Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

A belső és a külső béke megtalálása a legfontosabb

2022.12.23

Évértékelő beszélgetés Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel

Bizakodva, optimistán tekintettünk a 2022-es év elé tavalyi évértékelő interjúnkban Kondora István polgármesterrel és Dr. Máhr Tivadar alpolgármesterrel együtt a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is. Aztán úgy hozta az élet, hogy a sárvári önkormányzatnak is energiahatékonysági intézkedéseket kellett elfogadnia az év végére, a sárvári családokhoz hasonlóan takarékoskodnia kell. Igaz, a Városházán is lejjebb kellett tekerni a fűtést, és egy hűvösebb irodában beszélgettünk Kondora Istvánnal és Dr. Máhr Tivadarral, a 2022-es évre visszatekintve mégis azt látjuk, hogy Sárvár fejlődése idén is tovább folytatódott, és az önkormányzat tudott segíteni a nehéz helyzetbe került polgárokon is.  

A belső és a külső béke megtalálása a legfontosabb

Kondora István: Minden szilveszterkor megfogalmazzuk a reményeinket és bizakodunk. Két covidos év után szerettünk volna egy kis „levegőhöz jutni” 2022-ben, hiszen a tartalékaink – sok más önkormányzathoz hasonlóan – megfogytak. Az év elején a covid utóélete még éreztette hatását, aztán mire „felállhattunk” volna, kitört az orosz-ukrán háború, majd ennek folyományaként az uniós szankciók következtében infláció, energiaválság alakult ki. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetbe kerültek, csak egy példa, a távhőszolgáltató tizennégyszeres áron kapja a gázt. Közben a kormányzat 25 %-os energiamegtakarítást írt elő, így egy energiatakarékossági intézkedéscsomagot készítettünk.

Én mégis optimistán tekintek erre az évre és a jövőbe is. Az idei év februárjára zárult le az a kormányzati támogatás, amelynek következtében az állam a fürdő 1,8 milliárd forintos adósságát átvállalta, és rengeteg pályázatunk a megvalósítás, a tervezés szakaszába lépett idén. Megépült a belvárosi csapadékvíz - elvezető és a Fekete – híd utcai átemelő, elkészültek a Dózsa utcai parkolók. Pályázati pénzből a Leier - telket is megvásároltuk az aréna mögött, és az útépítés is elkezdődött, mert szeretnénk majd itt megvalósítani a Kertvárosi Szabadidőparkot, és ehhez egy klímaközpontos pályázat is kapcsolódik. Szintén pályázatból a Dévai utcában egy játszótér készült, a Zuhogónál egy csapadékvíz átemelő épülhet, amely az előfeltétele a kertvárosi csapadékvíz - problémák kezelésének. A Bercsényi, a Dorottya, a Tizenháromváros, a Sport, az Újhegy utcákban útfelújítások zajlottak. Ha a város évét mérlegre teszem, akkor van benne pozitív és negatív is. Ha a magánberuházásokat is figyelembe veszem - már állnak a Modero Hotel falai, a Sága beruházása is előkészítés alatt van, és előrehaladt az üzem régi épületeinek bontása, a Taravisnál elkészült az új szennyvíztisztító -, akkor a mérleg nyelve, a város éve pozitív irányba mutat.

Sárvár közbiztonsága is javult az év folyamán, hiszen voltak problémáink a vendégmunkásokkal a belvárosban és a Csónakázó-tónál is. Ezért közterületi alkoholtilalmat vezettünk be, a rendőrség, a városőrség, a polgárőrök, a horgászok és egy magán biztonsági cég bevonásával jelentősen javult a helyzet.

Elkészült a 142 gépjármű befogadására alkalmas Dózsa utcai parkoló
Elkészült a 142 gépjármű befogadására alkalmas Dózsa utcai parkoló

- Hogyan alakult a helyi turizmus 2022-ben? Visszatértek-e a vendégek a járványos évek után?

Dr. Máhr Tivadar: 2022 nagyon ígéretesen indult a járvány után. Mivel a Sárvárfürdőre épül a helyi turizmus, a magánszolgáltatók kínálata, sok száz sárvárinak ad megélhetést, ezért azt reméltük, hogy az 1,8 milliárd forintos hitelkiváltás után ebben az évben meg tudjuk alapozni a fürdő jövőbeni fejlesztéseit. A vendégéjszakák számát illetően a 2019-es rekordév adatait szerettük volna megközelíteni, és októberig ígéretes eredményeket látunk, a tartózkodási időket nézve is jó évet zárhatunk. Úgy tűnik, hogy sikerült kitörnünk az egyhétvégés üdülőhelyből, már 3-4 napra nő az átlagos tartózkodási idő. Ezért is fontos, hogy olyan turisztikai kínálatot adjunk, amely a hosszabb itt tartózkodást is lehetővé teszi. Összeségében a helyi turizmus egy szép ívet húzott 2022-ben, amit most beárnyékol az energiaválság, hiszen egyrészt direkt módon – például a fürdő, a szálláshelyek, az éttermek esetében - megjelennek a magasabb energiaárak, másrészt a vendéglátogatottsági adatokat sem tudjuk, hogy milyen irányba befolyásolják a következő hónapokban. Bizakodásra ad okot, hogy év végén a nagyobb szállodákban már szinte teltház van, és Sárvár a hazai, vidéki települések között a legmagasabb áron tudja turisztikai szolgáltatásait kínálni, amire van is kereslet. A látogatottság, a vendégéjszakák tekintetében a továbbra is őrizni kell a helyünket a TOP10-ben, fenn kell maradnunk a hazai és a nemzetközi turizmus térképén.

Megújult Bercsényi utca - Ágh Péter képviselő fontos szövetségese a városvezetőknek Sárvár építésében
Megújult Bercsényi utca - Ágh Péter képviselő fontos szövetségese a városvezetőknek Sárvár építésében

- Sárvár gazdasága két lábon áll, az idegenforgalom mellett az ipar is nagyon fontos adóbevételi forrása a városnak. Hogy alakult a helyi ipar helyzete 2022-ben?

Kondora István: Hosszú távra terveznek nálunk a cégek, a Sága egy nagy fejlesztés előtt áll, a Flex működése is stabil, az AWF most adott át egy üzemcsarnokot, a kezdeti 10 munkavállaló helyett ma már 400 emberrel dolgoznak, az Edilkamin a kandallógyártás tekintetében nem tudja az igényeket kielégíteni. Nagyon jelentős a sárvári vállalatok termelésnövekedése, a vendégmunkások esetében pedig egyfajta áttranszformálás zajlik. Az ukránok száma elkezdett csökkenni, mellettük megjelentek a filippínók, akik - személyes tapasztalatom szerint - tisztelettudóak, alkalmazkodóak, szorgalmasak, mélyen vallásosak, könnyen beilleszkedtek ebbe az idegen környezetbe. Lehet, hogy egy verseny is kilakul, és a turizmusban is szeretnék majd foglalkoztatni őket.

Amennyiben az ipart nem teszi tönkre az energiaárak növekedése, akkor ez a duális rendszer, az ipar és a turizmus kettőse, továbbra is stabil bevételt jelent nekünk, és át tudjuk vészelni az energiakrízist. Nagy kérdés a fürdő, de remélem, hogy a téli időszakban is nyitva tudjuk tartani, ha csökkentett üzemmódban is.

Dr. Máhr Tivadar: Sárvár nem tud kimaradni a globalizált világ történéseiből, legyen ez pozitív vagy negatív. Már azzal részesei vagyunk, hogy hozzánk külföldről érkeznek látogatók, és azzal is, hogy itt vannak a külföldi munkavállalók. Ebből nem tudunk, és nem is szabad kimaradnunk, hiszen látni kell, hogy a mai világ a hálózatok társadalma, és emiatt el kell fogadnunk, hogy Sárvár a kultúrák találkozóhelye. A közép-európai vendégeink még olyan kulturális értékekkel bírnak, mint mi, de az ukrán vagy az ázsiai vendégmunkások már más kulturális háttérrel rendelkeznek. Ennek ellenére sok kapcsolódási ponton tudnának velünk találkozni, és a pozitív szinergiákat ki tudnánk használni, hiszen ez nemcsak gazdasági, hanem társadalmi kérdés is. Fontos, hogy megtaláljuk a pozitív kapcsolódási pontokat.

Kondora István: A számos magyar tulajdonú vállalat mellett sok külföldi hátterű cég is van Sárváron, például az AWF, a Flex, az Edilkamin, a Provertha. Sárváron egyfajta nemzetközi összefonódás van a vállalatok, a munkavállalók, a turisták, az export – import kapcsán, és bele vagyunk szőve a világhálózatba, úgy tűnik ez a jövő, ez elől nem fogunk kitérni.

- Sárváron továbbra is alacsony a munkanélküliség, az energiaválság, az infláció azonban mégis ráirányította a figyelmet a helyi szociális hálóra, a szociális rendszer működtetésére.

Kondora István: A sárvári önkormányzat nyolcezer forintos támogatást adott év elején a nyugdíjasoknak. Közben megváltozott a világ, az energiahelyzet, ezért év végén már nem erre a támogatási formára építettünk, hanem duplájára emeltük a fűtéstámogatás összegét azoknak a rászorulóknak, akik egyedi gázfűtéssel vagy vegyes tüzeléssel rendelkeznek. Ebbe a körbe bevontuk a nyugdíjasok és a nagycsaládosok mellett a rászoruló, gyermeküket egyedül nevelő szülőket is, így egy fűtési szezonban ők már ötvenezer forint támogatásban részesülnek. Megmaradt a lakásfenntartási, az étkezési, a tankönyvtámogatás, a felsőoktatásban tanulók támogatása, a tűzifatámogatás is. A minimálbér emelése miatt megemeltük a jogosultsági jövedelemhatárokat, amelyekhez jövőre is hozzá kell nyúlnunk a minimálbér újabb emelése miatt, a szociális rendeletünk állandó karbantartásra szorul.

Sárvárnak 8-10 éve vannak olyan támogatásai, amelyeket más városok most vezettek be az energiakrízis miatt, a jól működő szociális rendszerünk másnak is például szolgál.

- 2022-ben felsorolni is nehéz, hogy hány civil szervezet ünnepel jubileumot városunkban. A kulturális – civil élet is példaértékű más települések számára.

Dr. Máhr Tivadar: A civilek és az önkormányzat kapcsolata - az elmúlt évtizedekhez hasonlóan - nagyon jó. Büszkék vagyunk arra, hogy sok civil csoportosulás van Sárváron, akik olyan teljesítményt nyújtanak, a város életén olyan lenyomatot hagynak évről évre, ami példaértékű, továbbá a helyi társadalom és a vendégek kulturális igényeit is kielégítik. Az önkormányzat igyekszik támogatni őket helyiség biztosításával és anyagi értelemben is, bár erre most a válság rányomja a bélyegét. A fejlődésünket nemcsak anyagi értelemben lehet mérni, mert akkor is van jól lét, ha nincs feltétlenül anyagi fejlődés, hiszen egyfajta lelki, szellemi háttér is kell a jóléthez. Ha a sok civil szervezet közötti együttműködés megfelelően szőtt, akkor „a város szőnyege is elég sűrű szövésű”, és mindenki elfér rajta, mindenki a részese. A civil lét másik kivetülete, hogy a civilek egy közöséget alkotnak, erősítik egymást, a családjaikat, a helyi társadalmat, és ezáltal lehetünk egy jól szolgáltató város.

Kondora István: Nagyon fontos minden közösség, ami életjeleket mutat, és fontos, hogy mindenhol van egy vagy kettő olyan motor, csoportvezetők, akik ezt energiával táplálják. Örülök, hogy mindenki sérülés nélkül tudta átvészelni a covidos éveket, nem volt egy olyan civil csoport sem, aki az elmúlt három évben megszűnt volna.

Májusfaliget - Sárvár erejét a civil szervezetek adják
Májusfaliget - Sárvár erejét a civil szervezetek adják

-Év végén már elkezdődik a jövő év tervezése, a 2023. évi költségvetés készítése is. Talán a rendszerváltás utáni legnehezebb időszakot éljük, régen volt már ennyi bizonytalansági tényező a költségvetés tervezése során.

Kondora István: Most decemberben még nagyon kezdeti formában van a jövő évi költségvetésünk, mert nem látjuk a fő számokat az energiafronton. A legfontosabb célunk, hogy az egyensúlyi helyzetünket meg tudjuk őrizni, és a város fejlesztését tovább tudjuk folytatni, amelyben segítségünkre lesz, hogy hamarosan indulnak az újabb pályázataink, ezekről részletes tájékoztatást majd a követkő lapszámban adunk. A magántőke mozgását is figyelemmel kísérjük majd, és meg szeretnénk őrizni a helyünket a hazai turisztikai térképen is. Egyrészt lesz egy szigorú költségvetésünk, másrészt a már megkezdett pályázati beruházásokat tovább tudjuk vinni, és számos új pályázatunk is lesz, amelyek bőven adnak nekünk munkát és alkotási lehetőséget 2023-ban is.

- Karácsony előtt, az ünnepek alatt olvassák ezeket a sorokat a sárváriak. Mit kívánnának az ünnepekre, az új évre a város polgárainak?

Kondora István: Mindenkinek kívánok belső és külső békét, ehhez lelkierőt, összefogást és optimizmust.

Dr. Máhr Tivadar: Azt kívánom, hogy ne csak az ünnepek alkalmával, hanem minden nap találjuk meg az apró örömöket, legyünk ehhez elég tudatosak 2023-ban, és így bizakodóbban tudunk majd az élet kihívásai elé állni.

További híreink

Felavatták a Szatmár utcai óvodát

2024.04.15

A Szatmár utcai óvoda ovisainak ünnepi műsorával avatták fel az intézmény megújult épületszárnyát április 11-én. A Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai telephelye a Széchenyi Terv Plusz keretében újulhatott meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. Többek között új külső színezést kapott az épület, amely tornaszobával, egyéb új helyiségekkel is bővült.

Tovább...

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...

Áldott húsvétot kívánunk!

2024.03.29

Minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tovább...

Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a Sárvárfürdő

2024.03.29

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Sárvári Gyógyfürdő Kft. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a tűzoltók speciális gyakorlatokat végezzenek a Sárvárfürdőben, továbbá, hogy kitelepüléseket tartsanak, és preventív tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Tovább...

Áprilisban kerülnek kiosztásra az ingyenes LED-izzók

2024.03.29

Megérkeztek az ingyenes lakossági LED-csere programban igényelt izzók. Több mint 460 sárvári háztartás regisztrált az energiatakarékos LED fényforrásokért, amelyek áprilistól lesznek átvehetőek a Sárvár Arénában.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!