 évnek a legnagyobb tanulsága az volt, hogy a magyarok szabadságát fizikailag korlátozni ugyan lehet, de a lelkünkből kiűzni soha.

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

„89 óta szintén 33 év telt el. Azóta magától értetődő természetességgel öltözünk ünneplőbe október 23-án, beszédekben emlékezünk a hősökre, piros-fehér-zöldbe öltöztetjük utcáinkat és tereinket. A mai nap tökéletes alkalom arra, hogy köszönetet mondhassunk elődeinknek, hogy van miért és van mire emlékeznünk… Apáink és nagyapáink megfizették a mi szabadságunk árát. Tartsunk önvizsgálatot, hogy mi képesek és hajlandóak vagyunk - e megváltani gyermekeink és unokáink szabadságát. Mert illúzió azt gondolnunk, hogy mi megúszhatjuk az áldozatvállalást. Még akkor is, ha a modern kor más típusú áldozatokat követel tőlünk. Helytállást egy folyamatosan értéktelenedő világrendben, elviselni járványokat, gazdasági válságokat, energiakrízist. Amely utóbbiak egy olyan nagyhatalmi játszma következtében kialakult háborús konfliktusból fakadnak, amiből Magyarországnak - és erre ezeréves történelmünk bőséggel megtanított minket -ki kell maradnia… Magyarságunk, nemzeti és kulturális szuverenitásunk megőrzése ma ugyanúgy feladatunk és kötelességünk, mint volt évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt élt elődeinknek.” – szólt Vámos Zoltán.

A főispán Bibó István, az 1956-os események államminiszterének örök érvényű sorát idézte: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Majd folytatta: és valóban – akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől, hiszen évezredes kultúránk és annak európai, keresztény bölcsője rég nem látott kihívásokkal szembesül. Az értékválság, amely végigsöpör kontinensünkön könnyen mindent felforgató viharrá változhat.

„De amíg nekünk olyan szilárd horgonyaink vannak, mint az 1956-os hősök, Nagy Imre, Mindszenty József vagy Abai Imre, addig nincs okunk a félelemre. Ők hitték és higgyük el mi is: Nagyszerű dolog magyarnak lenni, nagyszerű dolog sárvárinak lenni. És nem azért mert könnyű. Sosem volt és sosem lesz az!  A mi történetünk nem így van megírva. De mégis, szilárdan kell bíznunk abban, hogy sorsunk, bármely megtépázott pillanatában is éljünk történelmünknek, arra hív minket, hogy élő tanúsága legyünk nemzetünk élni akarásának és törhetetlen szabadságvágyának. Ezt a hitet kívánom mindannyiunknak a következő 33 évre!” – mondta el Vámos Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal főispánja.

Akkor maradhatunk szabadok, ha nem félünk az előttünk álló vészterhes időktől

A megemlékezésen ünnepi műsort adtak a Sárvári Tinódi Gimnázium diákjai, felkészítő tanáruk Dr. Kovácsné Simon Viktória volt. Majd a pártok és társadalmi szervezetek a Szent László - templom falánál, Abai Imre sárvári plébános emléktáblájánál helyezték el koszorúikat. Október 23-án szentmisén emlékeztek meg Abai Imre mártíromságáról. 

További híreink

Felavatták a Szatmár utcai óvodát

2024.04.15

A Szatmár utcai óvoda ovisainak ünnepi műsorával avatták fel az intézmény megújult épületszárnyát április 11-én. A Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai telephelye a Széchenyi Terv Plusz keretében újulhatott meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. Többek között új külső színezést kapott az épület, amely tornaszobával, egyéb új helyiségekkel is bővült.

Tovább...

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!